Nieuws

Zonnestroom voorspellen? Combineer weermodellen

26.10.2020 | Analyse

Het voorspellen van zonnestroom is lastig, maar de methoden worden betrouwbaarder door meerdere weermodellen te combineren. Dat zeggen experts die actief zijn in dit vakgebied.

Disneyland Parijs bedekt parkeerterrein met zonnepanelen

23.10.2020 | Nieuws

Disneyland Parijs heeft bekendgemaakt dat het een van de grootste zonne-energieprojecten in Europa aan het bouwen is. Het parkeerterrein van het pretpark zal bedekt worden met zonnepanelen.

Begroting Amsterdam: zonnepanelen en duurzame banen

23.10.2020 | Nieuws

De stad Amsterdam heeft de begroting voor 2021 bekendgemaakt. Er wordt maar liefst 6,9 miljard euro uitgetrokken die met name besteed zal worden aan investeringen.

ProRail daagt innovatie uit met aanbesteding

23.10.2020 | Interview

Spoorwegnetbeheerder ProRail wil geluidschermen langs het spoor voorzien van zonnepanelen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar zo’n paneel moet aan aardig wat eisen voldoen.

Australisch megazonnepark voorziet Singapore

22.10.2020 | Nieuws

Overzees zijn plannen in de maak voor de aanleg van ’s werelds grootste zonnepark. De opgewekte stroom is echter niet voor Australië zelf bedoeld, maar voor Singapore.

Ongevraagd advies

22.10.2020 | Column

Ruim 20 jaar geleden studeerde ik af aan de Universiteit van Leiden. Trots dat ik wat wist over belastingen, althans, ik dacht dat ik er wat van af wist. Toen ik in de rechtspraktijk begon te werken realiseerde ik mij echter snel dat ik nog niet zoveel wist.

ISSO laat installateurs meedenken over nieuw handboek Zonne-energie

22.10.2020 | Artikel

Volgend jaar brengt kennisclub ISSO een nieuwe versie van het Handboek Zonne-energie op de markt. Om te bepalen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn die moeten worden meegenomen in de nieuwe versie, rollen zij een enquête uit onder installateurs.

App moet bouw solarcarports stimuleren

21.10.2020 | Nieuws

De provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam streven ernaar zoveel mogelijk parkeerterreinen te overkappen met zonnepanelen. Ze lanceren daarom samen met Sobolt de applicatie Park the Sun.

Energie opwekken met lamellen

21.10.2020 | Innovatie

Zon in je huis. Dat kan heerlijk warm en licht zijn, maar het kan ook veel te heet en fel zijn. Dit probleem kun je oplossen met lamellen. Maar wat nou als je de zon die door de lamellen wordt tegengehouden meteen omzet in energie? Dat is het vraagstuk waar Leon Bunthof, onderzoeker bij het Lectoraat Duurzame Energie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), zich samen met collega-onderzoekers, docenten en studenten mee bezighoudt.

Q-Cells wil schadevergoeding van Jinko

20.10.2020 | Nieuws

De Koreaanse fabrikant Hanwha Q-Cells wil een schadeclaim indienen tegen Jinko Solar. Jinko zou zich volgens de fabrikant namelijk niet houden aan een eerdere gerechtelijke uitspraak.

Installateurs, kijk ook eens naar de winst

20.10.2020 | Artikel

Terugverdientijd. Het is een van de populairste woorden in de solarwereld. Maar waarom kijken we eigenlijk niet net zo enthousiast naar de winst die volgt? Welke invloed heeft de aanschaf van een batterij hierop? En hoe kun je dat berekenen? Dat vertellen Maurice van Rees en Julia Koster van DNE Research tijdens de webinar van Huawei op 29 oktober.

Solar powervrouw: Paula Reinders

20.10.2020 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Als ze in de spiegel kijkt ziet ze een vrouw met de eerste springerige grijze haren tussen allemaal bruine krullen.

Ikea Adelaide voorzien van microgrid als eerste grote stap naar 100% onsite zonne-energie

19.10.2020 | Nieuws

Ikea heeft grootse plannen in werking gezet voor een toonaangevend, commercieel zonne-energie- en batterijmicrogrid, dat op het elektriciteitsnet wordt aangesloten.

Wetenschappers installeren zonnepanelen in boomgaard

19.10.2020 | Nieuws

Wetenschappers van KU Leuven hebben een boomgaard voorzien van zonnepanelen. “In de zoektocht naar meer duurzame energie zijn ‘agrivoltaics’ onmisbaar”, stelt professor Bram van de Poel.

‘Zonnepark bespaart met voorspellen productie’

19.10.2020 | Analyse

Een zonnepark kan veel besparen op onbalanskosten door de productie beter te voorspellen. Dit zorgt ook voor een betere balans op het net. Dat zegt ceo Luuk Veeken van Dexter Energy Services, dat energiebedrijven helpt met het voorspellen van zonnestroom.

Nederlandse gemeentes voor delen opbrengst Duitse zonneparken

16.10.2020 | Nieuws

De (grens)provincies Drenthe, Limburg en Overijssel en de (grens)gemeenten Kerkrade, Losser en Emmen doen een dringend beroep op minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om het mogelijk te maken hernieuwbare elektriciteit uit te wisselen met de Duitse buurgemeenten.

Sonnen-CEO Christoph Ostermann:

16.10.2020 | Interview

1 oktober van dit jaar is Christoph Ostermann opgestapt als CEO van sonnen, de Duitse marktleider voor hernieuwbare energie. Ostermann was bij de oprichting van het bedrijf, dat in 2010 als startup geboren werd in een garage en een destijds nog niet bestaande markt heeft weten vorm te geven.

The bigger, the better?

15.10.2020 | Column

De solar markt is altijd in beweging. Termen als ‘solarcoaster’ komen dan ook niet voor niets regelmatig voorbij. Soms raken de ontwikkelingen enkel een deel van de supply chain, maar soms ook de gehele keten.

Plannen voor bedekking Schiphol met zonnepanelen

15.10.2020 | Nieuws

Gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland willen Schiphol vullen met zonnepanelen. De luchthaven staat hier voor open, zolang het vliegverkeer hierdoor niet belemmerd wordt.

 ‘Biden betekent boost voor solarsector’

15.10.2020 | Interview

Als Joe Biden de president wordt van de Verenigde Staten betekent dat een flinke stimulans voor de solarsector. Dat zegt Stijn Vos, CEO van montagesysteemfabrikant Esdec.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu