Waarom er weinig PV te vinden is op Curaçao

17.09.2021 Joyce Beuken

Waarom er weinig PV te vinden is op Curaçao

Tech-journalist Jeroen Horlings stelde zichzelf een goede vraag. Hoe komt het dat het zonovergoten eiland Curaçao nog maar weinig zonnepanelen heeft liggen?

Een zonnepaneel dat zich op het Caribische eiland bevindt, wekt 1,75 keer zoveel stroom op als een paneel in Nederland. Het eiland ligt op 12,7 gaden noorderbreedte waardoor er weinig onderscheid is tussen seizoenen. In Nederland ligt dat heel anders. Een paneel wekt hier in juni ruim tien keer zoveel stroom op als in december.

Doodsteek
Als de omstandigheden zo ideaal zijn, waarom zijn er dan zo weinig daken vol gelegd? Het antwoord is een zwabberend beleid, ontdekte Horlings. In 2015 werd de salderingsregeling plotseling afgeschaft. In plaats daarvan kwam een terugleververgoeding van ongeveer de helft. Die werd gecombineerd met een zonnetaks van ongeveer 8 euro per kilowattpiek per maand. Een doodsteek voor de panelenbranche op het eiland, stellen bewoners.

“Installateurs en verkopers van zonnepanelen gingen failliet, waardoor mensen die al zonnepanelen hadden geen service meer kregen voor hun installatie”, meent Horlings. Mensen zouden panelen weer van het dak hebben geschroefd. Ondertussen zou de lokale energieleverancier, Aqualectra, een slag willen slaan. Met zijn alleenrecht begon het nutsbedrijf zelf initiatieven voor zonnepanelen op daken op scholen en zonneweides.

Batterij geen moetje
Horlings vindt het tekenend dat je legio dieselgeneratoren tegenkomt op het eiland. Omdat strandtenten enkel overdag open zijn zouden ze makkelijk op zonnepanelen kunnen draaien, eventueel met een kleine thuisbatterij, benoemt Horlings. Zelf zou hij direct voor een thuisbatterij gaan als hij op Curaçao zou wonen: ’s nachts is airconditioning geen overbodige luxe.

Curaçao is niet het enige land dat zich in theorie goed ontleent voor panelen, terwijl ze in de praktijk uitblijven. In andere warme landen is het echter zo dat de energieprijs laag ligt, waardoor panelen zichzelf minder snel terugverdienen. In Nederland bestaat meer dan driekwart van de energieprijs uit belastingen, de salderingsregeling maakt zonnestroom dan ook zeer aantrekkelijk, zelfs met een minder gunstig klimaat.

Beleid
Maar ook als Curaçao nu een aantrekkelijke regeling invoert, zullen de consumenten niet direct staan te springen, door het wantrouwen in stabiliteit. “Ze zijn kopschuw geworden door zwabberend beleid van een onbetrouwbare overheid, die de regels tijdens de wedstrijd verandert”, besluit Horlings.