‘Technologische samenwerking staat centraal in toekomstige businesscases zonne-energie’

05.04.2022 Jan de Wit

‘Technologische samenwerking staat centraal in toekomstige businesscases zonne-energie’

Onlangs zette Harold Hofenk, teammanager Energie en Klimaat bij Triodos Bank voor Solar365 het belang van zonneparken al uiteen en welke rol de bank voor zichzelf ziet in de financiering. Voor de toekomstige businesscase van zonne-energie ziet hij met name kansen voor projecten waarin verschillende technologieën met elkaar samenwerken.

“De huidige energieprijzen en de oorlog in Oekraïne zorgen voor een toenemende interesse in hernieuwbare energie. Door schokbewegingen gaan we nu sneller naar een hernieuwbare energietoekomst. Het besef, de wil en de urgentie is nu echt doorgedrongen”, merkt Hofenk.

Sinds 2010 heeft Triodos Bank al een paar honderd zonneparken gefinancierd in Nederland. Aan de ene kant omdat zonne-energie in toenemende mate een dragende factor in de energietransitie wordt. En aan de andere kant omdat de klimaatdoelstelling niet worden gehaald met alleen dakinstallaties.

“Wij zouden zonnepanelen ook het liefst alleen op daken willen leggen, vanwege de impact op het landschap, maar we beseffen dat het noodzakelijk is om ook grondgebonden en drijvende zonne-energie-installaties te financieren. Maar we kijken daarbij altijd naar de mogelijkheden om zonne-energie te integreren in het landschap, met aandacht voor bodem en natuur.”

Om de mogelijke gevolgen van een project in kaart te brengen vraagt Triodos Bank zijn klanten om een impactstudie van hun project te doen. “Dat kan in twee A4’tjes, als het maar duidelijk is voor onze kredietcommissie die de afweging tussen rendement en impact zal maken.”

Daarbij kan Triodos verder gaan dan andere banken. “Zo hebben we een ondernemer aan een lening geholpen voor een zonnepark, terwijl hij eigenlijk niet door de vermogentoets zou komen. Hij was echter bezig met het realiseren van verschillende zonneparken, waardoor zijn positieve impact groot is. Met onze expertise kunnen we meer maatwerk leveren.”

‘We vragen onze klanten om naar duurzaamheid in brede zin te kijken’
Behalve een impactstudie en eigen vermogen hebben potentiële klanten van Triodos Bank ook een netaansluiting nodig en zullen ze aan overige financiële (rand)voorwaarden moeten voldoen.

“Bij de impactstudie vragen we klanten breed te kijken. Hoe kunnen we de impact om de omgeving minimaliseren? Gebruiken ze duurzame materialen? Is er sprake van dwangarbeid in hun arbeidsketen”, zo somt Hofenk enkele voorbeelden op van wat er in de studie zou moeten staan.

Lees ook: ‘Europese PV moet zich onderscheiden met brede kwaliteitsstandaard’

“Dat soort zaken kunnen nooit 100 procent duurzaam zijn, dat beseffen we, maar hoe ziet het beleid van de klant eruit om dit zo duurzaam mogelijk te realiseren? Daarbij kijken we dus naar duurzaamheid in de brede zin, zodat het ook op de agenda staat bij het bedrijf of bij de ontwikkelaar. Zoiets is minder spannend bij een dakinstallatie, maar bij een grondinstallatie of een drijvende installatie vinden we dat zeer relevant.”

Klanten rekenen op dit soort vraagstukken vanuit Triodos te krijgen. Het past immers bij het karakter en de doelstelling van de bank. “Mensen weten ons inmiddels ook steeds meer te vinden als experts op het gebied van duurzaam investeren. Zo schuiven we bijvoorbeeld ook aan bij de klimaattafels.”

Triodos Bank is 41 jaar geleden opgericht met het idee om positieve verandering te financieren, vertelt Hofenk. Een recent project waarmee hij dit doet is het Realisatiefonds. Dit fonds is speciaal in het leven geroepen om kleine, coöperatieve zonne-energieprojecten te financieren. Triodos Groenfonds levert het kapitaal, samen met Rabobank en ASN Groenprojectenfonds.

©HIER opgewekt

Om in aanmerking te komen voor het Realisatiefonds is een toegekende overheidssubsidie nodig, zoals de SCE of de SDE++. “Dat is voor ons een garantie dat het geld terugbetaald zal kunnen worden", zo legt hij uit. “Daarnaast moet het project in aanmerking komen voor de Groenregeling van de overheid. De belegging wordt dan officieel als groen erkend. Omdat dat belastingvoordeel oplevert, kunnen wij als financiers onder gunstige voorwaarden een lening verstrekken.”

De toekomst van de businesscase voor zonne-energie
De businesscase voor zonne-energie lijkt momenteel zeer volatiel door verschillende externe factoren. Hoe kijkt Hofenk bijvoorbeeld naar de subsidiëring van zonne-energieprojecten die vanuit de SDE++ lang niet in elke ronde gegarandeerd lijkt?

“Uiteindelijk moet elke technologie naar een subsidieloze businesscase kunnen ontwikkelen. Wij proberen dat vooral toegevoegde waarde te creëren, bijvoorbeeld door dubbel ruimtegebruik. Daarin is het belangrijk dat er sprake is van een combinatie van verschillende technologieën die samenwerken”, zo stelt hij.

“Denk bijvoorbeeld aan een warmtenet in combinatie met warmteboilers en warmtepompen met opslagmogelijkheden. Die kunnen dan weer in combinatie met een gecombineerd wind- en zonnepark worden gebouwd.”

Lees ook: Alliander en GroenLeven zetten zonne-energie direct om in groene waterstof

Ook vanwege de aanstaande verandering in de salderingsregeling kijkt Triodos Bank bij zonne-energie-installaties verder dan een standaard zonnepark. Dat deze regeling gaat veranderen en verdwijnen staat vast. Het is alleen nog de vraag hoe snel en per wanneer.

“We vragen klanten ook naar hun standpunt wat betreft energieopslag bij hun hernieuwbare energieprojecten. Wij zien ook dat vraag en aanbod van energie minder begint aan te sluiten”, aldus Hofenk.

“Bij particulieren is dit vaak omdat energie niet op het opwekmoment wordt gebruikt, er is geen stimulans voor eigen gebruik op het moment van opwek. Maar wij doen zelf alleen commerciële projecten en kijken daarbij ook altijd naar meerdere opslagvormen. Dat kan met batterijsystemen, maar ook met combinaties met warmteoplossingen, zoals een power-to-heat-systeem.”

Op dinsdag 12 april spreekt Harold Hofenk tijdens het congres Grootschalige Zonprojecten op Solar Solutions International. Bestel een gratis ticket hiervoor met de code SOLAR365 via deze link. Voor het volledige programma, kijk hier.