LONGi introduceert Tera silicium wafers voor TOPCon, heterojunctie en back-contact cellen

25 april 2024

LONGi introduceert Tera silicium wafers voor TOPCon, heterojunctie en back-contact cellen

LONGi presenteerde onlangs zijn nieuw ontwikkelde Tera silicium wafers die geschikt zijn voor de momenteel gangbare zonneceltechnologieën zoals TOPCon, heterojunctie (HJT) en back-contact cellen (BC). Ze laten een efficiëntieverhoging zien van ongeveer 0,1% voor de genoemde celtechnologieën. De nieuwe wafers zijn het resultaat van drie jaar intensief onderzoek en ontwikkeling door een R&D-team van LONGi van enkele honderden medewerkers. LONGi heeft hiermee een doorbraak bereikt op het gebied van silicium wafers, dat de afgelopen tien jaar geen significante innovaties heeft gekend. De lancering op de massamarkt is gepland voor september.

Yichun Wang, hoofd onderzoek en ontwikkeling van de waferafdeling van LONGi, noemt drie belangrijke voordelen van de Tera-silicium-wafers:

  • Hoge platformcompatibiliteit (TOPCon, heterojunctie, back-contact) 
  • Gelijkmatiger verdeelde weerstand  
  • Effectieve verwijdering van onzuiverheden

De Tera-wafers zullen verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen en diktes om te voldoen aan de verschillende marktbehoeften.

16 procent hogere buigsterkte 

Naast de technologische voordelen hebben de Tera wafers ook verbeterde mechanische eigenschappen. De geteste buigsterkte van LONGi Tera silicium wafers is 16% hoger dan die van conventionele wafers, wat zorgt voor een hogere breukweerstand terwijl dunnere wafers geproduceerd worden met een kleinere kans op celbreuk tijdens de productie.

Monokristallijne siliciumwafers zijn altijd al de pioniersproducten van LONGi geweest. De fabrikant heeft negen opeenvolgende jaren het grootste verkoopvolume ter wereld behaald. De voorbije jaren is het wafersegment geëvolueerd naar monokristallijne, grote en dunne wafers en LONGi heeft aanzienlijk bijgedragen tot elke technologische verandering.

Silicium ingots hebben een betere en uniforme weerstandsverdeling 

De nieuwe Tera wafers en hun voordelen zijn het resultaat van een verbeterd Recharge Czochralski (RCz) proces dat gebruikt wordt bij de productie van monokristallijne silicium ingots.

Hoe langer de conventionele silicium ingots zijn, hoe groter het verschil in weerstand over de hele ingot. Dankzij het verbeterde RCz-proces kunnen LONGi Tera siliciumwafers een meer uniforme axiale weerstandsverdeling bereiken zonder de ingot-lengte te moeten inkorten. Voor dezelfde ingot-lengte wordt de weerstandsverhouding tussen de uiteinden gehalveerd, wat resulteert in efficiëntere cellen.

Bovendien kunnen metaalonzuiverheden in de Tera silicium wafers van LONGi gemakkelijker verwijderd worden. Vergeleken met conventionele producten zijn er ook meer mogelijkheden om de efficiëntie te verbeteren. Hoe meer verontreinigingen kunnen worden verwijderd, hoe groter het potentieel voor een verbeterde celefficiëntie.

Verbetering van siliciumwafers is onmisbaar voor de verbetering van zonnecellen 

In de afgelopen tien jaar heeft de zonne-energiesector belangrijke doorbraken gemaakt op het gebied van technologie en kosten. Als gevolg hiervan is de opwekking van zonne-energie de snelst groeiende hernieuwbare energiebron ter wereld geworden. De wereldwijde opwekking van zonne-energie is in 2023 het "terawatt-tijdperk" binnengetreden. Zhenguo Li, oprichter en voorzitter van LONGi, zei dat de snelle ontwikkeling van de PV-industrie vooral te danken is aan de voortdurende verlaging van de elektriciteitskosten. Het verlagen van de kosten en het verbeteren van de efficiëntie van energieopwekking zijn altijd de drijvende factoren van de PV-industrie.

De versnelde ontwikkeling van de PV-industrie heeft ook de ontwikkeling van siliciumwafers versneld, die essentieel zijn voor de verbetering van zonnecellen. De kwaliteit van de siliciumwafer bepaalt de omzettingsefficiëntie van de cel. In de afgelopen jaren heeft de voortdurende verbetering van de productietechnologie voor siliciumwafers de vooruitgang in het verbeteren van de prestaties van siliciumwafers echter vertraagd. De homogenisering van siliciumschijfproducten wordt steeds duidelijker.

LONGi blijft zich richten op continu onderzoek en ontwikkeling om de prestaties van siliciumwafers verder te verbeteren en te voldoen aan de vraag naar wafers van hoge kwaliteit voor de huidige behoefte aan krachtige zonnecellen.

President Zhenguo Li zei: "Wij geloven in het belang van wetenschap, technologie en innovatie in de PV-industrie en richten onze middelen op het stimuleren van verbeteringen om efficiëntere en betrouwbaardere producten te ontwikkelen die gericht zijn op het verhogen van de productiviteit van zonne-energie." 

Dit artikel is 25 april 2024 geplaatst door: LONGI