Nieuws

ACM stelt nieuwe spelregels op voor netcongestiemanagement

25.11.2022 | Nieuws

De inpassing van een toenemende hoeveelheid duurzame energiebronnen en de elektrificatie van de industrie vergt steeds meer van het elektriciteitsnetwerk. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op voorstel van netbeheerders de netcode gewijzigd, dat meldt Netbeheer Nederland, zodat congestieserviceproviders de mogelijkheid krijgen om zo goed mogelijk van de beschikbare ruimte op het net gebruik te maken.

Enorme solarmarkt lonkt in Noordrijn-Westfalen

25.11.2022 | Actueel

Noordrijn-Westfalen heeft ongeveer 11 miljoen daken en een zonne-energiepotentieel van 68 terawattuur per jaar. Op dit moment is nog maar zo'n 5 procent van dat potentieel benut, dat is slechts 3 procent van het totale energieverbruik.

Voorspelling energieopbrengst niet langer nodig voor Regeling Groenprojecten

24.11.2022 | Nieuws

Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, en Marnix van Rij, staatssecretaris van Financiën, hebben besloten om de Regeling Groenprojecten voor zonnepanelen definitief aan te passen, dat meldt Holland Solar.

Hoe ver is het waterstofpaneel?

24.11.2022 | Innovatie

Dat zonnepanelen belangrijk zijn voor de energietransitie, is inmiddels lang en breed bekend. Ook zonthermie wordt steeds meer gemeengoed. Niet iedereen weet echter van het bestaan van waterstofpanelen af.

Voor je het weet is vakkennis met de noorderzon vertrokken

24.11.2022 | Column

In een snel ontwikkelende markt, waar de techniek minstens zo snel evolueert, is het van belang om je kennis up-to-date te houden. Dat geldt voor de zonne-energiemarkt nog meer dan, laten we zeggen, de markt van drinkwaterinstallaties.

13,9 miljard uit SDE++ aangevraagd, zon op dak heeft met afstand de laagste subsidie-intensiteit

23.11.2022 | Nieuws

Er is voor 13,9 miljard aan projecten ingediend voor de SDE++, zo blijkt uit een Kamerbrief van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Hiermee is het budget met 900 miljoen overschreden.

Greenfluidics laat algen in symbiose met zonnepanelen leven

23.11.2022 | Innovatie

De Mexicaanse startup Greenfluidics heeft een product ontwikkelt dat met behulp van algen en nanovloeistoffen de prestaties van zonnepanelen kan verbeteren, zo meldt De Ingenieur.

Rijdend opladen wordt getest in Duitsland

22.11.2022 | Nieuws

Binnenkort zal in de Duitse deelstaat Beieren een proef uitgevoerd worden met elektrische auto’s die al rijdend opgeladen kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur van het Israëlische bedrijf Electreon, en zal één kilometer van de Autobahn uitgerust worden met inductietechnologie.

Hoe blijft iedereen tevreden op het dak?

22.11.2022 | Actueel

We weten het allemaal: het is druk in de solarbranche. Niet alleen in de panelen, maar in de hele duurzame sector wordt die druk gevoeld. Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je dat iedereen in zijn hummetje blijft? Daarover sprak Solar365 met Wayne Siebenga van PV-installatiebedrijf Duurzame Jongens.

Brunel solarteam wint in Zuid-Afrika na nek-aan-nekrace met de Belgen

22.11.2022 | 't Hoekje

Wie zondag met samengeknepen billen toekeek of Perez de tweede plek kon afpakken van Leclerc bij Formule 1 had met dezelfde zenuwen kunnen kijken naar de nek-aan-nek-race tussen de Belgen en de Nederlanders bij de Sasol Solar Challenge onlangs in Zuid-Afrika.

Coalitie roept kabinet op om energietransitie prioriteit te geven bij stikstofreductie

21.11.2022 | Nieuws

Een brede coalitie van bedrijven, van Greenchoice tot Shell en van Holland Solar tot de Vereniging Warmtepompen, roept het kabinet op om de energietransitie prioriteit te geven bij de aanpak voor stikstofreductie, zo meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

COP27 levert geen steun in de rug voor hernieuwbare energie op

21.11.2022 | Analyse

Aan het eind van de Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh 2022 (COP27) werd er overeenstemming bereikt over een klimaatschadefonds. Aan de ene kant een grote vooruitgang, want het initiatief is noodzakelijk om de klimaatcrisis wereldwijd aan te pakken en is decennialang tegengehouden door geïndustrialiseerde landen, aan de andere kant is de afspraak dusdanig breed dat het nog lang zal duren voordat het gerealiseerd zal zijn.

Efficiëntierecord voor transparante zonnecellen

21.11.2022 | Nieuws

Wetenschappers in Zwitserland hebben een nieuw efficiëntierecord bereikt voor transparante zonnecellen, wat de weg vrijmaakt voor elektriciteitsopwekkende vensters die kunnen helpen onze huizen en apparaten van stroom te voorzien, dat meldt Euronews.

Expertteam: ‘CO2-neutraal energiesysteem moet al in 2040 gerealiseerd zijn’

18.11.2022 | Analyse

Nederland wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Om de weg daarnaartoe uit te denken heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, het Expertteam Energiesysteem 2050 in het leven geroepen.

TenneT onderzoekt mogelijkheden flexibel vermogen

17.11.2022 | Nieuws

In samenwerking met de regionale netbeheerders, Netbeheer Nederland en andere brancheorganisaties gaat TenneT onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om het elektriciteitsnet te ontlasten op momenten dat de capaciteitsvraag te groot is.

Gas eraf, zon erop

17.11.2022 | Column

Afgelopen periode waren we met zijn allen in staat om het gasverbruik in Nederland met 25 procent omlaag te brengen. Dit laat zien dat we in tijden van crisis in staat zijn om bergen te verzetten.

Is het weer in Nederland te slecht voor zonnepanelen?

17.11.2022 | Analyse

Wie foto’s van zonnepanelen opzoekt op Google, krijgt doorgaans alleen maar plaatjes te zien van panelen met op de achtergrond een stralend blauwe lucht en een prettig zonnetje.

RWE gaat eerste groene waterstoffabriek in Eemshaven bouwen

16.11.2022 | Nieuws

Het Duitse RWE gaat een groene waterstoffabriek in de Eemshaven bouwen, dat meldt Dagblad van het Noorden. De fabriek krijgt een electrolyser met een vermogen van 600 megawatt.

SolarDuck gaat grootste drijvende zonne-energiecentrale bouwen op offshore windpark

16.11.2022 | Nieuws

SolarDuck gaat op het offshore windpark Hollandse Kust West VII, een project van RWE's dochteronderneming Oranje Wind Power II, de grootste offshore drijvende zonne-energiecentrale ter wereld bouwen.

Veilig en met de handen vrij werken op het dak

16.11.2022 | Innovatie

Het veilig kunnen werken op schuine daken is niet alleen van levensbelang maar ook verplicht. Onder andere gebouweigenaren of aannemers dienen maatregelen te treffen om valgevaar te voorkomen wanneer zij mensen op het dak laten werken.

12311»  van 80

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu