Wetenschappelijk onderzoek bewijst potentie van grootschalige zonne-energie in Nederland

15.09.2022 Jan de Wit

Wetenschappelijk onderzoek bewijst potentie van grootschalige zonne-energie in Nederland
©Tesla

Hoeveel ruimte is er nodig voor de Nederlandse zonnestroom ambities voor 2050? En hoe kunnen die panelen verdeeld worden over ons land? Uit het onderzoek Assessment of spatial implications of photovoltaics deployment policies in the Netherlands, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Solar Energy, blijkt dat er genoeg ruimte is voor zonne-energie om een hele grote bijdrage te leveren aan de energievoorziening van Nederland.

De ruimtelijke mogelijkheden voor zonne-energie om te voorzien in de Nederlandse duurzame energiebehoefte zijn enorm. Zo blijkt uit onderzoek dat recent gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Solar Energy. Het onderzoek is gebaseerd op het rapport Ruimtelijk potentieel van zonnestroom in Nederland.

Robin Quax (TKI Urban Energy), Marc Londo (NVDE en Universiteit Utrecht), Wijnand van Hooff (Holland Solar), Taco Kuijers (Generation Energy), Jaap Witte (Generation Energy), Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht) en Wim Sinke (Universiteit van Amsterdam en TNO) onderzochten hoeveel ruimte Nederlandse zonnestroom nodig heeft voor de ambities voor 2050.

Hieruit blijkt dat er genoeg ruimte is voor zonne-energie om een hele grote bijdrage te leveren aan de energievoorziening van Nederland. Het potentieel wordt nog groter als zonnestroomsystemen efficiënter worden. Efficiëntere zonnepanelen betekent immers dat er minder van nodig zijn.

Vanuit esthetische waarde zouden daken de voorkeur moeten krijgen volgens de onderzoekers. Tegelijk erkennen zij dat het voor de gewenste snelheid van de energietransitie nodig is om op zoveel mogelijk Nederlandse oppervlakken zonnestroomsystemen te installeren.

Door de grote schaal en hoge implementatiesnelheid van grootschalige zonnestroomprojecten rondom infrastructuur, op land en op water kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan behalen van de klimaatdoelstellingen.