Zonnepanelen op alle scholen: nog 6000 daken te gaan

02.06.2021 Simone Tresoor

Zonnepanelen op alle scholen: nog 6000 daken te gaan

De landelijke stichting Schooldakrevolutie heeft zich als doel gesteld alle Nederlandse schooldaken zo snel mogelijk te bedekken met zonnepanelen. Er zijn er ’nog maar’ 6000 te gaan, maar congestie legt bij sommigen een kink in de kabel, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Een schooldak vol zonnepanelen, weinig tot geen rompslomp in het hele traject en een energierekening waar je blij van wordt, dat is waar de stichting goed in kan ondersteunen. Voor het schoolbestuur is het een investering die in zeven à acht jaar is terugverdiend. Veel kleinere schoolbe­stu­ren missen de expertise en tijd om zich goed te verdiepen in de PV-materie.  

Ambitie genoeg, maar de weg is lang
De meeste schoolbesturen hebben volop ambities op het gebied van verduurzaming, maar de weg er naar toe is vaak lang. Dit traject kan in een stroomversnelling raken door de hulp van ‘Schooldakrevolutie’, een door het rijk, grote banken en bedrijven gesteunde stichting die zich tot doel heeft gesteld om alle schooldaken in Nederland voor 2030 te voorzien van zonnepanelen. Momenteel wekt een kwart van alle scholen duurzame energie op: op 2246 scholen liggen ruim 300.000 panelen.

Maar er is nog genoeg dak vrij want er zijn landelijk nog bijna 6000 daken geschikt om panelen op te leggen. Zuidoost-Brabant blijft achter. Slechts vijftien procent van de scholen in deze regio heeft tien of meer panelen op het dak liggen. Want zelfs als schoolbesturen ja zeggen, kunnen er onverwachts problemen optreden. Peter van Tilburg, regioambassadeur van Schooldakrevolutie in Zeeland en Noord-Brabant: “Stichting Kempenkind in Eersel wil echt vooruit met een aantal scholen, maar er is op dit moment geen ruimte op het elektriciteitsnetwerk van Enexis. Gebouwen met een grootverbruikersaansluiting - en dat geldt voor een deel van de scholen - krijgen in dat gebied vooralsnog geen toegang.”

Schooldakrevolutie gaat dapper voorwaarts
Van Tilburg weet als geen ander hoe complex het kan zijn voordat er panelen op een schooldak liggen. De doorlooptijd van het gehele traject kan anderhalf tot twee jaar tijd in beslag nemen. “Het gaat om maatschappelijk geld, er moet veel worden uitgezocht en er zijn veel partijen bij betrokken: scholen, schoolbesturen, gemeenten, energieleveranciers, verzekeraars, subsidieverstrekkers, dakdekkers, installateurs.”

Schooldakrevolutie gaat dapper voorwaarts en voorziet alle scholen die meedoen van lesmateriaal, waarmee leerkrachten kinderen kunnen informeren over klimaat, energie en duurzaamheid. Eerder schreven wij dit artikel over de stichting.