Zuid-Australie genereert voor het eerst 100% van benodigde elektriciteit via de zon

12.10.2020 Joyce Beuken

Zuid-Australie genereert voor het eerst 100% van benodigde elektriciteit via de zon

Zonnepanelen in Zuid-Australië hebben dit weekend een mijlpaal bereikt. Zondag werd er aan 100 procent van de vraag naar energie in Zuid-Australië voldaan middels zonne-energie. Het is een prestatie die zeker vele malen zal worden herhaald - en voor langere perioden - in de toekomst.

Dat schrijft Renew Economy. De mijlpaal werd vlak na het middaguur bereikt. Zonnepanelen op het dak leverden gezamenlijk zo’n 992MW, genoeg voor 76.3% van de bevolking. Zonneparken leverden de overige 315MW. De drie grote zonneparken in de staat, Bungala 1m, Bungala 2 en Tailem Bend, draaiden op volle toeren.

Overschot opgeslagen

De generatoren van de staat produceerden meer dan ze nodig hadden en exporteerden het grootste deel van het overschot naar de staat Victoria, waarna een deel van de stroom in batterijopslag van de staat is opgeslagen.

Zonnespons

Zuid-Australië neemt het voortouw in de uitrol van de batterijopslag en de oprichting van "virtuele energiecentrales", waar een deel van de in de huishoudens geïnstalleerde batterijcapaciteit kan worden gereserveerd en benut voor het nerwerk, inclusief frequentieregeling. De energiebedrijven van de staat moedigen ook ladingen aan zoals warmwatersystemen om in het midden van de dag te verschuiven naar een "zonnespons".