Zonnecel met 18,4% efficiëntie door nieuwe elektrodecoating

16.06.2021 Simone Tresoor

Zonnecel met 18,4% efficiëntie door nieuwe elektrodecoating

Onderzoekers van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), in Saoedi-Arabië, hebben een organische zonnecel gefabriceerd met een ultradunne elektrodecoating waarvan wordt beweerd dat deze de efficiëntie van dit soort PV-systemen met 0,9% verhoogt, schrijft PV-magazine.

De wetenschappers bouwden de elektrode met een gatentransporterend molecuul genaamd Br-2PACz en niet met veelgebruikte dunne films op basis van PEDOT:PSS. Deze verbinding werd gebonden aan een indiumtinoxide-elektrode om een ​​enkelvoudige molecuullaag te vormen.

B4-2PACz
De nieuwe coating werd getest op een organische cel en de efficiëntie steeg van 17,5% naar 18,4%. "Br-2PACz verhoogde de efficiëntie van de cel op verschillende manieren", legt de onderzoeksgroep uit. “Vergeleken met zijn concurrent veroorzaakte het minder elektrische weerstand; verbeterde het  gatentransport en liet het meer licht door naar de absorberende laag.” Bovendien verbeterde de Br-2PACz ook de structuur van de lichtabsorberende laag zelf wat de zonnecel recyclebaar maakt.

Revolutionair
De ontdekking van het nieuwe materiaal voor de elektrodecoating kan volgens het Saoedische team een ​​revolutie teweegbrengen in het onderzoek naar organische zonne-energie. "We geloven dat Br-2PACz het potentieel heeft om PEDOT:PSS te vervangen vanwege de lage kosten en hoge prestaties", zegt KAUST-onderzoeker Yuanbao Lin.