Vlaamse MKB’ers gaan strijd met multinationals aan

25.03.2021 Jan de Wit

Vlaamse MKB’ers gaan strijd met multinationals aan

Het MKB in de Vlaamse zonnepanelensector heeft zich verenigd in het Vlaams Installatie Consortium (VIC) en hoopt zo een gooi te doen naar een installatiecontract ter waarde van 231 miljoen euro. Samen denken ze de order van 650.000 zonnepanelen binnen te kunnen slepen, dat meldt De Tijd.

Sociale huisvestingscoöperatie Aster wil in vier jaar tijd 58.000 sociale woningen uitrusten met zonnepanelen en wil dit met één centraal aanspreekpunt gaan doen. Het leek erop dat alleen grote internationale groepen daarom in aanmerking zouden komen voor het contract, maar het Vlaamse MKB heeft daar dus wat op gevonden. Een consortium dat de administratie, aankoop, het uittekenen van de installatie en de kwaliteitsbewaking op zich neemt, waarna lokale installatiebedrijven het overnemen.

“45 lokale installatiebedrijven hebben zich aangemeld, voor Vlaanderen is dit heel belangrijk”, stelt medeoprichter Philippe Vanhoef van Ecorus, tegenover De Tijd. Ecorus richtte VIC samen met Futech op. “We willen met lokale installateurs samenwerken en onze klanten krijgen ook het liefst een installatieteam uit de regio over de vloer.”

De verwachting is dat ook grotere energieleveranciers het contract van Aster gaan proberen binnen te slepen. Zo lieten Engie Elecrabel en Eneco België al aan De Tijd weten interesse te hebben. Ter vergelijking, de 650.000 zonnepanelen die het contract waard is, zijn er net zoveel als er in 2019 in heel Vlaanderen geplaatst werden.