‘Onze lichtgewicht zonnepanelen kunnen op elk dak’

01.12.2021 Simone Tresoor

‘Onze lichtgewicht zonnepanelen kunnen op elk dak’

Stel: je hebt een bedrijfsdak en je wilt daar graag PV, maar de dakconstructie is niet sterk genoeg om ‘traditionele’ zonnepanelen en het montagemateriaal te dragen. Dan is een belletje naar Proxables voldoende om erachter te komen dat dat geen enkel probleem hoeft te zijn. Het bedrijf is de exclusieve distributeur van Sunman Energy voor de Benelux. Zij leveren lichtgewicht glasvezelversterkte zonnepanelen die geschikt zijn voor ieder dak.

De PV van Proxables kunnen worden verlijmd, geschroefd of op de bestaande dakconstructie worden gemonteerd met behulp van magneten of bestaande oogjes. De lichtgewicht modules zijn leverbaar in ieder gewenst formaat, van de 2-cellige tot de 72-cellige high performance module. De nieuwste versie heeft een vermogen van 430 wattpiek.

'Dertig tot veertig procent van de bedrijfsdaken is ongeschikt voor zware panelen'
Harry Kramer is verantwoordelijk voor de verkoop in de Benelux voor Proxables: “De e-Arch panelen hebben geen glasfront, zijn zeer licht van gewicht, flexibel en uitermate solide. Dertig tot veertig procent van de bedrijfsdaken in Nederland is ongeschikt voor zware panelen. Onze panelen wegen 2,9 kilo per vierkante meter en zijn daardoor zeer geschikt voor daken waar gewicht een probleem is. Ze kunnen worden gebruikt op daken van bitumen, pvc, epdm en metaal.”

Proxables is de importeur van deze modules en maakt voor de installatie gebruik van de lokale installateur die zij zelf hebben opgeleid en die bekend is met de materialen. Installatie-technisch werkt het hetzelfde als de traditionele panelen en dezelfde optimizers en omvormers worden gebruikt. Kramer: “Het grote voordeel is dat er geen onderconstructie wordt gebruikt. Ook is er veel minder kans op hagelschade of het verschuiven of wegwaaien van een constructie tijdens storm.”

'Lijmen kan sterker zijn dan schroeven'
Maar hoe zit het met de lijm? Kramer: “Lijmen kan sterker zijn dan schroeven. Denk maar eens aan al die grote kantoorgebouwen met enorme gelijmde glaswanden, die waaien er ook niet zomaar uit. Daarbij komt dat onze lijmen uitvoerig zijn getest. Als onze panelen ergens worden geplaatst, wordt er eerst getest welke lijm het beste kan worden gebruikt. De lijm is uiteraard volledig gecertificeerd. Na installatie wordt, zoals normaal bij dit soort projecten, een Scope 12-inspectie uitgevoerd.”

Goed om te weten is dat door hun bijzondere oppervlaktetextuur met EFT-laag de modules haast zelfreinigend en niet helemaal glad zijn. Dit resulteert in een antiverblindings-effect en dat maakt deze oplossing ideaal voor installatie op daken die noch glanzend mogen zijn, noch licht of zon mogen reflecteren. Bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens, maar ook op andere locaties waar reflectie als hinderlijk kan worden ervaren.

Proxables heeft klanten die van 40 tot maar liefst 10.000 zonnepanelen plaatsen, die zij leveren naar alle landen van Europa vanuit hun magazijn in Roosendaal. De panelen worden geproduceerd in China.