Zon en wind dekken alle huishoudens in 2020

23.12.2020 Anje Hoogland

Zon en wind dekken alle huishoudens in 2020

Nederland heeft voor het eerst de totale elektriciteitsvraag van alle huishoudens compleet opgewekt met windturbines en zonnepanelen. De huishoudens verbruiken bij elkaar zo’n 24 TWh per jaar. Daar zitten we nu, met nog ruime een week te gaan, bijna op. Zo blijkt uit de gegevens van Energieopwek.nl.

Daar waar we in 2019 nog een totaal haalden van 16,5 TWh, zitten we nu al op ruim 23,5 TWh. 6 TWh komt van wind op zee, 9,5 TWh komt van wind op land en 8 TWh komt van zon.

Zonopwek booming

“Vooral de opwek met zon is enorm gestegen”, legt Martien Visser uit, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. “Verleden jaar haalden we nog 5.5 TWh in totaal, nu is dat alweer 8 TWh. Dat is een groei die we natuurlijk graag zien. Want dat betekent automatisch ook minder CO2 uit gas- en  kolencentrales.”

De lector constateerde eerder dit jaar al een andere mijlpaal. “Tijdens de lockdown in april en mei  kwam op sommige momenten het merendeel van onze stroom voort uit zon. Dat was voor het eerst in Nederland. De markt moest daar nog aan wennen, want zo nu en dan was de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt zelfs even  negatief! Het valt te verklaren door de zonnige dagen én doordat we door de lockdown  ongeveer 10% minder stroom verbruikten. Maar ook zonder lockdown verwacht ik dit volgend jaar weer.”

2021 weer 30% meer

Visser denkt dat de productie uit zonne-energie dan net als dit jaar weer met 30 procent zal stijgen. “Er komt alleen maar meer bij. Er gaat niets af. Dat gebeurt nu al enkele jaren. Op een bewolkte dag in oktober produceren zonnepanelen in Nederland nu net zoveel elektriciteit als  tijdens een zonnige dag in de zomer vijf jaar geleden.”

Het wordt nu dus echt tijd om meer energieverbruik midden op de dag te plannen. “Vooral in april tot en met augustus. Dat geldt  zowel voor residentieel als commercieel energieverbruik. We moeten eraan wennen de afwasmachine dan midden op de dag in te stellen en dan je auto ook op te laden. Ik weet dat daar met poldergemalen al mee geëxperimenteerd wordt. Andere stroomgebruikers zijn nog niet zover. ”