Zonnevelden naar de meest onmogelijke plekken rijden

29.06.2022 Simone Tresoor

Zonnevelden naar de meest onmogelijke plekken rijden

Stel: er ligt een terrein waar niet heel veel mee kan. Omdat het er bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar gemakkelijk toegankelijk moet kunnen zijn voor onderhoud aan gas-, water- of elektraleidingen die er lopen, of omdat er op de locatie nog geen bestemmingsplan is of omdat het om verontreinigde grond gaat die in de loop van de tijd gesaneerd moet worden. Dan kan dat braak blijven liggen en er wordt niets aan verdiend, of er wordt een verplaatsbaar zonneveld van Emove neergezet om wat leuks met de winst te gaan doen.

Devin van Gelder is commercieel manager van Emove, hij vertelt dat zo’n vijf jaar geleden een klant van het moederbedrijf Energy at the office, dat PV legt op bedrijfsdaken, vroeg of ze niet iets voor zijn privé-situatie konden betekenen. Hij woonde in een prachtig huis met rieten kap op de Veluwe, zonnepanelen mocht hij niet op zijn dak plaatsen omdat zijn woning een beschermd stadsgezicht was. Hij had genoeg land waarmee hij niets deed, maar dat was een beschermd natuurgebied en daar is het plaatsen van vaste installaties verboden.

Het principe is afgekeken van een stacaravan
Er werden gesprekken gepleegd met Staatsbosbeheer en de gemeente omdat er meer bewoners op de Veluwe met hetzelfde probleem kampten terwijl ze wel graag wilden verduurzamen. En zo werd Emove geboren. Inmiddels staan er twintig systemen in de regio waar ze ooit begonnen en legio andere systemen door het hele land.

Het principe is afgekeken van een stacaravan. De constructie is verrijdbaar en dus vrij van fundering, staand op blokken met ‘zwevende’ wielen. Als het nodig is kan men het systeem in tien minuten verplaatsen. Met andere woorden: waar vaste zonneweides geen uitkomst bieden, kan de Emove dat wel. En dat is een groter voordeel dan je denkt, want door onbenutte en ongeschikte gronden niet te gebruiken, laat je groene energie en dus rendement liggen.

De installaties zijn vooral geschikt voor vijf doelgroepen:

  • Semi-permanente gronden: Dat zijn onder andere gronden waar gas-, water en elektraleidingen lopen, waar een hoogspanningsmast of een windmolen staat of langs een spoorbaan.
  • Tijdelijke gronden: Een locatie die nog geen bestemmingsplan heeft of die wegens strategisch belang niet wordt benut.
  • Ongeschikte gronden: Waar geen grondgebonden opstellingen mogen worden geplaatst, zoals beschermd natuurgebied of verontreinigde gronden. Maar ook dijken of sluizen.
  • Particulieren: Die wel willen verduurzamen, maar geen geschikte plek hebben voor zonnepanelen vanwege een rieten dak, een verouderd dak, woonachtig zijn in beschermd natuurgebied of gewoonweg niet de impactvolle keuze voor een vaste installatie willen maken.
  • Groene bouwstroom: In combinatie met bijvoorbeeld een windmolen of batterijopslag is het mogelijk een tijdelijke mini-energiecentrale voor de opwek van lokale energie te bewerkstelligen.


‘Wij proberen mensen te stimuleren anders naar gronden te kijken’

Van Gelder: “Wij proberen mensen te stimuleren anders naar gronden te kijken die ze nu niet gebruiken. Er wordt nog teveel gedacht: ‘Dat is verloren grond, daar doen we niets mee.’ Steeds meer bedrijven maken nu kennis met ons. Zo hebben we een samenwerking met een van de grootste windmolenbeheerders van het land, de Windunie. Onder windmolens heb je zogenaamde kraanplaatsen met een fundering van beton, waar een kraan moet kunnen worden geplaatst voor eventueel onderhoud. Hier worden dan 1.000 tot 1.500 panelen geplaatst. De aansluiting ligt daar al en zon en wind zijn vaak complementair, dus wat betreft netcongestie is dit een prima oplossing.”

Alle windmolens een mini-hub
“Een ander voordeel is de behapbaarheid van een dergelijk project. Het duurt geen drie jaar voordat het eens van de grond komt. Het is dan ook onze ambitie om bij alle windmolens een mini-hub te realiseren. En dat kan vergunnings-, aansluitings- en grond-technisch. Daarbij is de landschappelijke impact minimaal. Het is echt creatief omgaan met de bestaande infrastructuur. Een particulier kan het, met de huidige salderingsregeling nog intact, in drie tot vier jaar terugverdienen en een windmolen in acht tot twaalf jaar. Het systeem heeft uiteraard de normale garantie van 25 jaar op de panelen en 12 jaar op de omvormer.”

Braakliggende kantoorgrond en rustkavels
Hij vervolgt: “Er zijn ook veel partijen geïnteresseerd die bijvoorbeeld een kantoor hebben met veel grond om in de toekomst te gaan uitbreiden, verkopen of verhuren, maar nu nog niet weten wanneer. Die grond kan soms wel tientallen jaren leeg staan. Het mooiste is natuurlijk als de elektriciteit door het bedrijf zelf gebruikt word, maar op dit soort bedrijventerreinen kun je natuurlijk ook doorleveren naar een andere eindgebruiker die in de buurt zit.”

Een andere doelgroep zijn boerenbedrijven die een kavel na een aantal oogsten willen laten rusten. De Emove rouleert dan mee met de rustkavels.