Zonnepanelen vanaf 2024 niet langer rendabel voor woningcorporaties

08.10.2020 Joyce Beuken

Zonnepanelen vanaf 2024 niet langer rendabel voor woningcorporaties
David McBee

Woningcorporaties trekken aan de bel. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd op het tempo zoals dat nu bepaald is, is het vanaf 2024 niet meer rendabel om zonnepanelen te plaatsen op sociale huurwoningen. Overkoepelende organisatie Aedes liet Fakton hier onderzoek naar doen.

Door de afbouw van de salderingsregeling brengt door zonnepanelen opgewekte stroom straks minder op. Hierdoor stijgt de energierekening van huurders, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Daardoor kunnen corporaties een steeds kleinere bijdrage van hen vragen en wordt het plaatsen van zonnepanelen voor woningcorporaties in 2024 onrendabel, terwijl dit nu nog kostenneutraal kan.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: ‘Woningcorporaties leggen zonnepanelen op woningen voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet, investeer in een duurzame samenleving en houd deze regeling in stand.’

Pas in 2033 weer rendabel

Steeds meer sociale huurwoningen zijn voorzien van zonnepanelen. In 2019 steeg het aantal met 62.000 naar bijna 178.000 huizen. Als de groei deze koers aanhoudt, zijn in 2037 alle daken van corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Daarmee kan 13 procent van de zonne-energiedoelstelling van de overheid worden bereikt. Zou de overheid inzetten op het volledig vol leggen van daken, dan kunnen woningcorporaties een vijfde van die doelstelling voor hun rekening nemen.

De afbouw van verschillende subsidieregelingen maakt deze groei echter onwaarschijnlijk. Pas vanaf 2033 zijn de kosten voor zonnepanelen naar verwachting dusdanig sterk gedaald dat het loont ook zonder subsidie daarin te investeren. Het is volgens Aedes daarom van belang dat de afbouw van de salderingsregeling wordt aangepast.