Vlaamse premie voor boost zonnepanelen

01.12.2020 Simone Tresoor

Vlaamse premie voor boost zonnepanelen

“Vanaf 2021 kunnen jaarlijks 27.000 Belgische gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen rekenen op een premie tot 1.500 euro”, belooft de Vlaamse Minister van Energie Zuhal Demir. Met die zogenaamde PV-premie kunnen particulieren hun investering in naar schatting tien jaar terugverdienen, valt te lezen in De Tijd.

Over heel Vlaanderen moeten in vijf jaar tijd 400.000 installaties met zonnepanelen worden geplaatst met dat geld, goed voor een capaciteit van 1.500 megawatt. Dat komt ongeveer overeen met de productie van anderhalve kerncentrale.

Ambitieus plan

Minister Demir erkent dat het een heel ambitieuze missie is. “Maar ook broodnodig om de energie- en klimaattransitie waar te maken. Vandaag ligt er ongeveer 3.600 MW aan zonnepanelen. Die zijn verdeeld over meer dan 500.000 installaties, die ongeveer 5 procent van de dakoppervlakte bedekken. Er is dus nog veel potentieel”, concludeert ze.

Calls en energiegemeenschappen

Voor bedrijven die zonnepanelen willen plaatsen werd een ander steunmechanisme uitgewerkt. Zij kunnen deelnemen aan zogenaamde ‘calls’ voor middelgrote zonneprojecten van 40 kilowatt tot 2 megawatt. Per call deelt de Vlaamse overheid investeringssteun uit aan de ondernemingen die het goedkoopst  groene energie op hun dak kunnen opwekken. Jaarlijks zal de regering hiervoor 25 miljoen euro uittrekken.

Daarnaast wil de regering het ook mogelijk maken dat burgers, lokale overheden en ondernemingen zich kunnen verenigen in een energiegemeenschap om zo opgewekte energie te kunnen delen. Voor de PV-premie en de calls trekt de Vlaamse regering ruim 57 miljoen euro uit.