Zelf opwekken en toch een hoge rekening door gebrek op het net

04.01.2021 Joyce Beuken

Zelf opwekken en toch een hoge rekening door gebrek op het net

Groningers Bart Huysman en Anita van der Wijk hebben veertien zonnepanelen en een windmolen, maar dat is niet terug te zien op hun energierekening. Volgens netbeheerder Enexis zijn zij niet de enige gedupeerden die niet terug kunnen leveren aan het overbelaste energienet. Ze doen hun verhaal tegen RTV Noord.

Ter plekke is het net overbelast. Het probleem is dusdanig groot dat ze niet alleen problemen hebben met terugleveren, maar zelfs geen gebruik kunnen maken van de door hun opgewekte energie. Eerder kon dit wel, maar toen de buurman 1500 zonnepanelen op zijn schuur liet plaatsen ontstond het probleem. Enexis was niet in staat om het plaatselijke netwerk te verzwaren en dus zitten Huysman en Van der Wijk met een hoge rekening.

Omvormers stoppen ermee

Het koppel is de trotse eigenaar van een eeuwenoude boerderij in Thesinge die ze verbouwen en verduurzamen. Dankzij de zonnepanelen en een windmolen wisten zij genoeg energie op te wekken voor eigen gebruik. Op een gunstige dag kon er zelfs nog teruggeleverd worden aan het net. Toen de buurman zo’n 1500 zonnepanelen liet installeren was het echter gedaan met de besparing. “Dat pompt zoveel stroom in het net dat onze omvormers ermee stoppen”, laat Huysman weten.

Zwaardere kabel laat op zich wachten

“We kunnen dan onze eigen energie niet aan het net leveren, maar ook niet meer zelf gebruiken. Zo'n derde van de elektriciteit die we opwekken gaat zo verloren en we moeten dan uiteindelijk stroom bijkopen.” Huysman trok bij Enexis aan de bel. “Die hebben onderzoek gedaan en komen tot de conclusie dat er een nieuwe, zwaardere kabel moet komen. Maar daar wachten we nu het hele jaar op en er gebeurt niets”, stelt Huysman.

Overheid loopt achter de feiten aan

Jan Bakker, voorlichter van Enexis, geeft aan niet te willen reageren op individuele gevallen. Hij geeft aan dat het probleem niet alleen in Thesinge speelt. Het elektriciteitsnetwerk op het platteland is volgens hem niet berekend op zulke grote projecten. “Sinds een aantal jaren zijn er subsidiemaatregelen van kracht waardoor er op het platteland veel zonnepanelen worden geplaatst, terwijl het elektriciteitsnet dat niet aankan. De overheid is hier min of meer de regie kwijtgeraakt en zo lopen we achter de feiten aan”, aldus Bakker.

Het stel uit Thesinge toont begrip, maar blijft gefrustreerd. “Als je wilt dat die ambities met betrekking tot groene energie worden gerealiseerd, moet je wel aan de bak om te zorgen dat de infrastructuur daarvoor ook op orde komt”, vindt Huysman. Van frustratie tegenover de buurman is gelukkig geen sprake. Volgens Huysman zijn het ondanks alles ‘hele aardige mensen’.