Zonnecellen vele malen goedkoper door gebruik koper

06.10.2020 Joyce Beuken

Zonnecellen vele malen goedkoper door gebruik koper
Shutterstock

Een Australische startup heeft een van de grotere obstakels in de weg naar een grotere en goedkopere zonnecellen-productie overwonnen. Het bedrijf, genaamd Sundrive, heeft een manier gevonden om zilver te vervangen door koper. Zij ontvingen een fikse subsidie voor hun uitvinding, schrijft PV-magazine.

De startup heeft een financiering van 3 miljoen Australische dollar (1.822.290,00 Euro) toegezegd gekregen van overheidsorganisatie Australian Renewable Energy Agency (ARENA). Het bedrag is bestemd voor de verhoging van het door hun ontwikkelde goedkope, hoogrenderende productieproces van zonnecellen.

Naar schatting is de wereldwijde productie van zonnepanelen verantwoordelijk voor zo’n 20% van de industriële consumptie van zilver. Dat cijfer zal waarschijnlijk stijgen naarmate de vraag naar zonnecelstructuren met een hoger rendement groeit. De volgende generatie cellen heeft twee tot drie keer meer zilver per cel nodig dan hun voorgangers.

(Goed)koper

De ontwikkeling van de technologie van SunDrive begon toen de CEO, Vince Allen, onderzoek deed voor zijn doctoraat aan de Universiteit van New South Wales (UNSW). Later richtte hij het bedrijf op met zijn huisgenoot, David Hu. Door het zilver uit zonnecellen ter vervangen door koper wordt de productie beduidend goedkoper. Koper is immers veel makkelijker verkrijgbaar.

Darren Miller, CEO van ARENA, erkent het belang van voortdurend ontwikkelende zonnecelstructuren, terwijl het Australische energiesysteem transformeert. "Het is fantastisch om een Australische solarstartup te zien in de voorhoede van de productie van de volgende generatie hoogrenderende zonnecellen," zei Miller. "Door technologische innovaties van startups zoals SunDrive, zal Australië nog jaren in de kopgroep van de zonne-innovatie en onderzoek en ontwikkeling blijven."