Zekerheid in soap Binnenhof: plat dak voorzien van panelen

10.12.2020 Joyce Beuken

Zekerheid in soap Binnenhof: plat dak voorzien van panelen

Staatssecretaris Knops meldt dat er wordt afgezien van zonnepanelen op schuine daken bij de renovatie van het Binnenhof. De terugverdientijd zou te lang zijn. Hierom worden er alleen zonnepanelen geplaatst op de platte daken.

De afgelopen periode werd er nader onderzoek verricht naar een rapport over de aanstaande renovatie van het Binnenhof. De duurzaamheidsmaatregelen in het rapport zijn beoordeeld op technische haalbaarheid en op financiële inpasbaarheid en terugverdientijd.

PV en led

Tegenover de Tweede Kamer meldt Knops het volgende: “Voorbeelden van maatregelen die gaan worden toegepast zijn dat alle installaties in het complex worden vervangen door moderne energiezuinige installaties, dat er pv-panelen op platte daken worden toegepast en dat de verlichting zoveel als mogelijk wordt vervangen door energiezuinige led.”

Soap omtrent verhuizing

Er is momenteel een heuse soap gaande in de Tweede Kamer. Renovatie is onontkoombaar, aangezien het pand momenteel niet brandveilig is. Maar of het pand in delen gerenoveerd wordt of in één grote operatie is nog maar de vraag. Het onderzoek van BBC Bouwmanagement toont aan dat gefaseerd renoveren goedkoper is. Het onderzoek van VPR-Consultants stelt het tegenovergestelde. Volgens hen zouden de kosten 40% tot 100% hoger uitvallen als de verbouwing in fases gebeurt.

Als er gekozen wordt voor een verbouwing in één keer, betekent dat alle medewerkers op het Binnenhof komende zomer hun optrek verlaten om circa 5,5 jaar in een opgeknapt kantoorgebouw bij Centraal Station in Den Haag te vertoeven. Of er tijdelijk verhuisd moet worden of dat men in het Binnenhof mag blijven is nog altijd niet duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat na de renovatie het licht in het torentje brandt met behulp van de zon.