De toekomst is zonnig en groen

24.07.2024

Rond het aantreden van het nieuwe kabinet kwam ik nogal wat sombere verwachtingen tegen over de toekomst van het klimaatbeleid. Met name het abrupt schrappen (in 2027) van de salderingsregeling voor zonnestroom kwam als een onverwachte en onaangename verrassing.

Wereldwijde vraag naar elektriciteit blijft stijgen

22.07.2024

Volgens een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijft de vraag naar elektriciteit dit en volgend jaar stijgen. Oorzaak voor de stijging is volgens het IEA niet alleen de groeiende elektrificatie door de opkomst van warmtepompen en elektrische auto’s, maar ook economische groei en intense hittegolven dragen hier aan bij.

ACM beslist over drie maatregelen die flexibele afname van elektriciteit stimuleren

22.07.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat het financieel interessanter moet worden voor grootverbruikers om het net bij piekmomenten niet of minder te gaan gebruiken.

In Europa geproduceerde perovskiet zonnecellen

22.07.2024

De productie van perovskiet zonnecellen terugbrengen naar Europa, de productie opschalen, een nieuw type coating ontwikkelen én zorgen dat de zonnecellen circulair en betaalbaar zijn.

Oostenrijks bedrijf introduceert uitvouwbare container met 240 zonnepanelen

19.07.2024

Het bedrijf SolarCont heeft een systeem ontwikkeld voor containers met zonnepanelen die volledig uitvouwbaar zijn, om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken.

Afval uit oude zonnepanelen kan batterijen efficiënter maken

18.07.2024

Een ‘superior-performance’ batterij maken met siliconen uit oude zonnepanelen: dat deden onderzoekers van het Qinqdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology.

Over- en onderdimensioneren in een congestielandschap

18.07.2024

Hoewel het debat over het over- en onderdimensioneren tegenwoordig steeds minder oplaait, is deze keuze juist in tijden van netcongestie een belangrijke factor wanneer je zonnepanelen aanschaft.

SolarPower Europe stelt verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor

18.07.2024

Met een elektrisch en digitaal energiesysteem kunnen Europeanen 32 miljard euro besparen tegen 2030 en tot 160 miljard euro tegen 2040, stelt SolarPower Europe.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen kan oplopen tot 13,7 jaar na afschaffen salderingsregeling

18.07.2024

Volgens het coalitieakkoord zal de salderingsregeling per 2027 worden afgeschaft. Bij aanschaf van zonnepanelen in 2024 is de gemiddelde terugverdientijd 9 jaar, maar afhankelijk van de situatie en toekomstige factoren zijn er grote verschillen te zien.

Subsidie tweedehands elektrische auto’s bijna op

17.07.2024

De subsidie voor tweedehands elektrische auto’s is bijna op, meldt NU.nl. Kopers konden dit jaar tot 2.000 euro subsidie krijgen bij de aanschaf van een tweedehands auto, maar deze subsidiepot raakt waarschijnlijk een dezer dagen leeg.

Energiemarkt ziet steeds meer algoritmische handel

17.07.2024

Uit een marktstudie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat er steeds meer algoritmisch wordt gehandeld op de groothandelsmarkt voor energie. Algoritmisch handelen betekent dat er beslissingen worden gemaakt over het plaatsen van orders, de prijs en de grootte van de orders op de energiemarkt zonder menselijke interventie.

Energiebedrijven stimuleren klanten om opgewekte energie meer zelf te gebruiken

16.07.2024

Om klanten te stimuleren hun zelfopgewekte stroom meer te gebruiken, starten energiebedrijven een campagne. Deze moet aanzetten tot het gebruiken van energie wanneer er veel energie beschikbaar is.

Verhoogde afvalbeheerbijdrage voor zonnepanelen onvoldoende op lange termijn

16.07.2024

Een jaar geleden steeg de afvalbeheerbijdrage van 6,50 euro per ton naar 40 euro per ton zonnepanelen. De bijdrage wordt ingezet om de stroom van end-of-life zonnepanelen te kunnen transporteren en verwerken.

Denk bij de Energiewet ook aan de bakker op de hoek

16.07.2024

Nu de nieuwe Energiewet (bijna) is aangenomen zal het uitwisselen van energiedata een grote vlucht nemen. Een goede zaak voor het versnellen van de verduurzaming en het wegnemen van belemmeringen als netcongestie.

Groei hernieuwbare energie 2023 niet genoeg om klimaatdoelen te behalen

15.07.2024

Volgens een onderzoek van de International Renewable Energy Agency (IRENA) is de groei in het gebruik van hernieuwbare energie van het afgelopen jaar niet voldoende om de klimaatdoelen te behalen zoals deze zijn gesteld tijdens de klimaatconferentie van Dubai in 2023.

China wil uitbreiding productiecapaciteit aan banden leggen

15.07.2024

Door een steeds verder uitdijend aanbod, zonder dat de vraag toenam, is er het afgelopen jaar in hoog tempo een gigantische overcapaciteit in de zonne-energiesector ontstaan.

Energiehub van woningen biedt flexibiliteit en balancering aan stroomnet

12.07.2024

De zeventien woningen die onderdeel zijn van de InnovaHub, zijn met hun zonnepanelen, gedeelde warmtepomp en verschillende vormen van energieopslag bijna zelfvoorzienend.

Stroomaansluiting RET mag gebruikt worden voor laadpleinen

11.07.2024

De Rotterdamse streekvervoerder (RET) mag van de Autoriteit Consument & Markt zijn elektriciteitsaansluiting beschikbaar stellen voor elektrische laadpalen van de gemeente.

Vergoeding bij tegengaan netcongestie met thuisbatterij

11.07.2024

Liander overweegt een vergoeding voor gebruikers van thuisbatterijen die helpen bij het tegengaan van lokale netcongestie. Zo willen ze voorkomen dat batterijen juist bijdragen aan netcongestie in plaats van het tegen te gaan.

Flevoland en Gelderland grijpen terug op gas door vol stroomnet

11.07.2024

Om overbelasting op het stroomnet te voorkomen gaan Gelderland en Flevoland gebruikmaken van gasgeneratoren in nieuwbouwwijken. Eerder werd dit besluit ook al voor de provincie Utrecht genomen.

Bedrijven willen dit jaar meer investeren in verduurzaming dan vorig jaar

11.07.2024

1,5 procent van de bedrijven is al volledig klimaatneutraal en 26 procent van de bedrijven is dat in kleine of zeer kleine mate. Dat blijkt uit een enquête van het CBS.

12311»  van 130
Nieuws
Open zoekhulp