Nieuws

Stemming over afbouwpad salderingsregeling uitgesteld

31.01.2023 | Nieuws

Eigenlijk zou de Tweede Kamer vandaag stemmen over het afbouwpad van de salderingsregeling die Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft voorgesteld. Maar de Kamerleden hebben besloten om de stemming een week uit te stellen omdat de SP nog aan een amendement werkt.

Arbeidsinspectie spreekt zorgen uit over veiligheid bij installatie zonnepanelen

31.01.2023 | Nieuws

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie vonden er in de afgelopen anderhalf jaar veertig ongevallen plaats bij de installatie van zonnepanelen. Installateurs zouden onvoldoende veiligheidsmaatregelen nemen bij hun werk.

TNO: 602.000 huishoudens in energiearmoede, 90.000 meer dan in 2020

31.01.2023 | Nieuws

Uit een nieuwe analyse van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat energiearmoede in Nederland is toegenomen. Huishoudens in energiearmoede hebben hoge energiekosten, wonen in energetisch slechte woningen en hebben lage inkomens.

Jetten sluit waterstofsamenwerking met Australië

31.01.2023 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, kondigde gisteren aan dat Nederland en Australië gaan samenwerken op het gebied van waterstof. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend tijdens een bezoek van Chris Bowen, de Australische minister van Klimaat en Energie, aan de Rotterdamse haven.

Na bijna 1,5 jaar onderhandelen is Fit for 55 vrijwel definitief, hoe ziet dat eruit?

31.01.2023 | Analyse

Op 18 december bereikten de Europese Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord over Fit for 55 – onder andere over het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS), het Social Climate Fund en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) – een CO2-grensheffing.

Import van groene waterstof biedt duurzame toekomst

30.01.2023 | Analyse

Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, ging in december op bezoek in Namibië en Zuid-Afrika om potentiële duurzame energiebronnen voor Duitsland te vinden.

Oppositie blijft tegen voorgesteld afbouwpad van de salderingsregeling

27.01.2023 | Nieuws

Een week nadat oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, PVV en SP zich onverwacht tegen het afbouwpad van de salderingsregeling keerden is er nog geen oplossing voor de impasse gekomen.

EZK Energy Award 2022 gaat naar Verstegen Spices & Sauces

27.01.2023 | Nieuws

Verstegen Spices & Sauces heeft de EZK Energy Award 2022 gewonnen. Het bedrijf heeft planmatig, samen met de netbeheerder, processen naar elektrisch weten om te bouwen, waardoor het dit jaar vrijwel gasloos opereert en de CO2-uitstoot met 40 procent is verlaagd.

Netbeheerders zien historische groei zonnepanelen op woningen

27.01.2023 | Nieuws

In de Nederlandse provincies groeide het vermogen van de zonnepanelen op woningdaken tussen de 25 en 40 procent ten opzichte van 2021, dat meldt Netbeheer Nederland.

Massaproductie ijzer-luchtbatterij start in 2024, de goedkoopste energieopslag ooit?

27.01.2023 | Actueel

Form Energy zegt de goedkoopste energieopslag ooit ontwikkeld te hebben. De ijzer-luchtbatterij kan, voor ongeveer een tiende van de kosten van lithium, energie opslaan.

Nationaal Actieplan Energieopslag overhandigd aan minister Jetten

26.01.2023 | Nieuws

Klimaat en Energie minister Rob Jetten heeft gisteren het Nationaal Actieplan Energieopslag in ontvangst genomen van Energy Storage NL (ESNL). Met het actieplan agendeert ESNL de noodzaak om de energietransitie te versnellen door de inzet van energieopslag- en conversie.

ABN AMRO: Personeelstekort energietransitie rond recordniveau

26.01.2023 | Nieuws

De grote tekorten op de arbeidsmarkt zijn een spelbreker voor de energietransitie. Juist bij beroepen gekoppeld aan de overgang naar schonere energie blijkt het extra moeilijk om aan personeel te komen.

Met de wind mee: De vijftig jaar energietransitie van Frans van der Loo

26.01.2023 | 't Hoekje

De energietransitie is nu vijftig jaar bezig. Daarom besloot Frans van der Loo na ruim 35 jaar ervaring in de hernieuwbare energiesector, daarover een boek te schrijven.

Er komt meer kijken bij draagvlak dan ‘not in my backyard’

26.01.2023 | Interview

Robert Goersch is een promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en doet onderzoek naar draagvlak voor energieprojecten. Volgens hem wordt weerstand tegen energieprojecten soms te snel afgedaan als het welbekende ‘not in my backyard’ (NIMBY) sentiment.

Productie van eerste commerciële zonneauto gestopt

25.01.2023 | Nieuws

Ondanks dat de productie van de Lightyear 0 pas in november van start is gegaan, heeft Lightyear bekend gemaakt de productie weer stil te leggen en alle aandacht te verleggen naar de ontwikkeling van de Lightyear 2.

VDH Solar zet in op opslag:

25.01.2023 | Interview

“Als je kijkt naar wet- en regelgeving in dit land gebeurt er zoveel”, vertelt Jurgen Hoogeveen, CEO van VDH Solar. De afbouw van de salderingsregeling en het btw-nultarief zijn voorbeelden van het snel veranderende landschap voor PV.

Gemeente Amsterdam en Liander werken samen om kwetsbare huishoudens van energie te blijven voorzien

24.01.2023 | Nieuws

Netbeheerder Liander start een pilot met de gemeente Amsterdam om inwoners te helpen wiens energie dreigt te worden afgesloten. De netbeheerder meldt dat ze de lijst met adressen van huishoudens die dreigen afgesloten te worden gaat uitwisselen met gemeentelijke schuldhulpverleners, zodat deze hulp kunnen verlenen.

Een inclusieve energietransitie: alle Nederlanders aan hernieuwbare energie

24.01.2023 | Analyse

TNO onderzocht in 2022 de zorgen en suggesties van Nederlandse burgers met betrekking tot het klimaatbeleid. Naast een groep burgers die graag actief meedenkt over klimaatbeleid, is de energietransitie voor een deel van de samenleving financieel niet haalbaar.

Ben jij ergofoob of ergofiel?

24.01.2023 | 't Hoekje

Waarom hebben we nog geen vliegende auto’s? Of een maanbasis? Of nanotechnologie? In het boek Where’s my flying car? schrijft John Storrs Hall dat we een ergofobische samenleving zijn geworden: bang om energie te verbruiken.

NVDE, Holland Solar en Energie-Nederland gaan samenwerken in Regioteam Energietransitie

23.01.2023 | Nieuws

NVDE, Holland Solar en Energie-Nederland gaan regionale belangen behartigen door samen te werken in Regioteam Energietransitie, zo meldt de NVDE. Het team gaat gezamenlijk op provinciaal en regionaal niveau lobbyen voor hun leden.

12311»  van 86

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu