Nieuws

Wachttijden bij de groothandels. Hoe staat het er voor?

07.06.2023 | Actueel

Niemand denkt meer aan hem, maar hoe zou het nu gaan met de kapitein van de Evergreen? Want je zult maar de oorzaak zijn van de grootste logistieke nachtmerrie van onze tijd.

Goedkope Chinese PV beperkt prijsvoordeel op totale projectkosten

06.06.2023 | Nieuws

Er zit nog weinig groei in de opbouw van een Europese zonnepanelenindustrie. Dit terwijl de overheid wil streven naar een grotere energieonafhankelijkheid. Zo’n 95 procent van PV in ons land is geproduceerd in China.

Deze groep waarschuwt dat het grondstoffentekort wordt onderschat

06.06.2023 | Actueel

Steeds meer regeringen kondigen ambitieuze plannen aan om de opwarming van de aarde tot halt te roepen. Internationale organisaties als het Internationaal Energieagentschap (IEA) schetsen op globaal niveau routekaarten voor hoe de wereld op hernieuwbare energie kan overstappen.

Negatieve stroomprijzen, steeds meer of steeds minder?

06.06.2023 | Column

Negatieve prijzen ontstaan door overaanbod uit zon en wind, op momenten dat de export van stroom naar de buurlanden onvoldoende is. Op het eerste gezicht lijkt dit vreemd.

Dalende elektriciteitsprijzen leidt tot halvering terugleververgoeding en meer vaste contracten

05.06.2023 | Nieuws

Vanwege het groeiende aantal zonnepanelen in Nederland en de dalende elektriciteitsprijzen betalen energiebedrijven een steeds lagere terugleververgoeding, gemiddeld is de vergoeding meer dan gehalveerd sinds het begin van 2023, dat blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.

CBS:

05.06.2023 | Nieuws

In 2022 is het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland, meldt het CBS. Dat is een toename van 2 procent ten opzichte van 2021.

Van der Valk breidt zich uit in Europa om risico’s van jojobeleid te vermijden

05.06.2023 | Interview

Familiebedrijf Van der Valk Solar Systems is een productiebedrijf dat sinds 2009 solar montagesystemen ontwikkelt. Van der Valk groeit hard, en is inmiddels op een groot deel van de Europese markt actief.

In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem geïnstalleerd

02.06.2023 | Nieuws

In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem in gebruik genomen. Hiermee komt de opwekcapaciteit van zonne-energie boven de 70 gigawatt uit, dat meldt Bundesverbandes Solarwirtschaft (BSW Solar), de Duitse Holland Solar.

Zakelijk Nederland ging energiecrisis te lijf met prijsverhogingen en verduurzaming

02.06.2023 | Nieuws

Al tijdens de energiecrisis werd duidelijk dat de stijgende energieprijzen de algemene inflatie sterk aanwakkerde. Producenten zagen zich genoodzaakt om hun toenemende energieprijzen door te berekenen in hun prijzen.

Mei levert primeur op: ruim 50 procent van de stroom was hernieuwbaar

02.06.2023 | Nieuws

In mei werd voor het eerst in Nederland meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit opgewekt door windmolens en zonnepanelen, dat meldt Zonneplan op basis van cijfers van energiedataleverancier EnAppSys.

Zonder microchips geen energietransitie, wat zijn de risico

02.06.2023 | Analyse

De microchips die in alle duurzame technologie zitten zijn afhankelijk van een van de meest gespecialiseerde en kwetsbare productieketens ter wereld. Zowel China als de VS willen koste wat kost voorop lopen met deze technologie, die van enorme strategische waarde is.

Elke drie tot vijf jaar verplichte keuring voor zonnepanelen op stallen

01.06.2023 | Nieuws

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft aangekondigd dat er een verplichte keuring komt voor zonnepanelen en andere elektrische installaties op stallen, dat meldt BrandVeilig.

Zonne-energie groeit wereldwijd sneller dan ooit

01.06.2023 | Nieuws

De wereldwijde capaciteit van duurzame energie groeit dit jaar naar verwachting met 440 gigawatt. Het is de grootste groei ooit, meldt het Internationaal Energieagentschap.

Volgend schooljaar kiezen méér mbo-studenten voor techniek

01.06.2023 | Nieuws

Het ziet ernaar uit dat komend schooljaar méér nieuwe mbo-studenten zullen kiezen voor een technische opleiding. Een steekproef van de MBO-Raad laat zien dat de opleidingen installatie- en elektrotechniek deze zomer bij de nieuwe aanmeldingen kunnen rekenen op een toename van zo’n 3 procent.

1,7 keer meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiel in 2023

01.06.2023 | Analyse

In 2023 zal wereldwijd ongeveer 2,8 biljoen dollar worden geïnvesteerd in energie. Hiervan verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat meer dan 1,7 biljoen dollar naar hernieuwbare energietechnologieën zal gaan, dat blijkt uit het rapport World Energy Investment 2023.

Verticale tweezijdige opwek in het veld

01.06.2023 | 't Hoekje

Gijs en Edith de Raad zijn eigenaar van melkveehouderij en paardenbedrijf De Raad. Gijs de Raad kende de projectervaring en passie van Arjen Schamhart, projectleider voor verschillende coöperaties waaronder Vrijstad Energie in Culemborg, en benaderde hem met een groot probleem: 2.

Ook België draaide voor het eerst volledig op hernieuwbare stroom

31.05.2023 | Nieuws

Maandag 29 mei wekten windmolens en zonnepanelen tussen 13:00 en 13:30 genoeg stroom op om heel België van groene stroom te voorzien, dat meldt Elia, de Belgische hoogspanningsnetbeheerder.

BIPV NL:

31.05.2023 | Interview

Dit is een oproep aan alle architecten, bouwers en projectontwikkelaars van Nederland: jullie laten geld én een hele mooie kans voor de energietransitie liggen.

RDI:

30.05.2023 | Nieuws

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) spreekt zijn zorgen uit over zonnepaneelomvormers. De RDI meldt dat omvormers niet voldoen aan de veiligheidseisen waardoor ze storing kunnen veroorzaken op andere draadloze apparaten, of gehackt kunnen worden.

Warmte(opslag) krijgt te weinig aandacht

30.05.2023 | Column

Wij mensen zijn groot geworden door de beheersing van vuur. Vuur gaf warmte, voedsel, licht, veiligheid en verhalen. Warmte maakt nu 50 procent van ons energiegebruik uit, maar krijgt in de energietransitie weinig aandacht, die gaat met name naar elektriciteit.

12311»  van 100

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu