‘Zonneparken zijn noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen’

06.05.2021 Jan de Wit

‘Zonneparken zijn noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen’

De meest recente aflevering van Solar Inside stond in het teken van het ‘en-en-verhaal’ van zonneparken. Aan de ene kant neemt het belang van de parken toe, maar het is niet dé oplossing. “Er moeten meer zonneparken komen, maar dat biedt kansen én uitdagingen”, aldus Steven Heshusius, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research.

Vorig jaar werd er 7,93 TWh uit zon PV opgewekt in Nederland. Zonneparken hadden hierin een aandeel van 22,2 procent, met name door een aantal grotere parken. In Nederland wordt namelijk meer dan 80 procent van de geïnstalleerde capaciteit uit slechts 30 procent van de zonneparken gehaald.

Het is volgens Heshusius noodzakelijk dat deze capaciteit omhoog gaat: “Het energielandschap verandert, de vraag naar stroom zal gaan verdubbelen. Om dit op te vangen en de CO2-uitstoot te verminderen hebben we ook meer zonneparken nodig. Alle uitstoot die je nu voorkomt hoeft straks ook niet gecompenseerd te worden” Roland Wiersma, engineer bij Kenter, is het eens met Heshusius: “Uitstoot verminderen is de basis, maar het verhogen van de energie-opwek is ook belangrijk.”

Draagvlak
Voor het draagvlak is het van belang dat mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van zonneparken. “Door ze te vormen naar het gebied waarin de zonnepanelen geplaatst moeten worden, kun je het draagvlak vergroten”, stelt Wiersma. “Dan hoeft het niet zo’n kwestie van wennen te zijn, integratie in de omgeving kan ook heel mooi zijn.”

Voorbeelden te over. “Denk aan drijvende zonneparken of zonnepanelen rondom fietspaden, die kunnen vaak heel mooi zijn en met de opwek kan het geheel onderhouden worden”, zo merkt Heshusius op. “Er is onder veel Nederlanders niet genoeg bewustzijn als het gaat om de mogelijkheden van de energietransitie. De focus is vaak te veel op het terugverdienplaatje, terwijl dit soort oplossingen veel meer te bieden hebben, ook aan de omgeving.”

Bekabeling
Voor de ontwikkeling van opwek uit zon leggen Heshusius en Wiersma de nadruk op het ‘en-en-verhaal’. “De daken in Nederland moeten nog veel voller met zonnepanelen komen te liggen, maar zonneparken zijn ook nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, zeker omdat niet alle daken zonnepanelen kunnen dragen”, aldus Heshusius

Voor beide systemen ziet Wiersma ook duidelijke voordelen. “Daken hebben vaak al de infrastructuur om zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Zonneparken hebben dit per se, maar een combinatie met een windpark biedt mogelijkheden. Wind- en zonne-energie vullen elkaar mooi aan. Wanneer het meer waait is er minder zon en andersom. Wanneer je wind- en zonneparken naast elkaar legt kunnen beide parken deels van dezelfde bekabeling gebruik maken, omdat ze dus nooit tegelijk pieken.”

Uitdagingen
Om de ontwikkeling van zonne-energie en zonneparken niet te laten stagneren zijn er volgens Wiersma drie duidelijke uitdagingen waaraan de sector harder moet werken. “Allereerst bestaat er veel negatieve publiciteit over duurzame oplossingen zoals zonneparken, terwijl er juist veel positiefs te melden valt. Dat moet dan natuurlijk wel gebeuren. Ten tweede is het tekort aan technici wel een groot probleem om de energietransitie te kunnen realiseren. Met name onder vrouwen is een groot tekort. Het derde punt om de volgende stap te zetten met de energietransitie is de ontwikkeling van batterijen voor energieopslag.”

Heshusius onderstreept deze kernpunten, maar is hierin zeer positief gestemd. “Batterijen voor voldoende energieopslag zijn nu nog te kostbaar, maar we zijn vaak te voorzichtig als het gaat om het voorspellen van de ontwikkelingen binnen de energietransitie. Heel vaak worden we ingehaald door de werkelijkheid dat de ontwikkelingen – met name qua zonne-energie – positiever en sneller gaan dan verwacht.”