Wereldwijde vraag groeit naar 143,7 GWp in 2021

12.11.2020 Simone Tresoor

Wereldwijde vraag groeit naar 143,7 GWp in 2021

De wereldwijde vraag naar PV-panelen zal in 2021 een nieuw record van 143,7 gigawattpiek bereiken, valt te lezen in een onderzoek van PV InfoLink. Hoewel COVID-19 in de eerste helft van het jaar over de hele wereld vertragingen in projecten veroorzaakte, zijn deze effecten in de tweede helft geleidelijk afgenomen. Er wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar zonnepanelen tegen het einde van dit jaar 126,2 GWp zal bereiken.

Verwachte groei

China, de VS, India en Europa zullen de groei leiden en zijn samen goed voor meer dan 70% van de wereldwijde marktvraag. China zal naar verwachting een groei van 20% laten zien, terwijl de VS een groei van meer dan 30% op hun naam zullen mogen zetten. De door de pandemie zwaar geteisterde Indiase markt zal zich herstellen met een verwachte groei van maar liefst 60% en ook Europa, met het Parijs-akkoord als leidraad, zal een sterk aanhoudende vraag laten zien.

Zonne-energie explosie

Naast de traditionele markten groeien ook de opkomende markten door.  Azië-Pacific zal een stabiele groei behouden, terwijl Latijns-Amerika, waar de elektriciteitskosten laag zijn en het Midden-Oosten, waar grootschalige projecten gaande zijn, een groei van 30-60% zullen laten zien. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan een ware zonne-energie explosie in 2021.