Europese productiedoelstelling raakt steeds verder uit zicht

19.04.2024

In 2021 introduceerde de Europese Commissie het European Solar Initiative om de Europese productie van zonnepanelen te bevorderen. Vanaf 2025 zou de Europese Unie over een eigen jaarlijkse productiecapaciteit van 20 gigawatt beschikken.

Pakket maatregelen moet gebruik elektriciteitsnet flexibeler maken

18.04.2024

De ACM heeft vandaag een pakket aan maatregelen gepresenteerd om netcongestie tegen te gaan. Hiermee moet het stroomnet flexibeler en efficiënter gebruikt worden.

Finse startup upcyclet oude Tesla batterijen voor industriële toepassing

18.04.2024

Door energieopslag te combineren met slimme software en financieringsopties lijkt Cactos de gouden drieluik in handen te hebben. Cactos, vernoemd naar de batterij van de natuur, de cactus die water opslaat wanneer het beschikbaar is, biedt eerste- en tweedehands batterijen aan voor commerciële en industriële partijen.

De thuisbatterijmarkt groeit door nieuwe verdienmodellen

18.04.2024

De Nederlandse markt voor thuisbatterijen ontwikkelt zich in een rap tempo, wat duidelijk blijkt uit de opkomst van diverse verdienmodellen. Thuisbatterijen worden niet langer enkel gebruikt om zelfopgewekte zonne-energie te benutten of slim te handelen met variabele uurprijzen.

Energiesysteem van gebouwen centraal aansturen met slim platform

17.04.2024

Wanneer verschillende apparaten – zoals zonnepanelen en een warmtepomp – de energievoorziening in een gebouw regelen, moeten die over het algemeen apart van elkaar bestuurd worden.

Kabinet verhoogt nationale CO2-heffing richting ‘de grenzen van wat tot en met 2030 uitvoerbaar is’

16.04.2024

Mede dankzij stijgende gas- en Europese CO2-prijzen stijgen de elektriciteitsprijzen momenteel, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

Solar Charter en staatssteun: waar zetten we op in?

16.04.2024

Een uitnodiging in 2012 om te helpen met het ontwikkelen van een fabriek voor de productie in zonnepanelen heb ik afgeslagen. Wat ik mij herinner was dat een geloofwaardige startup destijds zo’n 25 miljoen euro aan kapitaal zou kosten.

Europese energieministers ondertekenen EU Solar Charter

15.04.2024

De EU Solar Charter is vandaag ondertekend door 23 Europese ministers van Energie en ongeveer 100 vertegenwoordigers van de Europese zonne-energiesector. Het is een gezamenlijke inspanningsbelofte van regeringen en de sector om de Europese productie van zonne-energieproducten te ondersteunen.

Grootste batterijpark van Nederland komt in Lelystad

15.04.2024

Equans Solar & Storage en Equans Nederland hebben, in opdracht van ENGIE, een batterijproject van 35 megawatt en 100 megawattuur aangekondigd. Wanneer het project is gerealiseerd in 2025, is het het grootste batterijpark van Nederland.

15.04.2024

Het is niet uit te sluiten dat netcongestie in de toekomst ook in België grootschalig zal voorkomen. Elia, de Belgische hoogspanningsnetbeheerder heeft een kaart uitgebracht (de zogenaamde hosting capacity map) die mogelijke congestieproblemen in beeld brengt in bepaalde zones in 2025 of 2032.

Batterijen bieden noodoplossing voor stroomvoorziening van de Efteling

12.04.2024

De Efteling moet nog jaren wachten op een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Ondertussen heeft het attractiepark een groeiende elektriciteitsvraag door elektrificering en uitbreidingen zoals nieuwe attracties en een extra hotel.

Minder vaste contracten en hogere kosten voor bezitters van zonnepanelen

11.04.2024

Steeds meer energieleveranciers maken onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen, dat meldt de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Bezitters van zonnepanelen moeten bijvoorbeeld hogere tarieven betalen of krijgen geen langjarig vast contract.

Hoe draagt STELLAR Energy Control bij aan het oplossen van netcongestie? 

11.04.2024

In een tijd waarin de druk op onze energiebronnen en het elektriciteitsnet steeds groter wordt, zijn bedrijven zoals Spectral essentieel voor het versnellen van de energietransitie.

Openstelling subsidieronde verduurzaming maatschappelijk vastgoed uitgesteld

10.04.2024

De openstelling van de investeringssubsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is uitgesteld. De derde ronde voor het aanvragen van de DUMAVA (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed) stond gepland op 22 april, maar zal nu op 3 juni 2024 plaatsvinden.

Korting op wegenbelasting elektrische auto’s verlengd

10.04.2024

Het kabinet wil het uitfaseren van de korting op wegenbelasting voor elektrische auto’s uitstellen, meldt RTL nieuws. De wegenbelasting voor elektrische auto’s zou in 2025 worden verhoogd naar 25 procent en in 2026 op hetzelfde niveau komen als auto’s op fossiele brandstoffen.

Meer transparantie noodzakelijk bij investeringsplannen netbeheerders volgens ACM

10.04.2024

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) keurt de investeringsplannen van Enexis, Liander, Stedin en Tennet voor het elektriciteits- en gasnet goed met kanttekening dat er meer transparantie over de gemaakte kosten moet worden aangebracht.

Kleur geven aan het opwekken van groene energie met BIPV

10.04.2024

BIPV, oftewel building-integrated photovoltaics, beschrijft het opnemen van zonnecellen in het ontwerp van een gebouw. Het meest simpele voorbeeld hiervan is het inleggen van zonnepanelen tussen de dakpannen zodat deze er niet op komen te liggen maar ertussen.

Nieuwe pensioenregeling voor Metaal en Techniek

09.04.2024

Werkgeversorganisaties en vakbonden sloten vorige week een akkoord over een nieuwe pensioenregeling voor Metaal en Techniek. Dat meldt Techniek Nederland. Veel installateurs vallen onder deze regeling.

Thuisbatterij gebruikt kunstmatige intelligentie bij verhandelen van stroom

09.04.2024

Vandaag is de Planetpod gepresenteerd: de eerste thuisbatterij die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie én in Nederland is ontwikkeld. De batterij slaat stroom op, die bijvoorbeeld is opgewekt door zonnepanelen, en wat daarvan niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen of tegen een gunstige prijs verkocht.

Uitvoeringskosten decentralisering klimaat- en energiebeleid lopen op tot 876 miljoen in 2025

09.04.2024

In het kader van het nationale Klimaatakkoord presenteerde de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) op 28 maart een advies aan het Rijk over de decentralisatie van het klimaat- en energiebeleid.

Waarom lukt slim aansturen van apparaten niet (altijd)?

09.04.2024

Ik houd me nu ruim acht jaar bezig met het slim aansturen van apparaten, waaronder batterijen, en dan word je toch wel wat wijzer. Iedereen heeft er de mond van vol; het slim aansturen van apparaten.

12311»  van 122
Nieuws
Open zoekhulp