VVD haalt 800 miljoen uit SDE++-subsidie

05.03.2021 Anje Hoogland

VVD haalt 800 miljoen uit SDE++-subsidie

De VVD wil structureel 800 miljoen euro minder uitgeven aan de klimaatsubsidie SDE++. Maar de partij wil tegelijkertijd ook dat hun relatief dure kernenergieplannen voortaan uit deze pot bekostigd worden. “Het is een klap in het gezicht van alle bedrijven waarvoor ze zeggen op te komen”, meent Matthijs Sienot (D66).

De VVD liet in tegenstelling tot de partijen CDA, CU, D66, GroenLinks, PVDA en SP zijn klimaat- en energieplannen niet op hun effectiviteit doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Reden? De partij zegt volledig achter de klimaatwet en het klimaatakkoord te staan. “En dat is allemaal doorgerekend tot 2030.” Bovendien wil de VVD op Europees niveau meer afspraken maken en meer kerncentrales bouwen om zo de klimaatdoelen te halen. Dat neemt het PBL niet mee in de berekeningen. "Daarom heeft de VVD van tevoren aangegeven niet mee te doen." Zo meldt RTL Nieuws.

SDE++ met 25% verlagen

Bij de financiële doorrekening van de VVD-plannen door het Centraal Planbureau (CPB) bleek deze week echter dat de VVD heeft aangegeven het budget van de SDE++ met 25% te willen verlagen. Dit komt neer op een bezuiniging van 200 miljoen euro in 2025, en structureel zelfs 800 miljoen euro. In het officiële verkiezingsprogramma van de VVD was nog niks over deze SDE-bezuiniging geschreven. Ook gaf de VVD bij het CPB aan dat zij van het resterende budget 100 miljoen wilden uittrekken voor de afvang en opslag van CO2 (CCS) en het stimuleren van kernenergie. Kernenergie werd eerder nog niet uit deze pot bekostigd.

“Je maakt afspraken om bedrijven te helpen met verduurzaming. Maar neemt een graai uit de pot die daarvoor bedoeld is.”

Matthijs Sienot (D66) noemt dit een klap in het gezicht van het bedrijfsleven. “Je maakt afspraken in het Klimaatakkoord om bedrijven te helpen met verduurzaming. Maar dan neem je een graai uit de pot die daarvoor bedoeld is.”

Gelegenheidsargumenten

Bovendien noemt Sienot de argumenten van de VVD om niet mee te doen aan de doorrekening van hun plannen bij PBL ‘gelegenheidsargumenten’. “Omdat ze weten dat ze er niet best uit komen. De eerdere doorrekeningen waar zij het over hebben, geven op zijn best een CO2-reductie van 44% aan, al zegt het PBL dat er aan doorrekenbaar beleid een CO2-reductie is van 34%. Dat is ruim onder het nationale doel van 49%. En dan is nu in de EU het klimaatdoel nog eens verhoogd naar 55%. Daar heeft Rutte zelf het hardst voor gepleit. En dan wil de VVD nu zelf maar voor 49% gaan? Dat kan toch niet? Dat is alsof je de hele buurt overhaalt om gemiddeld 55 euro in te leggen, en vervolgens weet je zelf niet eens of je wel 49 euro kan betalen.”

Sienot noemt het ook een hele onverstandige keuze als je wilt dat bedrijven wereldwijd mee kunnen spelen. “Biden kiest bijvoorbeeld voor duurzaam. En Europa gaat al harder dan Nederland. Voor je het weet lopen we achterop.”

Reactie VVD

De woordvoerder van Mark Harbers (VVD) laat weten dat Harbers ondanks herhaaldelijk verzoek niet bij ons, noch bij andere media reageert op de voorgenomen SDE-bezuinigingen.