Wie ontwerpt de beste PV-maanpaal?

25.03.2021 Simone Tresoor

Wie ontwerpt de beste PV-maanpaal?

“Ontwerp een montagepaal voor zonnepanelen van tien meter hoog, die zo klein en licht mogelijk is, die op een steile ondergrond kan staan en bestand is tegen maanstof.” Dat is de opdracht van ruimtevaartorganisatie NASA aan vijf geselecteerde ruimtevaartbedrijven.

Ga er maar aanstaan: vijf bedrijven krijgen een jaar de tijd en 700.000 dollar om met een ontwerp te komen. De bedrijven zijn geselecteerd naar aanleiding van hun eerste plan. Nu is het tijd om dit eerste ontwerp uit te werken waarna de NASA de selectie zal verkleinen, schrijft Tweakers.

Hij moet wel in de raket passen

De mast moet autonoom opgericht kunnen worden en verplaatsbaar zijn. Stabiliteit is ook zeer belangrijk en hij moet natuurlijk in de achterbak van de raket passen die hem moet vervoeren. Een flinke kluif voor Astrobotic Technology, ATK Space Systems, Honeybee Robotics, Lockheed Martin en Space System Loral van Maxar Technologies, die hier hun tanden in mogen zetten. Na een jaar zal NASA twee bedrijven kiezen om mee door te gaan. Deze twee krijgen dan maar liefst 7,5 miljoen dollar om de prototypes te bouwen en ze uitvoerig te testen.

PV voor stroom maanbasis

De ruimtevaartorganisatie wil zonnepanelen inzetten om een toekomstige maanbasis van stroom te voorzien. De maanbasis, onderdeel van de Artemis-missie, wordt het onderkomen worden van de astronauten die NASA vanaf 2024 weer naar de maan stuurt. De eerste missie zal zeven dagen duren, maar daarna worden missies van rond de twee maanden gepland.