‘De financiën (her)structureren wordt steeds belangrijker’

31.08.2021 Jan de Wit

‘De financiën (her)structureren wordt steeds belangrijker’

Op 15 september zal de Solar Business Day plaatsvinden, waarop het Nationaal Solar Trendrapport gepresenteerd zal worden. Ook Joost Samsom, partner en co-founder van Voltiq, zal acte de présence geven deze dag om een seminar te geven over de financiering van zonne-energie, risico's van fluctuerende rentetarieven en andere hindernissen. Solar365 kreeg alvast een preview.

Tijdens de Solar Business Day presenteert onderzoeksbureau Dutch New Energy Research het Nationaal Solar Trendrapport 2021, met daarin de meest essentiële cijfers over de Nederlandse PV-markt.

Nu zowel de noodzaak van de energietransitie als het gevolg (grootschalige inzet van PV) steeds zichtbaarder wordt, neemt het belang van goede, degelijke financiering ook toe. Hoe groter de opwek wordt hoe groter de financiële belangen worden. “Voltiq helpt investeerders en ontwikkelaars bij de financiering van duurzame energieprojecten, met name grootschalig”, vertelt Samsom. “De hoofdmoot bestaat uit zonne- en windenergieprojecten.”

Dat gebeurt wereldwijd, want zijn bedrijf is niet geografisch gebonden. “Wij zijn er niet voor residentiële zonnepanelen, maar voor voor grote wind- en zonneparken. Dat is een internationale markt die bestaat uit netwerken van wereldwijd actieve investeerders en alle partijen die dat mogelijk maken, zoals wij.”

Voor zijn klanten en hun projecten bouwt het bedrijf vervolgens financiële modellen om inzicht in de potentie van het project te geven. “Rente is hierin een belangrijke variabele, maar ook energieprijzen, bouwkosten en de looptijd van de lening hebben een flinke invloed op de haalbaarheid. Hoe langer de lening loopt, hoe beter het vaak is voor de klant. Voor ons de sport om die zo lang mogelijk uit te onderhandelen.”

Financiering én herfinanciering
Voltiq is gespecialiseerd in het organiseren van de financiële middelen in twee fases van duurzame energieprojecten. “Bij nieuwe projecten moet geld georganiseerd worden. Die zijn ook het leukst om te doen, want hiermee werken we heel zichtbaar aan de energietransitie. Wij adviseren investeerders en projectontwikkelaars over hun transacties, eigen vermogen en de bankfinanciering”, zo legt Samsom uit.

“We onderhandelen ook over andere contracten, zoals afspraken over de stroomverkoop. Dat kan voor de lange termijn zijn, maar ook voor de korte termijn en sommige projecten doen hun verkoop van stroom zelfs dagelijks op de spotmarkt. Wij assisteren bij het ophalen en goed structureren van de  financiering van duurzame energieprojecten en zijn zo het verlengstuk van investeerders.”

De financieringsadviseur herstructureert daarnaast de schuld en het eigen vermogen van al bestaande projecten, want zo’n herstructurering kan volgens Samsom een groot verschil maken hoe rendabel het is. “Oudere projecten zitten vaak met lagere leningen en een hogere rentevoet. Als je die herfinanciert met een nieuwe lening tegen een lagere rente kun je een hoger rendement halen.”

Hierna kan het ook aantrekkelijk worden voor de eigenaar van een duurzaam energieproject om het project te verkopen. “Dit soort wheeling and dealing komt ook in deze sector echt regelmatig voor en kan heel aantrekkelijk zijn als een project meer waard blijkt dan aanvankelijk gedacht. Onze rol is hierin oneerbiedig gezegd een beetje die van de makelaar.”

Grote internationale verschillen
Door het internationaal opereren van Voltiq ziet Samsom hoe de rente duurzame energieprojecten en energietransities wereldwijd op verschillende manieren beïnvloedt. “De afgelopen vijf tot zes jaar is de rente enorm gedaald en dan hebben we ook nog eens met een pandemie te maken gekregen. In Europa heeft dat een positief effect gehad op de markt voor nieuwe duurzame energieprojecten.”

“De rente is hier nog verder gedaald, waardoor geld nog goedkoper werd. Overheden hebben eveneens veel geld in de markt gestopt om hun landen door de crisis heen te trekken, daardoor is er meer geld beschikbaar gekomen voor duurzame energieprojecten.”

Dit geldt echter niet voor alle markten waarop Voltiq actief is. “In Zuid-Amerika beschouwen de banken de duurzame energiemarkt als risicovoller. Tel daar de wisselkoers – die negatief werd beïnvloedt door corona – bij op en je begrijpt waarom de projecten daar meer onder druk staan. De terughoudendheid van de financiële sector uit zich vervolgens in hogere rentes.”

Ook in de VS hebben duurzame energieprojecten te lijden onder de rentestand. “De VS hebben recentelijk te maken met een inflatie van vijf procent die voor oplopende rentes en dus duurdere leningen zorgt. Ik denk dat we gaan zien dat de energietransities van Europa en de VS uit elkaar gaan lopen.”

15 september zal in het Bimhuis te Amsterdam de Solar Business Day plaatsvinden. De Solar Business Day is het toonaangevende kennis- en netwerkevent in Nederland en trekt de gehele top van de zonne-energiesector. Op deze dag presenteert onderzoeksbureau Dutch New Energy Research het Nationaal Solar Trendrapport 2021, met daarin de meest essentiële cijfers over de Nederlandse PV-markt.