Weidmüller maakt combinerboxen gereed voor PV op water

01.09.2021 Joyce Beuken

Weidmüller maakt combinerboxen gereed voor PV op water

In de zoektocht naar geschikte locaties voor PV-systemen komen we steeds vaker uit op het water. Wateroppervlaktes hebben zich bewezen als bijzonder geschikt, vanwege onder meer het koelende effect van het water. De omgevingsomstandigheden stellen echter hoge eisen aan bijvoorbeeld de combinerboxen.

René Manders vertelt hoe Weidmüller de obstakels aanpakt. “De uitdaging bij drijvende zonnevelden is dat men de combinerboxen liefst plat wil monteren zodat deze geen schaduw op de panelen werpen. Weidmüller heeft combinerboxen ontwikkeld die plat en tot onder een hoek van 45° direct onder de zon geplaatst kunnen worden.”

Lagere temperatuur verhoogt efficiëntie
Het gebruik van shelters is volgens Manders niet nodig. De combinerboxen kunnen midden op het eiland gemonteerd worden, wat flink wat kabelbesparing oplevert. Hoewel de boxen ontworpen zijn  voor gebruik op water, leveren ze ook voor grote daken besparing op. “Weidmüller biedt een breed scala aan plug & play varianten van 8 tot 24 ingangen. Ze zijn ook al succesvol toegepast met string analyzers en draadloze datatransmissie”, deelt Manders.

De PV DC Floating combinerboxen zijn ontworpen voor gebruik op drijvende PV-systemen op zoetwateroppervlakken met centrale omvormers. “Ze zijn bestand tegen hoge vochtigheid, bijtende atmosfeer en blootstelling aan zonlicht.” Maar de combinerboxen hebben nog meer handige eigenschappen. Het speciaal ontwikkelde zonnescherm absorbeert invallende zonnestralen en warmte. Een geglazuurde polymeeroppervlak verhoogt de reflectie-index en buigt de invallende straling efficiënt af. Een ventilatieopening tussen de kastdeur en de PMMA-afdekking zorgt voor een constante luchtstroming, waardoor de temperatuur in de combinerbox zeer effectief verlaagd.

Manders vervolgt: “De afdekking wordt met roestvaststalen blindklinknagels op de deur van de kast bevestigd. De klinknagels bevinden zich buiten het gebied van de deurafdichting, zodat de afdichtende functie betrouwbaar is.”

Voor wie meer te weten wilt komen, biedt Weidmüller een Whitepaper ‘Floating Solar Installations’ met meer informatie over de vraag wat er moet worden overwogen als het gaat om bijzondere omstandigheden, en info over de marktontwikkeling en de financiële aspecten.

Weidmüller op Solar Solutions International
Van 28 t/m 30 september vindt de vakbeurs Solar Solutions International plaats in Expo Haarlemmermeer.  Weidmüller is een van de ruim 250 exposanten die op deze vakbeurs hun nieuwste innovaties op het gebied van PV tentoonstelt. Kaarten en meer informatie vind je op de website.