Winning zonne-energie Californi? in rook op door bosbranden

02.10.2020 Joyce Beuken

Winning zonne-energie Californi? in rook op door bosbranden

De rook die vrijkomt bij de bosbranden in Californië is ongekend schadelijk, maar niet alleen voor de gezondheid. Een groot deel van de zonne-energieproductie wordt belemmerd als gevolgd van de branden in de Amerikaanse staat, zo schrijft The Verge.

Begin september daalde de hoeveelheid gewonnen zonne-energie met een derde, toen de rook de lucht verduisterde. De branden creëren relatief dikke rook. Door de zware asdeeltjes wordt zonlicht geblokkeerd. De deeltjes hangen in de lucht maar bedekken ook de panelen zelf.  De energieproductie daalde met 30% ten opzichte van juli. "Veel van mijn systemen produceerden nul energie", vertelt Steve Pariani, oprichter van het zonne-installatiebedrijf Solar Pro Energy Systems, aan het San Mateo Daily Journal.

Californië is voor 20% van de gehele stroomopwekking afhankelijk van zonne-energie. De staat heeft meer capaciteit aan zonne-energie dan de daarop volgende vijf staten in de ranglijst, gecombineerd. De staat heeft duurzame energie hoog in het vaandel staan, naast andere inspanningen om de verwoestende gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Echter worstelen veel van deze initiatieven met de verhoging van temperaturen waar het land mee kampt.

Naarmate de planeet warmer wordt, zijn de brandseizoenen in Californië langer geworden en razen de vlammen door meer land dan ooit tevoren. Afgelopen jaar werden er in Californië records verbroken waar men niet bepaald trots op kan zijn. In één brandseizoen werden er voor het eerst 2 miljoen hectare verbrand, en inmiddels is daar zo’n 1,7 miljoen hectare bijgekomen. Ook de deeltjesvervuiling bereikte het hoogste niveau sinds 2000.

The Verge