Zeewier en zonne-energie werken samen in Scheveningen

03.12.2020 Joyce Beuken

Zeewier en zonne-energie werken samen in Scheveningen

Wie in Scheveningen in het water duikt en zo’n 12 kilometer zwemt, stuit op een bijzondere installatie. Oceans of Energy en The Seaweed Company testen hoe zeewier geteeld kan worden tegelijkertijd zonne-energie kan worden opgewerkt, zo schrijft NU.nl.

De zogeheten ‘solar & seaweed farms’ benutten één locatie voor twee doeleinden. Volgens initiatiefnemers is dit het ultieme voorbeeld van hoe er in de toekomst moet worden omgegaan met de ruimte tussen de windparken en de kust.

Eerste ter wereld

Het is een wereldwijde primeur. De combinatie zeewier en zonne-energie werd niet eerder gehanteerd. Nu er steeds meer windmolenparken op zee komen, wordt er gekeken naar hoe de ruimte tussen de molen het beste kan worden benut. De testlocatie ligt overigens niet tussen windmolens. Er moet eerst ervaring worden opgedaan met zeewierteelt ver buiten de kust voordat dit daadwerkelijk tussen windmolens kan worden toegepast.

Seaweed & Oceans

In het buitenland heeft The Seaweed Company meer zeewierteeltlocaties op zee. In Nederland is dit de eerste installatie. Het gewonnen zeewier wordt verwerkt in voeding voor mensen en dieren, maar dient ook als basis voor energie en andere materialen.

Oceans of Energy startte een jaar geleden met een zonnepark op zee. Door eerst verder van de kust te testen kan worden gekeken of de zonnepanelen ook bestand zijn tegen hogere golven. Golven kunnen op die plek namelijk wel 13 meter hoog raken.