‘Onze batterijen zijn als Zwitserse zakmessen’

28.02.2022 Simone Tresoor

‘Onze batterijen zijn als Zwitserse zakmessen’
©Huawei

De markt vraagt, in verband met congestie, regelgeving, maar zeker ook financiële bedrijfsbelangen, om nieuwe oplossingen. De Battery Energy Storage Solution (BESS) van Huawei is vergelijkbaar met een Zwitsers zakmes: het heeft vele mogelijkheden. Aan het woord zijn Evert Bende, technisch consultant, en Bouke van der Weerdt, solutions director bij het bedrijf.

Bende: “Wanneer een bedrijf geen netaansluiting kan krijgen of zijn aansluiting niet kan vergroten kost dat geld. Als een bedrijf PV heeft, ontstaat er vaak een mismatch tussen het moment van opwek en het moment van consumptie. Op zulke momenten kunnen onze batterijen worden ingeschakeld.”

De energiemarkt is een nieuwe kans voor de BESS
Hij vervolgt: “De batterij kan ook worden gebruikt als tool bij financiële optimalisatie. Men kan gebruik maken van uitgestelde levering waarbij niet op het moment van opwek wordt geleverd, maar op een later gunstiger moment. En men kan de stroom verhandelen, al dan niet samen met partners die hier gespecialiseerd in zijn. De energiemarkt is een nieuwe kans en maakt de weg vrij voor de slimme oplossingen van de BESS.”

Van der Weerdt: “Huawei kan de hele hardware-keten voor deze systemen leveren, tot aan het Energie Management Systeem toe. Batterijen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de stabiliteit van ons elektriciteitsnetwerk, maar bestaande systemen zorgen ook voor vraagstukken. Zo zijn ze van oudsher complex in onderhoud, beginnen na een jaar of zeven veel systemen te verouderen en moeten ze uiteraard brandveilig zijn. Al deze problemen heeft Huawei, met jarenlange ervaring opgedaan bij datacenters, telecombedrijven en microgrids, getackeld. Onze BESS-systemen zijn overigens ook ontwikkeld om te gebruiken bij extreem lage en hoge temperaturen. Een van de redenen waarom voor ’s werelds grootste batterijproject van 1.300 megawattuur in Saudi Arabië de keuze op Huawei is komen te vallen.”

Viervoudig beveiligingssysteem
Hij gaat verder: “Zo hebben wij een gedecentraliseerd batterijsysteem zodat, als er een storing zou ontstaan, niet het hele systeem uitvalt. De container is onderverdeeld in racks, en die bevatten meerdere battery packs. De Battery Pack Optimizer zorgt ervoor dat de batterijen in het pakket onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Ook kalibreren wij de cellen continue, zodat ze bij elkaar in de pas blijven lopen en maken we gebruik van luchtkoeling.”

De BESS van Huawei heeft een viervoudig beveiligingssysteem om thermal runaway te voorkomen. Zo wordt elke cel apart gemeten en als er een cel uit de pas loopt wordt die automatisch uitgeschakeld. Er zijn rookmelders, CO-melders en waterstofsensoren, als er een afgaat schakelt het systeem direct af waardoor problemen geïsoleerd worden voordat ze escaleren.

En mocht er toch nog iets fout gaan dan heeft het systeem een eigen gasblusinstallatie in de container. Als allerlaatste bevindt zich nog een brandbluskoppeling aan de buitenkant van de container. Met deze uitgebreide veiligheidsmaatregelen kan het systeem dus ook worden ingezet als buurtbatterij.  De levertijd op de BESS is rond de vier maanden.

Huawei is te vinden op Solar Solutions International, 12 tot en met 14 april Expo Haarlemmermeer op standnummer C9.