Zonnige toekomst voor opslag van zonnestroom

26.05.2020 Norbert Cuiper

Zonnige toekomst voor opslag van zonnestroom

Momenteel is het opslaan van zonnestroom voor consumenten nog niet rendabel, maar dat zal in de nabije toekomst veranderen. Komende jaren wordt opslag in batterijen steeds goedkoper.

Batterijen zijn de vorm van energieopslag in opkomst. Door dalende kosten worden lithium-ion batterijen en opslag achter de meter steeds aantrekkelijker. Dat is afgelopen vijf jaar vooral te merken in de utiliteitssector, waar opslagsystemen tussen 2014 en 2019 15 procent goedkoper zijn geworden, zo blijkt uit een rapport van Wood Mackenzie. Het rapport voorspelt dat de prijsdaling de komende vijf jaar nog groter zal zijn, tot wel 27 procent kostendaling in 2024.

Coronacrisis

De coronacrisis zal de groei van batterijopslag dit jaar afremmen, maar zeker niet stoppen. Wood MacKenzie voorspelt een tijdelijke terugval van circa 10 procent in het aanbod, die voornamelijk wordt veroorzaakt door de maatregelen in China tijdens het tweede kwartaal. Dit is slechts een tijdelijke dip; verwacht wordt dat de groei zal aanhouden. Ondanks de coronacrisis zal de markt voor energieopslag stijgen tot 15 gigawatt per jaar in 2024, zo verwacht Wood Mackenzie.

Opslag zon versus wind

De explosieve groei van opslag doet denken aan die van zon en wind. Beiden zijn inmiddels mainstream opwektechnologie geworden door dalende kosten, stimulering vanuit de overheid en dankzij de vraag vanuit consumenten. Volgens Rory McCarthy, analist bij Wood Mackenzie, zal de opslag van zonnestroom de komende jaren ‘winnen’ ten opzichte van de opslag van windenergie. Hij verwacht dat beleidsmakers opslag van zonnestroom als kosteneffectiever beschouwen.

Innovaties in financiering

Of de groei voor batterijen doorzet hangt ook af van innovaties die verder gaan dan verbeterde technologie en schaalvergroting. Zo zijn innovaties in projectfinanciering en businessmodellen nodig om de kosten te verlagen en de technologie breed beschikbaar te maken voor commerciële en industriële bedrijven, ontwikkelaars en andere consumenten die direct kunnen profiteren van batterijen. Een van de opties is dat consumenten thuisbatterijen voor vijf jaar kunnen leasen. Dat maakt opslag voor gemeenten, coöperaties en projectontwikkelaars aantrekkelijker.

Korte versus lange termijn

“Veel ontwikkelaars kijken naar batterijopslag als een middel om op korte termijn een oplossing te bieden, bijvoorbeeld als het gaat om een congestieprobleem dat slechts enkele jaren mag duren,” zegt Rob Cauthen, directievoorzitter van Prisma Energy Solutions. “Een korte termijncontract dat als optie heeft om uit te breiden of om inkoper voor langere termijn te worden kan veel aantrekkelijker worden dan een contract dat alleen is opgesteld voor de inkoop gedurende 10 tot 20 jaar.”

Crisis pusht batterijopslag

De coronacrisis kan zelfs de vraag naar batterijopslag verhogen, meldt Cauthen. Bedrijven moeten hun kosten tijdelijk verlagen om straks weer te kunnen investeren. “Er is veel kapitaal verloren, en bedrijven zijn ernstig geraakt. Opslag met gegarandeerde besparingen of leasen voor een korte termijn kan de totale energiekosten verlagen en zo klanten helpen om te bezuinigen. Dat is heel belangrijk als ze na de coronacrisis weer verder willen.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de opslag van zonnestroom? Bezoek dan het Smart Storage Paviljoen op de vakbeurs Solar Solutions International. Wilt u zich inschrijven voor de beurs? Bestel dan nu uw gratis ticket (normale waarde €75) met de code 2020SOLAR.