Zijn we (bijna) klaar voor de thuisbatterij?

17.03.2021 Simone Tresoor

Zijn we (bijna) klaar voor de thuisbatterij?

Na de verkiezingen besluit het kabinet over het voorstel de saldering vanaf 2023 langzaam af te bouwen. 2031 staat als een stip op de horizon: dan is er geen sprake meer van enige vorm van salderen. Dat zal het moment zijn dat veel huishoudens gaan nadenken over het aanschaffen van een thuisbatterij. Tijdens een recent webinar van Solar Inside en Wattkraft gaven eigenaren van installatiebureaus, lobbyisten en andere belanghebbenden hierover hun mening.

“Stel dat het voorstel wordt weggestemd, dan hebben we wel een uitdaging”, valt te horen aan de tafel. Als voorbeeld wordt buurland België genoemd. Daar besloot de regering in januari per direct te stoppen met de terugtellende meter, zeg maar de Belgische salderingsregeling, dit tot frustratie van een heleboel Belgen die onlangs hadden geïnvesteerd in PV op hun dak. Het leidde tot een run op thuisbatterijen en lege schappen bij de accu-verkopers.

Gratis stroom met thuisbatterij

De deelnemers denken dat de accu in Nederland zonder overgangsregeling of subsidie na het afschaffen van de saldering wellicht niet van de grond zal komen. En we hebben accu’s nodig, ook om congestie op het net te voorkomen. Afgelopen donderdag was een dag met storm en bewolking; de energieprijs zakte tijdelijk onder nul. Dit soort momenten zullen in de toekomst vaker voorkomen en ons elektriciteitsnet moet in balans blijven. Zou het niet prachtig zijn als we straks, op een dergelijke dag zonder zon maar met wind, onze batterijen vol kunnen laden met gratis stroom?

Momenteel is er ongeveer 10 GW zon opgesteld, maar in 2050 moet dit 250 GW zijn, dat heeft consequenties voor het net. Voor de netbeheerder betekent het dat hij behoefte heeft aan de regulering van vraag en aanbod en dat het omzetten van elektriciteit naar energiedragers een deel van de oplossing is. We zien nu al af en toe dat omvormers afslaan bij teveel aanbod. "Als we niets doen zal het net ontregeld raken met als doemscenario wellicht een stop op de plaatsing van PV", denken de aanwezigen.

Technische ruimte voor de voordeur

Momenteel is er nog geen markt voor de thuisbatterij, het is financieel nog ongunstig. Toch heeft Huawei al een slimme thuisaccu ontwikkeld en zijn hun bestaande omvormers compatible met deze batterij. Het is een slimme ‘Plug and Play’ waarbij je twee stekkers en een kabel plaatst en hij draait. In de meterkast wordt een smart power sensor geplaatst waarvan de omvormer ‘leert’ en er is gezorgd voor een goede monitoring van de batterij.  

De tafelheren zien wel een probleem opdoemen voor huishoudens die klein behuisd zijn: hoe krijg je alle apparatuur die bij een duurzaam huis hoort bij elkaar geïnstalleerd? De huidige meterkasten zijn hier te klein voor en de apparatuur zal alleen maar meer worden. Een accu is ook al snel 65 x 25 x 20 cm. Het advies zou zijn bij nieuwbouw hiermee rekening te houden en aan de tekentafel al een technische ruimte in te tekenen, bijvoorbeeld buiten bij de voordeur.  

'Je kunt een spijker door de accu slaan zonder gevaar'

Data-uitwisseling zal ook steeds crucialer worden. Bij installatie van PV is het goed om de energiehuishouding van een gezin in kaart te brengen. Dan kan men de klant bij de volgende stap naar een accu goed adviseren. Als je de stroomproductie weet kun je ook uitrekenen hoe lang de  batterij ongeveer mee zal gaan, al heeft de gebruiksduur natuurlijk ook te maken met de aantal keren dat de batterij ontlaadt. Minder cycli betekent een langere levensduur, dus is het verstandig te berekenen met wat overcapaciteit, zodat de accu niet elke dag volledig wordt leeggetrokken.

In de toekomst zal er veel meer vraag zijn naar een Energy Management Systeem. Het moment gaat komen dat de stroom in de middaguren slechts 2 cent kost en de thuismarkt van dit moment gebruik gaat maken om stroom in te kopen om ’s avonds te gebruiken.

Een belangrijke vraag die gesteld werd door de tafelheren is hoe duurzaam en veilig de thuisbatterij is. Huawei maakt zijn accu’s niet met het gevaarlijke lithium, maar met lithium-ijzerfosfaat. Dat is volgens de fabrikant extreem veilig. Volgens de Huawei-installateur kan de batterij door het thermal runaway proces 450 graden worden verhit zonder dat er iets gebeurt.  “Ook kun je er zonder gevaar een spijker doorheen slaan. Dat moet je niet proberen bij een Tesla”, aldus de installateur.