Vlaamse eigenaren zonnepanelen klagen overheid aan

25.02.2021 Simone Tresoor

Vlaamse eigenaren zonnepanelen klagen overheid aan

Een groep van zo’n 10.500 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen zet juridische stappen tegen de Vlaamse regering. Ze vragen een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller, schrijft De Tijd.

Met die voordelige teller konden Vlaamse eigenaren van zonnepanelen ’s avonds en in de winter kosteloos evenveel elektriciteit van het net halen als de stroomoverschotten die de zonnepanelen overdag hadden opgewekt.

Belofte maakt schuld

De vorige Vlaamse regering beloofde dat het gunstige regime nog 15 jaar zou gelden voor wie tot eind 2020 in zonnepanelen investeerde. Tot die tijd kreeg iedereen ook een digitale elektriciteitsmeter met de terugdraaiende teller.

Het Belgische Hof oordeelde een maand geleden dat de Vlaamse overheid daarmee haar boekje te buiten ging en dus hebben de betrokkenen een advocaat aangesteld om van de Vlaamse overheid een compensatie te eisen voor het verlies van het rendement van de terugdraaiende teller.

De Vlaamse regering wil de gedupeerden die vorig jaar investeerden weliswaar compenseren met gemiddeld 1300 euro, maar dit bedrag dekt lang niet het wegvallen van de terugdraaiende teller. De betrokkenen gaan hier niet mee akkoord: belofte maakt schuld, vinden zijn.

Compensatiepremie is niet voldoende

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir was er zich vooraf goed van bewust dat er rechtszaken konden komen. In de compensatieregeling die ze uitwerkte, is dan ook een extra voorwaarde opgenomen om het risico op juridische claims te beperken. Wie de compensatiepremie voor het verlies van de terugdraaiende teller aanvaardt, doet automatisch afstand van de mogelijkheid om nog een aansprakelijkheidsvordering tegen de Vlaamse regering in te dienen.

Voor de 10.500 betrokkenen volstaat die regeling niet. Ze betaalden het advocatenkantoor elk 25 euro om deel te nemen aan de eerste fase met de analyse van de slagingskans en de ingebrekestelling. Toch gaat het niet om een collectieve vordering, de zogenaamde class action. “Ik vertegenwoordig 10.500 mensen”, zegt advocaat Verbist. “Ze hebben elk een individuele claim tegenover de overheid en hebben ons elk individueel gemandateerd.”