Zo kun je elke week verduurzamen

15.02.2022 Joyce Beuken

Zo kun je elke week verduurzamen

De eerste maand van 2022 zit erop. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

Practice what you preach. Voor wie in de verduurzamingssector werkt, misstaat een beetje bewustzijn in het alledaagse leven zeker niet. Maar welke kleine stappen kan men zelf zetten om verantwoord om te gaan met energie en klimaat? Sinds 1 januari krijgen deelnemers van 52 Weken Duurzaam iedere week een tip voorgeschoteld om met een simpele handeling de ecologische voetafdruk te doen verminderen.

Warmte en kou
Op dit moment doen er ruim 20.000 mensen mee aan de uitdaging. Naast dat iedere tip direct positieve gevolgen heeft op de CO2-uitstoot in de lucht, komen er ook met regelmaat tips en suggesties langs die gerelateerd zijn aan de verwarming binnenshuis.

In week drie kwam de Wim Hof-methode aan bod. Op Blue Monday, en de rest van de week, werden deelnemers gestimuleerd om de dag te beginnen met een koude douche. Dat is niet alleen aanzienlijk goedkoper dan douchen met warm water, maar het zou ook nog eens zorgen voor meer focus en energie én een boost voor je immuunsysteem.

Samenwerking organisaties
De tip van deze week, week vijf, levert ook een flinke besparing van zowel geld als energie op. 52 Weken Duurzaam roep deelnemers op om de watertemperatuur van de centrale verwarming te verlagen naar 60 graden Celsius. “Een minuutje werk en direct tientallen euro’s besparing op jaarbasis”, stelt de organisatie, die onder meer bestaat uit Milieu Centraal, Milieudefensie en Urgenda.

Ook worden er meer tips gegeven om de verwarming efficiënter te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld het ontluchten van de radiator, het opplakken van radiatorfolie of het installeren van speciale ventilatoren. In de reacties volgen meer tips, zoals die van Dyana Loehr-van Dijk: "Een betere tip is om de temperatuur zo laag mogelijk te zetten. Probeer het eerst met 60 graden. Als dat goed gaat 55, 50 etc." Deze methode gaat Loehr-van Dijk in ieder geval goed af, schrijft ze op Facebook. "Bij ons staat hij al vele jaren op 45, dat gaat prima! Ik ga hem dus niet op 60 zetten, want dan zouden we meer gas gaan gebruiken. Geen goed idee."