“Monteurs belanden vaak in onveilige situaties die zij zelf niet kunnen voorkomen”

23.09.2021 Joyce Beuken

“Monteurs belanden vaak in onveilige situaties die zij zelf niet kunnen voorkomen”

Safety first: ook in de installatiewereld. Maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Toch zouden veel tegenslagen voorkomen kunnen worden als er eerder in het proces aan de veiligheid en gezondheid van de monteur wordt gedacht, stelt Edwin Petersen, expert op het gebied van veiligheid en arbozorg.

Petersen benut zijn jarenlange ervaring als veiligheidskundige in de installatiesector om kennis te delen tijdens een seminar op Solar Solutions International. Hij neemt ons onder meer mee langs de verschillende stakeholders die betrokken zijn bij de realisatie van een installatie. Er is daarbij wel een belangrijk onderscheid tussen de particuliere markt, de agrarische markt en de grootzakelijke markt. De risicobeheersing op particuliere installaties is vaak lastiger ten opzichte van andere markten.

Invloed in traject
“Het budget voor een installatie van 8 panelen zit anders in elkaar dan een budget voor een installatie van 6000 panelen.” Petersen heeft genoeg onveilige situaties mogen aanschouwen om de vinger op de zere plek te kunnen leggen. Tijdens zijn seminar laat hij zelfgemaakte beelden van voorbeelden uit de praktijk zien. “Lastig genoeg worden de meeste fouten in de basis niet door installateurs gecreëerd, maar worden deze in een voortraject veroorzaakt door andere stakeholders.”

Budget
“Van de 10 – 12 basisoorzaken van een onveilige situatie, zijn er slechts enkele die veroorzaakt worden door een monteur. Meestal is er iets niet goed gegaan tijdens het ontwerpen, of de schouwing.” Een particuliere klant heeft minder kennis op het gebied van veilig werken, meent Petersen. “De meeste particulieren zien graag een dak van panelen voorzien, tegen een zo’n laag mogelijk tarief.”

Het blootleggen van de pijnpunten is volgens Petersen voor iedere stakeholder interessant. “De monteur is verantwoordelijk voor de realisatie van een installatie. Hij staat bloot aan eventuele gevaren, maar heeft tegelijkertijd de minste invloed op het voortraject.” Een kwalijke zaak meent Petersen.

“Een adviseur is vaak commercieel gedreven, waardoor hij de zorg voor veiligheid kan verliezen. De monteur heeft vaak niet de mogelijkheid om keuzes te maken of genomen beslissingen te herzien.” Een onlogisch proces, verklaart de deskundige. “Aan een getekend contract kan een monteur niets veranderen. Als de situatie niet veilig blijkt, is daar niets meer aan te doen, aangezien het bedrag al vast is gesteld.”

Tijdens zijn seminar deelt Edwin Petersen meer praktijkvoorbeelden om de oorzaak van (on)veilige installaties bloot te kunnen leggen. Het seminar ‘Begint veiligheid bij de zonnestroom-installateur?’ vindt op dinsdag 28 september plaats van 14:55 tot 15:15 in de ruimte Solar PV Trends. Tickets en meer informatie zijn te vinden op de website.