Zorgen om mogelijke dwangarbeid bij siliciumproductie

08.04.2021 | Nieuws Christian Sparborth

Zorgen om mogelijke dwangarbeid bij siliciumproductie

Het FD meldt dat de meeste Chinese fabrikanten van zonnepanelen contracten zouden hebben met grondstofleveranciers die gebruik maken van Oeigoerse dwangarbeiders. Belangenvereniging Holland Solar stelt dat de productieketen van silicium transparanter moet zodat bij in Nederland verkochte zonnepanelen dwangarbeid uitgesloten kan worden.

Silicium is een van de belangrijkste grondstoffen van zonnepanelen. Een groot deel van deze grondstof is afkomstig uit de Chinese provincie Xinjiang, die de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws is vanwege de achtergestelde positie van de Oeigoerse moslimminderheid. In de Verenigde Staten is al langer kritiek op mogelijke mensenrechtenschendingen bij de productie van silicium. Nu lijken deze zorgen ook overgewaaid te zijn naar Nederland.

Diverse groothandels en ontwikkelaars stellen dat zij op de hoogte zijn van de beschuldigingen en deze verder willen onderzoeken. In navolging van het Financieel Dagblad richten meerdere Nederlandse media zich vooral op het aspect dat zogenaamde "foute panelen" ook gebruikt zouden zijn bij de aanleg van gesubsideerde Nederlandse zonneparken. 

Productieketen beter in kaart brengen

Belangenvereniging Holland Solar wijst er op dat er tot op heden nog niet onomstotelijk vast staat dat er sprake is van dwangarbeid bij de productie en verwerking van silicium. "Het feit dat het lastig te bewijzen is dat er geen sprake is van dwangarbeid baart de Nederlandse zonnestroomsector desalniettemin zorgen," aldus Holland Solar. "Wij willen niet dat er mogelijk arbeiders voor politieke doeleinden gedwongen worden om werk te doen dat zij niet willen doen."

Holland Solar stelt "dat het achteraf lastig is om te bepalen waar het silicium in een bepaald product vandaan komt. Dat komt omdat het productieproces van silicium overal ter wereld hetzelfde is en je niet aan het eindproduct kunt zien waar de grondstoffen vandaan komen. Silicium wordt over de hele wereld verkocht en de eindproducten komen dus ook uit de hele wereld. De totale productieketen is weinig inzichtelijk en Nederlandse bedrijven hebben weinig zicht en invloed op de productieketen van silicium. Leden van Holland Solar controleren wel regelmatig de productieprocessen en arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar zij de zonnepanelen kopen maar dat is natuurlijk alleen maar de laatste stap in de keten."

Samen met andere stakeholders, waaronder mogelijk de SER, willen de leden van Holland Solar zich actief inspannen om de productieketen van silicium beter in kaart te brengen en de inkoop van onder verantwoorde omstandigheden geproduceerd silicium bevorderen.

siliciumHolland SolarproductieketenMensenrechten

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu