Vlaming mag energie delen met buurman

04.11.2020 Simone Tresoor

Vlaming mag energie delen met buurman

Vlaanderen heeft vrijdag een grote stap gezet richting stroomuitwisseling en opslag van stroomoverschotten bij particulieren, zo meldt Belgische dagblad De Tijd. De Vlaamse ministerraad heeft haar minister van Energie, Zuhal Demir, toestemming gegeven voor een belangrijke aanpassing van de energieregelgeving. Door deze wijziging mogen eigenaars van zonnepanelen hun stroomoverschotten rechtstreeks verkopen aan hun buurman.

Omzetting Europese wetgeving

Momenteel hebben alleen de grote stroombedrijven toestemming stroom te verhandelen. Deze  omzetting van de Europese energiewetgeving maakt de weg vrij voor particulieren, ondernemingen en lokale overheden zich te verenigen in energiegemeenschappen. Hierdoor kan men onderling stroom uitwisselen of bijvoorbeeld samen investeren in een wijkbatterij voor het opslaan van  stroomoverschotten.

Beter een goede buur

Dit geeft buurman X, met een groot op het zuiden gericht dak, de mogelijkheid extra zonnepanelen te plaatsen en stroom door te leveren aan buurman Y, met een ongunstiger gelegen of kleiner dak. Ook kunnen bewoners van een appartementencomplex samen een zonne-installatie plaatsen. In de toekomst zouden de batterijen tevens kunnen dienen om goedkope stroom in te kopen en weer te verkopen als er veel vraag is en de prijzen hoger zijn.

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden aangezien diverse raden, de Vlaamse energiemarkt-regulator en de raad van State nog een advies moeten uitbrengen.