Zilver voor Belgische innovatie die vooruitloopt op Nederlandse tijd

06.10.2021 Joyce Beuken

Zilver voor Belgische innovatie die vooruitloopt op Nederlandse tijd

Het Belgische GPC werd vorige week blij verrast tijdens de uitreiking van de Best Innovation Awards 2021. Hun GPControl module, die energie in de juiste banen leidt, haalde zilver.

GPControl is het antwoord op het verdwijnen van de terugdraaiende teller, de Belgische equivalent van de salderingsregeling, die per 2021 is afgeschaft. “In Vlaanderen kun je niet langer compenseren met wat je teruglevert aan het net. Het loont bij ons alleen om wat je opwekt onmiddellijk zelf te gebruiken”, legt CEO Yves Struyve uit.

Surplus omgeleid
Echter kan niet alle energie direct benut worden. Struyve: “Er bestaan slimme apparaten die je wasmachine of vaatwasser aanzetten als het schikt, maar je wilt voor zulke apparaten niet altijd hoeven wachten tot de zon schijnt.” GPControl helpt daarbij door energie naar de juiste plek te sturen, bijvoorbeeld naar de boiler voor warm water. Sanitair warm water loopt immers altijd door in de achtergrond. Bij een surplus aan zonne-energie zorgt GPControl ervoor dat een elektrische boiler gevoed wordt.

Een thuisbatterij kan de zelfconsumptie met 30 procent verhogen. Volgens GPC Europe kunnen slimme sturingssystemen dit nóg beduidend verder verhogen. Met het product wordt het overschot aan zonne-energie naadloos naar de boiler gestuurd. Op het moment dat de opgewekte zonne-energie het verbruik in huis overtreft, wordt de boiler bijgestookt met precies de juiste hoeveelheid energie die men anders op het elektriciteitsnet zou laten lopen.

Warm water als energieopslag
Het is een slimme manier om netwerkcongestie te voorkomen. Kortgezegd wordt energie voor eigen gebruik ingezet, maar wel op zo’n manier dat het niet direct hoeft te worden benut. “Een buffervat met warm water is ook een vorm van energieopslag”, stelt Struyve.

De tweede plek zagen ze niet aankomen, vooral vanwege het grote verschil tussen de Belgische en Nederlandse markt. Door de directe afschaffing van de terugdraaiende teller is zelfconsumptie een veel hogere prioriteit in België dan bij de bovenburen.

Echter zag de jury in dat het plan visionair is en voor de Nederlandse markt ook nu al een belangrijke rol zou kunnen spelen. GPControl biedt namelijk ook kansen om netwerkcongestie op te lossen.

Meer informatie over de winnaar van de tweede prijs tijdens de awards vind je op hun eigen site. Het artikel over het winnende product is hier te lezen