Vreemde eend in de bijt: Eric Geijsberts

02.03.2021 Joyce Beuken

Vreemde eend in de bijt: Eric Geijsberts

Eric Geijsberts is werkzaam als Senior Service Manager bij SolarEdge. Hij begeeft zich echter niet al zijn hele loopbaan in de solarsector. Geijsberts vertelt hoe hij van belspelletjes naar de bank ging, om uiteindelijk steeds meer de technische kant op te trekken.

“Ik heb elektronica gestudeerd aan de MTS. Daarna ben ik in veel verschillende branches werkzaam geweest. Ik begon als fax- en kopieer monteur. Maar al gauw kwam ik achter de schermen terecht bij de televisie als service technician audiovisueel bij bijvoorbeeld belspelletjes.”

“Ik wilde graag verder in de audiovisuele wereld en kwam bij ING Groep terecht als AV technicus. Ik hielp daar ook mee met het organiseren van technische evenementen. Om beter te worden in mijn functie wilde ik er een relevante studie naast doen. Dit werd vrije tijdskunde. Bij die studie leerde ik ook veel over management, wat zeer toepasbaar was op mijn werkzaamheden.”

Techniek trekt

“Hierna ging ik aan de slag bij Extron Electronics binnen de afdeling Operations als repair center manager en later als operationeel manager. Ik had daar niet veel aan mijn diploma Vrijetijdskunde, maar de management skills kon ik wederom in praktijk brengen.”

“Hierna wilde ik terug de technische kant op. Dat kon bij Endress en Hauser, een Duitse meet- en regelclub. Zij leveren sensoren voor de procesindustrie, zoals flow en temperatuurmeters voor bierbrouwers. Zes jaar werkte ik als service operation manager waarbij ik teams aanstuurde.

Nieuwe uitdaging

“Ik heb meegeholpen om van de reactieve organisatie een proactieve organisatie te maken. Alles liep goed wat ervoor zorgde dat ik behoefte had aan een nieuwe uitdaging. Mijn huidige werkgever wist dat maar kon dat me helaas niet bieden. Ik werd benaderd door een headhunter en mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Het ging om Solaredge. Ik vond het idee van hernieuwbare energie interessant, omdat het voor mij een nieuwe tak van sport is, maar het is ook een booming onderwerp.”

Affiniteit groeit

“Door gesprekken aan te gaan is de interesse alleen maar gegroeid. Als je ziet wat voor leuke business het is kan je ook alleen maar enthousiaster worden. Ik merk dat ik privé ook veel raakvlak heb gekregen met verduurzaming. De affiniteit was er altijd al, maar ik had vaak het gevoel dat die wereld nog niet ver genoeg was om echt interessant te kunnen zijn voor mij. In 2012 was een investering qua rendement nog niet bijster interessant. Het verhaal eromheen was altijd abstract ingestoken. Maar als je nu een investering maakt, zie je dat je daar al gauw wat aan over houdt.”

Klimaatverandering motiveert

“Tegenwoordig is de wens om een steentje bij te kunnen dragen aan een groene wereld groter. Zelf woon ik in een buitengebied. In een prachtige, natuurrijke omgeving die we graag zouden willen behouden. Je wordt direct geconfronteerd met wat er op het spel staat. Als je klimaatverandering van dichtbij ziet gebeuren ben je des te gemotiveerder om iets te doen. Met de extreme temperatuurswisselingen van de laatste weken is dit voor veel mensen relevant.”

"Je moet de verandering zelf in zetten. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Het maakt me ook enthousiast richting anderen. Als iemand aangeeft belemmeringen te ondervinden bij het maken van een verduurzamingsslag, wil ik ze het liefst direct voor diegene weghalen.”