Wereldwijd record hernieuwbare energie

11.05.2021 Nicolien van Loon

Wereldwijd record hernieuwbare energie

Vorig jaar vertoonde de wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie de grootste groei in twintig jaar. Het energieagentschap IEA vermeldt in een rapport dat met name de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China hieraan bij gedragen hebben, zo valt te lezen op nu.nl.

Capaciteit bijna verdubbeld
Het totaal aan capaciteit wat vorig jaar werd toegevoegd bedraagt 280 gigawatt. Dit houdt een stijging van 45 procent in ten opzichte van een jaar eerder en de grootste toename sinds 1999. Over het algemeen is 1 gigawatt goed voor de energiebehoefte van een miljoen huishoudens. Hernieuwbare energie was vorig jaar verantwoordelijk voor 90 procent van de nieuw geïnstalleerde elektriciteitsproductie.

Zon en wind
Met 114 gigawatt is de capaciteit van windturbines vorig jaar nagenoeg verdubbeld. De groei van windmolenparken zal de komende jaren iets vertragen, maar komt nog altijd ver boven het niveau van de periode 2017-2019 uit. Ook de installatie van nieuwe zonnepanelen zou records moeten blijven breken. De verwachting is dat tegen 2022 nog eens 160 gigawatt aan capaciteit moet zijn geïnstalleerd.

China heeft vorig jaar 50 procent van de nieuwe capaciteit gerealiseerd. Projecten werden nog snel voltooid voordat de subsidies werden afgebouwd.

Stijging zet door
Een dergelijke groei van de capaciteit aan hernieuwbare energie wordt het nieuwe normaal, volgens IEA. De verwachting is dat dit jaar 270 gigawatt aan capaciteit zal worden toegevoegd. Volgend jaar stijgt dit verder naar bijna 280 gigawatt aan toegevoegde capaciteit. De tendens van landen om meer inspanningen te leveren op dit gebied, verklaart het IEA doordat men aan de verplichtingen voor de vermindering van broeikasgassen probeert te voldoen.

CO2-toename
Desondanks verwacht het agentschap dat de CO2-uitstoot dit jaar zal toenemen. Het toegenomen gebruik van steenkool wordt hier als oorzaak aangewezen. Willen de klimaatdoelstellingen gehaald worden, dan zijn volgens IEA grote beleidswijzigingen en investeringen in schone energie nodig.