Woning als verdienmodel dankzij zonnepanelen

24.12.2020 Joyce Beuken

Woning als verdienmodel dankzij zonnepanelen

Wie van plan is om in het Brabantse Mierlo neer te strijken, kan ervoor kiezen om slapend rijk te worden. In het plaatsje worden woningen gebouwd die zo zuinig zijn dat de zonnepanelen op hun dak meer opleveren dan ze nodig hebben. Hierdoor maken bewoners winst op hun rekening.

Het sociale huurhuis luistert naar de naam Optimus en ontstond als gevolg van een samenwerking van corporaties en architecten. De duurzame woningen worden uitsluitend gebouwd van materialen die Co2 opslaan. Geen beton, baksteel of staal, maar hout en hennep (niet de rookbare variant).

Overschot energie

Er is slechts één dag nodig om de woning in elkaar te zetten. Door de nauwkeurige isolering is er geen grote verwarmingsmodule nodig om de temperatuur binnen aangenaam te houden. Volgens architect Harold van de Ven verdienen bewoners uiteindelijk aan de woning doordat er veel minder stroom nodig is dan de panelen op het dak opwekken.

Optimus / Spekkoper Films

,,Dit is momenteel het beste wat je kunt maken op dit gebied. En we blijven de ontwikkelingen volgen, dus ook volgend jaar kiezen we weer voor de best mogelijke materialen. Zie het ook als een aanmoediging en uitdaging voor de rest van de branche", zegt Van de Ven.

Lokaal ontwikkeld

Het hout waarvan de woning gemaakt is kan lokaal geproduceerd worden en is ook gemakkelijk herbruikbaar. Ondanks de talloze duurzame voordelen is het huis duurder dan een normale sociale huurwoning. Van de Ven benadrukt dat het project pas op langere termijn terug kan worden verdiend. Bovendien is er geen sprake van een al te groot prijsverschil. Over concrete cijfers kan hij zich niet uitspreken.