Nieuws

Stof die peper pittig maakt zorgt voor efficiëntere panelen

15.01.2021 | Nieuws

Heet nieuws: onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool hebben een nieuwe manier gevonden om panelen nóg efficiënter te doen opwekken. En wellicht heb je de benodige stof in de keukenkast staan.

Meeste schooldaken nog zonder zonnepanelen

15.01.2021 | Interview

Schooldakrevolutie helpt scholen om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. De stichting is goed op weg, maar de meeste schooldaken zijn nog leeg, zegt projectleider Piet van Lingen.

2,4 miljard SDE++-subsidie aangevraagd voor PV-projecten

14.01.2021 | Actueel

Tijdens de eerste openstelling van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) is er voor €6,4 miljard aan subsidieaanvragen ingediend, meer dan het beschikbare budget van €5 miljard.

Prijs tuinbouwglas verdubbelt door groei PV-markt

14.01.2021 | Nieuws

Sinds september 2020 is de prijs van tuinbouwglas dramatisch veranderd valt te lezen op groentenieuws.nl. De glasprijs is tien jaar lang praktisch stabiel geweest maar sinds eind vorig jaar is de prijs bijna verdubbeld.

Liander sluit 500.000ste zonnepaneleninstallatie aan

14.01.2021 | Nieuws

In een tijd waar netbeheerders te maken hebben met een steeds voller elektriciteitsnet heeft Liander in 2020 iedere week gemiddeld ruim 2.000 installaties met zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland, valt te lezen in een persbericht van de netwerkbeheerder.

Ondanks COVID-19 toch importrecords in 2020

14.01.2021 | Actueel

Ondanks de coronapandemie heeft de import van zonnepanelen naar Nederland opnieuw een record gebroken. Zelfs de tijdelijke productiestop van zonnepanelen in China kon niet voorkomen dat er voor 10% hogere importwaarde oftewel het recordbedrag van ruim 3 miljard aan panelen werd geregistreerd bij de Nederlandse douane, zo blijkt uit het aankomend Nationaal Solar Trendrapport 2021.

Zonnige toekomst voor woningcorporaties?

14.01.2021 | Column

Wanneer je tussen kerst en oud en nieuw een column schrijft, dan heb je een natuurlijke neiging om terug te blikken. Toch wil ik met deze column juist vooruitkijken.

Brandwerende coating vereist voor panelen Thialf

13.01.2021 | Nieuws

De toch al verlieslijdende schaatstempel Thialf dreigt de 5000 zonnepanelen op het dak kwijt te raken als er geen brandwerende coating wordt aangebracht. Volgens de Leeuwarder Courant is de kans dat die brandwerende coating er daadwerkelijk komt slechts 50%.

Sunprojects: “Overheid moet blijven investeren in zon op watersystemen”

13.01.2021 | Innovatie

Wateroppervlaktes met lagere ecologische waarden zoals baggerdepots, zandwinplassen en bassins bij zuiveringsinstallaties zijn ideaal voor drijvende solar. Maar je kunt ook denken aan nieuw gecreëerde eilanden (zoals bijvoorbeeld in het IJsselmeer) met diverse bestemmingen, waaronder zonne-energie.

Nieuwe norm voor buurtbatterijen

12.01.2021 | Nieuws

NEN 4288:2020 is de naam. Waar we naar kijken?  De  nieuwe norm met betrekking tot bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen. Deze aanvulling op de voorgaande norm biedt een hoop duidelijkheid die voorheen gemist werd.

Britse universiteit ontwikkelt materiaal dat zonne-energie maanden bewaart

12.01.2021 | Nieuws

Onderzoekers van de Universiteit van Lancaster hebben een materiaal ontwikkeld dat zonne-energie meerdere maanden kan bewaren. Het kristallijn materiaal doet dit door de energie om te zetten in warmte, schrijft Maak Indrustrie.

Solar Visuals: “doorzichtige zonnepanelen pas over tien jaar verkrijgbaar”

12.01.2021 | Actueel

Vorige week meldde scitechdaily.com een bijzondere ontwikkeling: wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn erin geslaagd een volledig transparant zonnepaneel te maken die in de toekomst toepasbaar zou kunnen zijn als raam in een huiselijke of bedrijfsomgeving.

Solar Powervrouw: Amelie Veenstra

12.01.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Een vrouw met een missie. Al van kleins af aan wist Amelie Veenstra (51) dat ze de wereld ging redden met zonne-energie.

ACM keurt transportbeperking Liander goed

11.01.2021 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 december 2020 uitspraak gedaan in een geschil van een agrarisch ondernemer met Liander over het weigeren van transport van elektriciteit, valt te lezen in een persbericht van Liander.

Zo test Aerocompact de windbestendigheid van panelen

11.01.2021 | Innovatie

Je ziet natuurlijk niet graag je zonnepanelen de wijk nemen tijdens een storm. Montagesystemen worden vooraf getest met behulp van een windtunnel om dit te voorkomen.

Rendement zonnepanelen 2020 overstijgt verwachtingen

08.01.2021 | Nieuws

Het rendement van zonnepanelen is vorig jaar vele malen hoger geweest dan in eerste instantie gedacht werd. Dat meldt Universiteit Utrecht. De opbrengst was maar liefst 8 tot 18% hoger dan verwacht aan de hand van het langjarig gemiddelde rendement volgens het KNMI.

‘Afvalberg ideale plek voor zonnepark’

08.01.2021 | Interview

In Nederland hebben zesduizend voormalige vuilstortplaatsen nog geen nieuwe functie. Het zijn uitgelezen plekken voor zonneparken, zegt ontwikkelaar GroenLeven.

Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

07.01.2021 | Nieuws

Momenteel kunnen zonnepanelen door hun ondoorzichtigheid alleen worden gebruikt op daken en in zonneweides. Wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn er echter in geslaagd een transparante versie te maken die in de toekomst heel goed bruikbaar is in de huiselijke omgeving, valt te lezen op scitechdaily.

Komt elektrificatie industrie op tijd van de grond?

07.01.2021 | Actueel

Industriële processen gaan overschakelen van fossiele brandstoffen naar schone elektriciteit. Dit is een essentiële schakel in de energietransitie en zal in 2030 al ruim 4 Mton CO2-reductie moeten opleveren.

Help! Mijn verzekeraar is knettergek.

07.01.2021 | Column

"Hi Harry, kun jij mij helpen? Mijn verzekeraar wil ons pand niet meer verzekeren als wij een zonnestroominstallatie op het dak plaatsen. Zij zijn knettergek en begrijpen er niets van.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu