Zilver niet aan te slepen door panelen

14.12.2020 Joyce Beuken

Zilver niet aan te slepen door panelen

Volgens een recent rapport van Saxo Bank zal de vraag naar zilver binnenkort groter zijn dan het aanbod, doordat het aantal toepassingen voor de grondstof blijft groeien te midden van toenemende groene initiatieven. De productie van zonnepanelen in het bijzonder zal een belangrijke impuls geven aan zilver, aangezien het metaal de laagste elektrische weerstand heeft ten opzichte van alle andere metalen in standaardtemperaturen.

Andere vervangende metalen zijn niet in staat om zilver te evenaren wat betreft de energieproductie, de levensduur en de betrouwbaarheid als het gaat om de commerciële ontwikkeling van zonnepanelen. Naarmate meer en meer landen hun klimaatbewust beleid blijven aanpassen, zal de productie van zonnepanelen en daarmee de vraag naar zilver naar verwachting tegen 2025 met meer dan 50% stijgen. De trend gaat de toenemende vraag naar het edelmetaal zeker in stand houden, zeker nu de economie op sommige plekken zich lijkt te herstellen van de pandemie. 

Mijnen ondermijnd

Maar het is ook niet zo dat corona enkel gunstig is geweest voor de industrie rondom zilver. De pandemie heeft de productie van de zilvermijnen juist onderdrukt. Verwacht wordt dat de wereldwijde productie dit jaar met 6,3% zal dalen, grotendeels als gevolg van mijnsluitingen in het kader van de angst voor infecties.