Zonnecel verlicht grafsteen

11.02.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Zonnecel verlicht grafsteen

Binnenkort wordt het nog gezelliger op de begraafplaatsen van Nederland, zeker 's avonds! Monulight heeft namelijk een grafmonument gepresenteerd dat wordt verlicht door zonne-energie, schrijft Ledmagazine.

De grafsteen is in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld en licht op als de schemering valt. Ieder grafmonument wordt met de hand gemaakt op basis van de wensen van de nabestaanden. Zij kunnen zelf de vorm, afbeelding, opschrift en stijl kiezen. Het op maat gemaakte zonnepaneel en de accu, die ingebouwd zijn, slaan overdag energie op. Bewolkte dagen zijn geen probleem dankzij het accupakket, dat voor langere tijd energie op kan slaan. Hierdoor weten mensen zeker dat het grafmonument iedere avond zacht verlicht zal worden. 

Technische uitdagingen

Bij het idee om verlichting aan te brengen in een grafmonument stuitte de ontwerper 7 jaar geleden al snel op het eerste probleem: er zijn op begraafplaatsen doorgaans geen stroompunten. Zo kwam hij op het idee om met een zonnepaneel met accu te werken. Echter, een groot zonnepaneel op een grafsteen was geen optie. In samenwerking met TU Delft werd een systeem ontwikkeld, waarna een op maat gemaakt zonnepaneel en bijpassende accu konden worden gemaakt.

Er waren ook andere technische uitdagingen. Zo moest de verlichting automatisch aan- en uitgaan en het was cruciaal dat zowel het zonnepaneel als de accu vrijwel onzichtbaar verwerkt werden in het ontwerp. Daarnaast was het een vereiste dat de verlichting, ongeacht de voorraad, consistent gedimd was om de liefdevolle uitstraling te behouden. Zo worden kaarsjes op graven binnenkort overbodig. 

begraafplaatsenuitvaartduurzaam dood

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: SolarEdge | SolarEdge Home Inline Energiemeter & Energy Net

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
20 januari 2022
10:00-11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Presentatie Nationaal Solar Trendrapport 2022

Logo Dutch New Energy Research
26 januari 2022
1899-12-30 11:00:00

Dutch New Energy Research

Lees verder

Webinar: VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ HET INSTALLEREN

Logo Esdec
26 januari 2022
13:00 - 14:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu