Waarom de woestijn volleggen met panelen een slecht idee is

15.03.2022 Joyce Beuken

Waarom de woestijn volleggen met panelen een slecht idee is

Als we de Sahara-woestijn helemaal volleggen met zonnepanelen, is klimaatverandering dan opgelost? Volgens Change.org kan dat wel degelijk het geval zijn. Maar dat brengt ook gevaren met zich mee.

Af en toe worden zonnepanelen in de woestijn benoemd als een logische oplossing voor de klimaatcrisis. De Sahara heeft namelijk geen hele denderende functie op het moment. De grond is niet geschikt voor landbouw of het bouwen van woningen.

Waarschuwing
Maar vergis je niet. Zonnepanelen kunnen het klimaat ook heel erg ontwrichten, zo stellen onderzoekers van de Zweedse Lund University en de Australische Western Sydney University. Zij deden onderzoek naar het effect van zonnepanelen in de woestijn. Het resultaat is een waarschuwing.

Als de Sahara vol zou worden gelegd met panelen, neemt het reflecterende vermogen van de woestijn af. Het lichtgekleurde zand weerkaatst immers veel meer licht dan de zwarte panelen. Als het reflecterend vermogen afneemt, blijft warmte langer hangen. Lekker, nog warmer dus! Fout, dat moet je niet willen.

Temperatuurstijging
Stel, een vijfde van de Sahara bestaat uit panelen. Dan verandert er een hoop. De lucht rondom de panelen wordt warmer dan wanneer er alleen zand ligt. Door de hoge temperatuur groeit het contrast tussen de Sahara en de oceaan. Er ontstaat dan een lagedrukgebied. Het gevolg? Veel meer regen. En meer regen betekent meer vegetatie, waardoor er nóg minder zonlicht terugkaatst en de temperatuur dus nog verder stijgt.

Smelten
Het probleem is eigenlijk vooral dat de effecten verder rijken dan de Sahara. Want een hogere temperatuur in de woestijn, betekent ook een hogere temperatuur elders ter wereld. Het gaat dan misschien om een kleine stijging, van zo’n 0,16 graden, maar inmiddels weten we natuurlijk dat zo’n kleine verhoging een flinke impact kan hebben.

Zo smelten de poolkappen met zo’n kleine temperatuurstijging nog sneller. Sneeuw kaatst meer zon terug dan water. Een gesmolten poolkap doet dan ook wederom een duit in het zakje van de verwarming van de planeet.

Hoe graag we het ook zouden willen, met panelen in de Sahara raken we dus eigenlijk alleen maar verder van huis.