‘Het meest zonnige scenario kent zijn eigen uitdagingen’

08.04.2021 Jan de Wit & DNE Research

‘Het meest zonnige scenario kent zijn eigen uitdagingen’

Dutch New Energy Research schetst de grote regionale ambities voor grootschalige opwekcapaciteit voor zon en wind. In zijn nieuwste Dutch New Energy Outlook tekent het onderzoeksbureau het meest gunstige scenario uit op basis van de Regionale Energiestrategieën en kijkt wat dit voor gevolgen heeft voor de energietransitie.

Het ‘Sunny-scenario’ van de Dutch New Energy Outlook gaat uit van 32GWp aan totaal geïnstalleerde capaciteit in de niet-residentiële sector tegen 2030. “Dat is optimistisch, maar haalbaar”, stelt hoofdonderzoeker Steven Heshusius. “Wij zien al jaren dat zonne-energie wordt onderschat, de realiteit komt stelselmatig boven de ‘reële verwachting’ uit. Juist daarom gaan wij heel bewust van het meest zonnige scenario uit.”

Het onderzoeksbureau bracht in zijn Outlook van vorig jaar al verwachtingen voor de residentiële sector uit. Samen met de geplande uitbreiding van wind op zee brengt dit de verwachte hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit ruim boven de huidige doelstelling van 91 TWh in 2030. Dit brengt twee knelpunten met zich mee die sterk met elkaar samenhangen: hoe zorg je voor een constant aanbod van elektriciteit en hoe vang je de piekmomenten op?

Flexibele capaciteit
In de zomermaanden kunnen hernieuwbare bronnen dan nagenoeg voldoende opwekken om de gehele zomerse elektriciteitsvraag aan te kunnen. De crux zit in de juiste verspreiding van elektriciteit op de gewenste tijd en plaats, waardoor de piekmomenten van zowel de vraag als het aanbod beter aansluiten.

Het rapport van Dutch New Energy Research laat zien dat de hernieuwbare opwek tijdens piekmomenten in 2030 al 60GW aan netbelasting zou kunnen veroorzaken, wat tenminste drie keer hoger ligt dan de huidige piekmomenten. “Flexibele capaciteit zal ervoor moeten zorgen dat het net niet daadwerkelijk zoveel extra energie moet transporteren”, aldus Heshusius. “Dat vraagt om een scherpere afstemming van vraag en aanbod.”

Oplossingen
Heshusius ziet drie duidelijke oplossingen om de flexibele capaciteit te verhogen. “Ten eerste kun je natuurlijk de opwek van energie afknijpen, dat zie je al gebeuren in sommige zonneparken. Die worden bijvoorbeeld aangesloten op  70 procent van hun maximale capaciteit, waardoor het aanbod wordt verlaagd.

Een tweede oplossing is het direct afstemmen van vraag en aanbod met slimme digitale tools. Privé kun je dan denken aan het opladen van een elektrische auto op het moment dat je opwek hoog is. Zakelijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om af stemmen met de opwek, zoals het draaien van niet-tijdsgebonden bedrijfsprocessen. Zo kun je de vraag verplaatsen richting het aanbod. Als derde heb je nog de optie om energie op te slaan, dan vang je de piekmomenten af met een batterij of ander opslagmedium, die weer ontlaadt als het aanbod lager en de vraag hoger is.  

Voor de tweede en derde oplossing is met name de ontwikkeling van elektrische auto’s van belang. Zeker als het mogelijk wordt om, naast het laden tijdens piekmomenten, ook te ontladen. Grote winst is dan dat je niet alleen CO2 uitstoot vermindert in de transportsector, maar tegelijkertijd de verzwaring van de netinfrastructuur helpt beperken. Met dit soort sector overstijgende oplossingen kunnen we de energietransitie echt versnellen. ”

Gratis webinar Dutch Solar Quarterly
Voor gedetailleerdere informatie over het geïnstalleerd vermogen kan men terecht bij de Dutch Solar Quarterly. Een Dutch Solar Quarterly licentie biedt een diepgravende analyse van de Nederlandse zonne-energiemarkt en geeft een compleet inzicht in de economische, financiële, beleidsmatige en technologische ontwikkelingen. Ten slotte biedt Dutch New Energy op woensdag 14 april om 14:00 een gratis toegankelijk webinar aan waarin de Dutch Solar Quarterly zal worden besproken. Het nieuwe industry-dashboard zal eveneens aan bod komen. Aanmelden voor het webinar kan via de link en wordt van harte aanbevolen.

DNE Research & Dutch Solar Quarterly
Dutch New Energy Research is het snelst groeiende onderzoeksbureau voor de groene sector. Zij leveren accurate cijfers en inzicht over de Nederlandse energietransitie en zeer betrouwbare harde data en onderbouwde opinies over verduurzaming. DNE Research publiceert jaarlijkse sectorrapporten over zonne-energie, warmtepompen, warmtenetten en slimme (led)verlichting, die worden gebruikt als ijkpunt door marktpartijen, politiek, beleidmakers en pers. Binnenkort zullen zij, speciaal voor licentiehouders van de Dutch Solar Quarterly, een white paper publiceren over de Europese markt.