Zonder aardgas, maar ook zonder stroom?

07.12.2020 Joyce Beuken

Zonder aardgas, maar ook zonder stroom?

Ben Voorhorst, Operationeel directeur van Tennet, waarschuwt ons. Volgens hem is het niet onlogisch dat we in de toekomst op bepaalde momenten zonder stroom komen te zitten. Onzin, schrijft Thijs ten Brink van Watt is Duurzaam.

Dat de zon niet altijd schijnt en er soms geen wind waait weten we al langer. Dus waarom laat Voorhorst het lijken alsof de oplossing van het probleem het ei van Columbus betreft? De simpele uitweg is immers al jaren op de markt. Schrik niet: Opslag.

Hele jaar door

Volgens Watt is Duurzaam hoeven we overigens niet eens te vrezen voor een al te lange periode zonder krachtbron. “In vele jaren zal het in de winter elke week toch wel een dag stevig waaien en best nog een middag zonnig zijn. Meerdere dagen achtereen vrieskou, waarin warmtepompen piekproducties moeten draaien, komt ook nauwelijks meer voor”, schrijft Ten Brink.

Batterijen

In het interview met Voorhorst wordt er slechts één keer gesproken over het inzetten van batterijen. Ten Brink stelt daarnaast dat de prijs voor stroom door schaarste best wel eens omhoog zou kunnen schieten, tot maar liefst 1000 euro per megawattuur. Watt is Duurzaam stelt juist dat de prijs verder af zal nemen. Voor schaarste hoeven we ook niet te vrezen: we verbruiken over een paar jaar alleen maar minder stroom.