Zon op dak wordt de Europese standaard vanaf 2026

08.12.2023

Onderhandelaars van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een standaard voor zonnepanelen op daken. Vanaf 2026 zullen alle nieuwe openbare en commerciële gebouwen met zonne-energie-installaties moeten worden gebouwd.

RES-regio’s lijken 35 terawatt zeer waarschijnlijk te gaan halen, maar streefdoel nog ver uit zicht

07.12.2023

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat wind- en zonneparken op land in 2030 voor 34 tot 44 terawattuur elektriciteit zullen opwekken. Het doel uit het Klimaatakkoord om 35 terawattuur op te wekken met wind- en zonneparken in 2030 wordt daarmee “zeer waarschijnlijk” gehaald, dat concludeert het PBL in Monitor RES 2023: Een voortgangsanalyse van de Regionale Energiestrategieën (RES’en).

De waterstofladder: klimmen naar het energiesysteem van de toekomst

07.12.2023

Het debat over de inzet van groene waterstof als oplossing voor een duurzaam energiesysteem kent vele voor- en tegenstanders. Vooralsnog is het aanbod groene waterstof schaars in Nederland, en daarom moeten er een goede afweging gemaakt worden over waar deze waterstof wordt ingezet.

Van vervuild water naar waterstof en schoon drinkwater

07.12.2023

Een groep onderzoekers aan de universiteit van Cambridge hebben een werkend prototype ontwikkeld dat vervuild water omzet in groene waterstof én schoondrink water.

COP28: 118 landen willen hernieuwbare energie wereldwijd verdrievoudigen

06.12.2023

Tijdens de klimaattop in Dubai is de belofte van 118 regeringen om de capaciteit voor hernieuwbare energie wereldwijd tegen 2030 te verdrievoudigen een van de meest breed gesteunde initiatieven, meldt Reuters.

Hotel The Florian creërde een lokaal stroomnet om open te kunnen

06.12.2023

“Het net zit vol, jullie kunnen geen verzwaring krijgen.” Dat was de boodschap voor hotelier Tony Chu, toen hij in 2020 een aanvraag voor meer capaciteit deed bij de netbeheerder.

Nieuw rapport schetst belangrijkste keuzes voor energietransitie

05.12.2023

Beleidsstabiliteit, tijdige beslissingen en internationale samenwerking worden cruciaal voor het klimaat- en energiebeleid de komende kabinetsperiode, aldus een rapport van de formatiewerkgroep Klimaat en Energie.

Angst dat een centrumrechts kabinet het klimaatbeleid zal stilleggen, is ongegrond

05.12.2023

Nu de stof na de verkiezingsuitslag een beetje is gaan liggen, is het tijd om te kijken wat de impact kan zijn van deze uitkomsten. Het vormen van een coalitie kan nog wel enige tijd gaan duren.

‘Er is altijd wel een markt binnen Europa die tegenvalt, daarom moet je internationaliseren’

05.12.2023

Steeds meer bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector komen in de problemen. De Nederlandse consumentenvraag naar zonnepanelen loopt sterk terug in de tweede helft van 2023, veel groothandels zitten met grote en duur ingekochte voorraden en het aantal faillissementen in de sector neemt toe.

Milieu Centraal:

04.12.2023

Volgens de berekening van Milieu Centraal is de prijs van een set zonnepanelen in het afgelopen jaar gedaald van 7.500 euro naar 5.000 euro (exclusief btw). Vorig jaar steeg de prijs van zonnepanelen nog flink.

Omgevingspsychologie: zo zetten burgers hun groenste beentje voor

04.12.2023

Klimaatverandering vormt een steeds grotere dreiging voor de mens. Het gedrag van de mens zorgt ervoor dat de aarde steeds warmer wordt, en het is ook ons gedrag wat ons uit deze situatie kan helpen.

Nationaal Plan Energiesysteem definitief

01.12.2023

In juli presenteerde Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, het concept Nationaal Plan Energiesysteem. Hierin zette het kabinet uiteen hoe een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem in de toekomst eruit moet komen te zien en welke keuzes daarvoor moeten worden gemaakt.

IEA: ‘Beleid voor energie-efficiëntie verbetert, maar nog niet snel genoeg’

01.12.2023

Meer energie-efficiëntie dempt zowel de directe de vraag naar (fossiele) energie als de indirecte vraag naar energie in de toekomst. De verwachting is namelijk dat de vraag naar energie flink zal stijgen door de elektrificatie van de energie-intensieve industrieën.

Risico-analyse van aantal Chinese omvormers Vlaanderen aangevraagd

30.11.2023

De Vlaamse minister van Energie, Zuhal Demir, heeft een risico-analyse aangevraagd bij netbeheerders Fluvius en Elia. Zij had om dergelijke analyse gevraagd nu blijkt dat China technisch in staat is het elektriciteitsnet aan te vallen via omvormers van installaties van zonnepanelen van Chinese makelij, schrijft VRT-nieuws.

Weinig hoop op echte resultaten voorafgaand aan COP28

30.11.2023

Vandaag begint de Klimaatconferentie van Dubai 2023 (COP28) en de kans op significante resultaten lijkt bijzonder klein. Niet alleen omdat Xi Jinping en Joe Biden, de leiders van wereldmachten China en de VS – en meest vervuilende landen, afwezig zijn, ook is de hoogste Europese vertegenwoordiger Wopke Hoekstra pas drie maanden in functie en is Sultan Ahmed Al-Jaber niet alleen de voorzitter van COP28, maar ook als minister verantwoordelijk voor Adnoc, het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten.

SolarPower Europe roept EU op niet aan handelsbescherming te beginnen

29.11.2023

Het Green Deal Industrial Plan (GDIP) van de EU moet waarborgen dat de productie van duurzame technologieën (deels) terug naar Europa komt. Daartoe zou het mogelijk zijn dat de EU maatregelen neemt om buitenlandse marktpartijen beperkingen op te leggen in de Europese markt.

ACM:

29.11.2023

Netbeheerder Liander had aanvankelijk besloten dat de drie initiatiefnemers een aansluiting moesten delen, omdat er sprake zou zijn van één groot zonnepark.

29.11.2023

De salderingsregeling en de discussie daar omheen loopt al meer dan tien jaar. Door de regeling hebben meer dan een kwart van de huishoudens in Nederland zonnepanelen kunnen installeren.

Lithium-ion batterijen halen recordprijs

28.11.2023

In het afgelopen jaar zijn de prijzen van lithium-ion batterijen met 14 procent gedaald, blijkt uit onderzoek van BloombergNEF (BNEF), daarmee ligt de prijs momenteel op 139 dollar per kilowattuur.

Europese commissie publiceert Grids Action Plan

28.11.2023

Op 28 november heeft de Europese Commissie het Grids Action Plan gepubliceerd met daarin zeven uitdagingen en veertien actiepunten om het Europese elektriciteitsnet uit te breiden in de komende jaren.

Zonne-energie nog steeds de populairste energiebron onder de Nederlanders

28.11.2023

Uit een recent onderzoek Belevingen van het CBS blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders minder gebruik wil maken van fossiele brandstoffen, of wil dat fossiele brandstoffen helemaal niet meer gebruikt worden.

12311»  van 112
Nieuws
Open zoekhulp