Zon uit, gas aan

09.06.2021 Simone Tresoor

Zon uit, gas aan

Donderdagochtend gaat de zon even uit. De maan zal voor de zon schuiven en een zonsverduistering veroorzaken. De gemiddelde Nederlander houdt zich er misschien niet zo mee bezig, maar de netbeheerders hebben hun plan al klaarliggen, want de zonnepanelen zullen deze dag heel wat minder stroom opwekken en dat kan tegenwoordig niet zonder gevolgen voor het net.

Want al denkt men misschien dat het allemaal wel mee zal vallen, al die kleine beetjes minder bij elkaar leiden tot een gat in de stroomvoorziening, schrijft de Volkskrant. Op het hoogtepunt van de verduistering leveren de panelen mogelijk 800 megawatt minder vermogen en dat is het verbruik van een stad als Amsterdam.

Gascentrales overal in Europa gaan aan
Om disbalans op het net te voorkomen moet er worden gecompenseerd. Een stroomstoring moet natuurlijk te alle tijden worden voorkomen. We weten dat zonnestroom dagelijks sterk fluctueert, maar een verduistering is andere koek omdat een groot deel van Europa gelijktijdig in de schaduw komt te staan en dat gebeurt niet zo vaak. Ook komt de eclips op het moment van de dag dat er normaliter veel zonnestroom wordt opgewekt.

Bij de vorige eclips in 2015 stond er veel minder zonvermogen opgesteld. Inmiddels telt Nederland ongeveer 11 gigawatt en heel Europa maar liefst 138 gigawatt. Om problemen te voorkomen, zullen donderdagochtend overal in Europa gascentrales aanspringen als de zon in intensiteit afneemt.

In de toekomst kunnen EV's helpen
Tennet onderzoekt momenteel of tijdens een volgende verduistering er tijdelijk wat minder vermogen naar laadpalen kan worden gestuurd, zodat het verminderde stroomaanbod wordt gecompenseerd door een lagere vraag voor e-auto’s. In de nog verdere toekomst kunnen EV’s ook  worden gebruikt om tekorten tijdelijk aan te vullen door energie vanuit de accu’s terug te leveren aan het net, maar dat is nu nog niet mogelijk.