Voestalpine Sadef biedt Flexroof 3.0 voor complexe daken

11.11.2021 Jan de Wit

Voestalpine Sadef biedt Flexroof 3.0 voor complexe daken
©Ton van Til

Onlangs gaf Michael Galle, design engineer bij Voestalpine Sadef, het seminar Solar-dakinstallaties bovenop niet verlijmde dakbedekkingen op vakbeurs Solar Solutions International. Hierin vertelde hij over de belangrijke factoren in het ontwerp van industriële gebouwen met dakinstallaties bovenop niet verlijmde dakbedekkingen. “Fouten in het ontwerp kunnen echt tot gevaarlijke situaties leiden.”

Voestalpine is een internationaal technologieconcern dat sinds 1947 hoogwaardige product- en systeemoplossingen produceert van staal en andere metalen. “Voestalpine Sadef is een dochteronderneming”, zo legt Galle uit. “In totaal werken we op vijfhonderd locaties, in vijftig landen, op vijf continenten.”

Voor Voestalpine Sadef is solar één van de vijf marktsectoren – naast industrie, bouw, cabines en mobiliteit – waarin het bedrijf actief is. “Binnen Europa hebben we inmiddels bijgedragen aan 5 gigawatt aan daksystemen.”

Voestalpine Sadef produceert zogenaamde koudgewalste stalen profielen. Als open sectie of als buisprofiel, licht en daardoor eenvoudig te monteren. Mede daarom is het bedrijf veel bezig met de combinatie tussen landbouw en zonne-energie. “Je slaat twee vliegen in één klap. Je creëert opwek van duurzame energie en beschermt de gewassen tegen het weer, wanneer het bijvoorbeeld hagelt of hard regent.”

Lees ook: Hoe worden zonnepanelen voorbereid op extreem weer?

Invloed gebouwontwerp
Het gebouwontwerp heeft grote invloed op niet-verankerde daksystemen, legt Galle uit. “Zelfs gebalanceerde systemen met voldoende ballast kunnen bewegen bij forse winddruk.” Zo laat hij tijdens zijn seminar een video zien van een dak dat hevig op en neer gaat door sterke windstoten.

“Het dak gedraagt zich als springkasteel, zaken als het type dakbedekking en het inwendige gebouwontwerp hebben invloed op daksystemen en de manier waarop je de zonne-energie-installatie het beste kan verankeren.”

Hoe het gebouw gevormd is, heeft namelijk invloed op de inwendige winddruk, die op zijn beurt weer de wijze beïnvloedt waarop het dak op en neer beweegt bij sterke wind. “Factoren die daarbij van belang zijn, zijn bijvoorbeeld de verhouding tussen de hoogte en de diepte van een gebouw, maar ook de locaties van de gevelopeningen.”

Bij niet-verankerde daksystemen is er dan mogelijk extra ballast nodig voor stabiliteit bij grote krachtwerking. “Bij een verlijmd daksysteem is er alleen een uitwendige drukcoëfficiënt en mocht de verlijming niet continu zijn, beperk dan de breedte van de dakbanen”, zegt Galle.

“Bij mechanisch verankerde daksystemen bepaalt de inwendige windruk ook mede de benodigde hoeveelheid ballast. Een mechanisch bevestigd systeem kan wel opbollen, dan is de kracht afhankelijk van de breedte van de dakbanen en inwendige winddruk. En als het dak opbolt, zorg dan dat de steunpunten hoog genoeg zijn, zodat de opbolling de gebouwstructuur niet raakt.”

Flexroof 3.0
Om tegemoet te komen aan daken waarop pv-installaties lastig te monteren zijn, heeft Voestalpine Sadef zijn Flexroof doorontwikkeld tot de 3.0-versie. Op Solar Solutions International werd deze nieuwste versie gepresenteerd.

De dakconstructies hebben slechts een beperkte thermische uitzetting, zijn compatibel met alle moduleafmetingen en de structuren zijn gebaseerd op windtunneltests. Wanneer er met ballast gewerkt kan worden dan biedt het bedrijf de mogelijkheid om de panelen over de nok te koppelen en om de ballast onder of in het systeem te plaatsen.

Voor daken waar alleen gesteund mag worden op de spanten of gordingen, dan biedt Voestalpine Sadef vrije overspanning en moet de ballast projectmatig bekeken worden. In beide gevallen is er geen sprake van perforatie van de waterdichte dakbedekking. “Zo proberen we oplossingen te bedenken wanneer daken niet meer ballast kunnen hebben, bijvoorbeeld door de steunpunten op mechanische bevestigingslijnen van de dakstructuur te gebruiken.”