Nieuws

Beste minister Jetten, zorgt u dat al die stroom het net op kan?

25.05.2022 | Opinie

De energietransitie is niet alleen een enorme opschaling van de opwekcapaciteit van hernieuwbare energie, ook het elektriciteitsnet ondergaat een langjarige en verregaande transformatie.

Nog scherpere versie van Fit for 55 moet de EU energieonafhankelijk maken van Rusland

24.05.2022 | Analyse

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd met daarin de beleidspunten waarmee Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van in eerste instantie Russische fossiele brandstoffen.

De consument moet voorop in de volgende fase van de energietransitie

24.05.2022 | Column

De energietransitie gaat een nieuwe fase in met residentiële energieopslag. Op het gebied van techniek worden er grote stappen gezet als het gaat om bijvoorbeeld slimme aansturing.

Techniek Nederland pleit voor meer technisch geschoolde arbeidsmigranten

23.05.2022 | Nieuws

Judith van Heeswijk, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland, was onlangs te gast in de Tweede Kamer. Hier pleitte ze voor versnelde toegang tot de Europese en de Nederlandse arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten met een technische (voor)opleiding.

Avans Hogeschool wil het technisch personeelstekort verkleinen met de regio

23.05.2022 | Interview

Eind vorig jaar sloten Avans Hogeschool, Enexis Netbeheer, Spie, Hoppenbrouwers Techniek, Croonwolter&dros, RWE, MPC Energy, Volker Energy Solutions, Batenburg Energietechniek, HyTEPS, en Baas infra een pact om het tekort aan technisch opgeleid personeel tegen te gaan.

PV op nieuwe grote bedrijfsdaken wordt vanaf 2025 verplicht, afbouw salderingsregeling uitgesteld

20.05.2022 | Nieuws

Het kabinet wil vanaf 2025 een verplichting voor zonnepanelen op nieuwe grote bedrijfsdaken, dat meldt de NOS op basis van een brief van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer.

Grootschalige opslag: wanneer gaat het gebeuren?

20.05.2022 | Interview

Iedereen lijkt inmiddels doordrongen van het feit dat we de groei van hernieuwbare energie niet kwijt kunnen op het net. We zullen andere wegen moeten bewandelen en de meest voor de hand liggende weg is die van energieopslag.

Back to the future in Het Museum of Fossil Fuels

19.05.2022 | 't Hoekje

Verandering van perspectief kan altijd verhelderend zijn. Wat door gewoonte en gewenning als normaal wordt beschouwd, kan opeens heel raar lijken als het van een andere kant wordt bekeken.

REPowerEU met PV, Europese Commissie wil PV-capaciteit versneld opschalen

19.05.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd. Hierin maakt het duidelijk hoe de Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van Russische fossiele brandstoffen.

Massa is kassa, hoe gaan grote groepen aan de zonnepanelen?

19.05.2022 | Analyse

Nederland telt 9 miljoen gebouwen. Hoewel Nederland met het bereiken van de mijlpaal van 10 gigawatt geïnstalleerd vermogen begin 2021 koploper is binnen Europa wat betreft de hoeveelheid zonne-energie per persoon, ligt er ook nog veel potentie.

Alle installaties veilig? ‘Als sector hebben we wel vaker zeer ambitieuze doelstellingen gehaald’

18.05.2022 | Actueel

Op de jaarlijkse Solar Business Day presenteerde onderzoeksbureau Dutch New Energy Research zijn Nationaal Solar Trendrapport. Ook was er ruimte voor discussie dit jaar.

Onderzoekers zetten nachtelijk infrarood licht om in elektriciteit

18.05.2022 | Nieuws

Onderzoekers van de University of New South Wales slaagden er in hun onderzoek in elektriciteit te genereren uit warme die wordt uitgestraald door infrarood licht.

Is de Squad een micro-auto of een brommer met een dak?

17.05.2022 | Nieuws

Startup Squad Mobility heeft een mini elektrische stadsauto die zichzelf kan opladen met zonne-energie onthuld. Om rijden op zon voor iedereen betaalbaar te maken is de micro-auto vanaf 7.

De pionier: Wim Sinke (TNO/UvA)

17.05.2022 | 't Hoekje

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Zonne-energie betreedt het terawatt-tijdperk

17.05.2022 | Actueel

SolarPower Europe presenteerde op Intersolar 2022 de Global Market Outlook for Solar Power. De totale wereldwijde PV-capaciteit bevindt zich sinds april dit jaar in een nieuw tijdperk.

Stijging aantal zonnepanelen lager in stedelijke gebieden

16.05.2022 | Nieuws

Bovenaan prijkt Goeree-Overflakkee. Stedelijke gebieden blijken achter de blijven met de rest van het land qua aantal nieuw geïnstalleerde zonnepanelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het AD heeft gehouden op basis van gegevens van verzekeraars, die het aantal zonnepanelen op daken van woningen in kaart hebben gebracht.

Belinus bestormt de PV-markt door te focussen op marktpositie

16.05.2022 | Interview

Onlangs maakte het Belgische technologiebedrijf Belinus zijn debuut op Solar Solutions International. Solar365 sprak er met Francis Rome, voorzitter van de Raad van Bestuur van Belinus en professor aan het Centre for Maritime and Air Transport Management van de Universiteit Antwerpen.

ABB en Shell gaan samen aan laadinfrastructuur werken

13.05.2022 | Nieuws

ABB E-mobility en Shell hebben een zogeheten wereldwijde raamovereenkomst (GFA) gesloten waarin ABB de volledige portfolio van laadoplossingen gaat leveren. 'S werelds snelste alles-in-één oplader voor elektrische auto's, de Terra 360, zal hier een onderdeel van gaan uitmaken.

Opslag aan de vooravond van massale doorbraak?

13.05.2022 | Analyse

De noodkreet van netbeheerder Liander richting de regering om de saldering zo snel mogelijk af te bouwen en vol in te zetten op de subsidiering van opslagsystemen is waarschijnlijk niemand ontgaan.

Overvloed ten tijde van schaarste

12.05.2022 | Column

Wat je zaait zal je oogsten. Na jaren van recordgroei in zonnestroominstallaties is dit het voorjaar wederom tijd om records te oogsten. Zo begonnen we het jaar al met de meeste geïnstalleerde zonnestroom per hoofd van de bevolking in de EU.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu