"Vraag naar lichtgewicht zonnepanelen stijgt sterk"

18.02.2020 Norbert Cuiper

"Vraag naar lichtgewicht zonnepanelen stijgt sterk"

De vraag naar lichtgewicht zonnepanelen stijgt exponentieel. Dat heeft een keerzijde, zegt Chris Proot namens PV-leverancier DAS Energy uit Oostenrijk, die met een stand op Solar Solutions International staat. Hij ziet een aantal ‘look-alikes’ op de markt verschijnen en raadt aan om niet blind voor de laagste prijs te gaan, maar vooral te letten op de kwaliteit.

Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar sommige daken kunnen geen conventionele panelen dragen omdat die panelen te zwaar zijn. De Oostenrijkse zonnepanelenfabrikant DAS Energy speelt daarop in door lichtgewicht panelen te maken. DAS Energy is een joint venture van vliegtuigfabrikant Diamond Aircraft Industries en het duurzame energiebedrijf Alternative Energy Solutions. Het bedrijf heeft de kennis uit de luchtvaarttechniek gebruikt om lichtgewicht zonnepanelen te ontwikkelen voor daken die geen zware constructies kunnen dragen.

Polymeren met glasvezel

“Diamond Aircraft maakt privévliegtuigen met polymeren die met glasvezel zijn versterkt. Dit zijn materialen die licht en sterk zijn. Het bedrijf verwerkte in een pilot zonnecellen in de vleugels,” vertelt Chris Proot, zaakvoerder van Comdis Europe en agent voor DAS Energy. “Uit testen bleek echter dat de klassiek kristallijne silicium zonnecellen kwetsbaar zijn, waardoor er onder belasting in de panelen kleine scheurtjes ontstaan die het rendement nadelig beïnvloeden. DAS Energy heeft daarop met behulp van polymeren een flexibele module gemaakt die dit probleem voorkomt. Dit vormt de bakermat van betrouwbare lichtgewicht zonnepanelen met klassieke silicium cellen.”

Nederland koploper

DAS Energy richt zich volgens Proot binnen de Benelux op de Nederlandse markt omdat die een groot afzetgebied vormt voor lichtgewicht zonnepanelen. “Nederland is een koploper voor de solarmarkt. Dat komt omdat Nederland in het klimaatakkoord concrete doelstellingen heeft geformuleerd voor duurzame energie. Dit beleid wordt ook ondersteund met de subsidieregeling SDE+ en is beter georganiseerd dan in België, waar het beleid minder eenduidig is door verschillen in regelingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.”

Coca-Cola-formule

De GRP-(Glassfiber Reinforced Polymers)-zonnepanelen van DAS Energy wegen minder dan 2,5 kg per vierkante meter. “Dat is het belangrijkste kenmerk. Dit komt doordat de modules zijn opgebouwd uit tientallen laagjes met polymeren. Dat biedt ook tegelijkertijd bescherming aan de zonnecellen. Eén van die lagen bestaat uit een unieke mix van polymere korrels,” vertelt Proot. Hij noemt het de geheime ‘Coca-Cola-formule’ van DAS Energy.

Beschermende toplaag

Een ander voordeel van de zonnepanelen van DAS: de toplaag is van ethyleentetrafluorethyleen (EFTE), dat beschermt tegen vuil, hitte én UV-straling. Dankzij deze coating hoeft het zonnepaneel niet te worden schoongemaakt en blijft het rendement gedurende lange tijd behouden. Daardoor hoefden de testpanelen, die al meer dan negen jaar op het hoofdkantoor van DAS Energy liggen, nog niet te worden gereinigd. De Allianz Arena in Munchen is een bekend voorbeeld van een met ETFE beklede constructie, zo voegt Proot toe.

Verschil met andere panelen

Proot wijst op het verschil met andere lichtgewicht zonnepanelen, die anders zijn samengesteld. “Die panelen hebben géén toplaag van EFTE en hebben minder beschermingslagen. Dan is het logisch dat ze goedkoper zijn. Gevolg is echter ook een veel groter risico op schade, waardoor ze ook moeilijker of niet te verzekeren zijn. Dan heb je een goedkoper paneel, maar zit je alsnog met een probleem.”

Vraag naar lichtgewicht stijgt sterk

Volgens Proot stijgt de vraag naar lichtgewicht zonnepanelen exponentieel, mede dankzij Solar Solutions International. “Vorig jaar was de stand goed bevolkt. Er kwamen veel mensen langs met een SDE-subsidie op zak waarvan ze geen gebruik konden maken omdat ze ontdekten dat hun constructie te licht was voor conventionele panelen. Die hebben we kunnen helpen met de panelen van DAS Energy.”

Ook esthetisch goede oplossing

Inmiddels liggen er driehonderd modules van DAS Energy op een sporthal in Kapelle, een paar honderd op privé-eigendommen en 2.500 stuks op vier panden van bouwmarkten in de buurt van Maastricht. Daar komen straks onder meer een installatie voor de stad Antwerpen op het Wezemberg zwemcomplex en het Afas Experience Center in Leusden bij. Dat laatste gebouw heeft in het ontwerp veel ronde vormen en schuine daken. De panelen van DAS Energy vormen hierbij ook esthetisch een goede oplossing.”

DAS Energy staat op Solar Solutions International, standnummer G5.1. Zie ook www.das-energy.com

Solar Solutions International is 7, 8 en 9 september 2020 in de Expo Haarlemmermeer.

Foto: Lichtgewicht zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor van DAS Energy in Wiener Neustadt