Na schuin en vlak komt verticaal: K2 WallPV - de nieuwe systeemoplossing voor gevels van gebouwen

11 april 2024

Na schuin en vlak komt verticaal: K2 WallPV - de nieuwe systeemoplossing voor gevels van gebouwen

Na schuin en plat komt verticaal: de nieuwe montagesystemen van K2 Systems voegen een nieuwe dimensie toe aan de gebieden die kunnen worden gebruikt om energie op te wekken. Ze maken namelijk een systematische en dus snelle PV-installatie op gevels mogelijk. Het systeem is geschikt voor trapeziumplaten en sandwichpanelen, maar ook voor metselwerk en beton. De modules kunnen worden vastgeklemd of vastgehaakt aan het frame. Dit betekent dat ontwerpers en installateurs profiteren van een hoge mate van flexibiliteit met slechts een paar onderdelen. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe systeem voor een goede ventilatie aan de achterkant en is het ook visueel aantrekkelijk. .

Fotovoltaïsche gevels bieden een groot potentieel voor het opwekken van zonne-energie. Installatie is vooral de moeite waard voor grote gebouwen zoals productiehallen, onderwijsinstellingen of openbare gebouwen. Maar ook grote wooncomplexen zoals torenflats bieden geschikte gebieden.

Praktisch modulair system

Het ontwikkelingsteam heeft een slim modulair systeem voor K2 WallPV gerealiseerd met slechts een paar nieuwe elementen. Beproefde componenten die al bekend zijn bij veel leveranciers en gebruikers zijn gecombineerd met nieuw ontwikkelde producten. Afhankelijk van het geveltype zijn de volgende oplossingen beschikbaar:

K2 WallPV FacadeRail voor gevels van massief metselwerk of beton. Deze variant werkt ook voor gordijngevels met een thermisch isolerend composiet systeem (ETICS) eronder.

De K2 WallPV CarrierRail heeft een algemene bouwvergunning (abZ) voor gevels met Fischer Profil sandwichpanelen die al een geïntegreerde thermische isolatie hebben. Hij kan ook worden gebruikt op MONTANATHERM sandwichpanelen. K2 Systems werkt al samen met andere fabrikanten van sandwichpanelen aan goedkeuringen en toelatingen van bouwautoriteiten, zodat binnenkort nog meer combinaties mogelijk zijn.

Voor gebouwen waarvan de gevels zijn opgebouwd uit trapeziumplaten of golfplaten, kan de beproefde K2 WallPV MultiRail worden gebruikt voor dakinstallaties. Deze vertegenwoordigt de verbindingseenheid en montagerail in één component.

Hierdoor kunnen modules met standaard frames worden geplaatst of vastgeklemd: Moduleframes van 30 of 40 mm kunnen worden gebruikt met de inlegrail; bij gebruik van de K2 MultiRail kunnen als alternatief moduleklemmen worden gebruikt. In Duitsland is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de modules die worden gebruikt voor gordijngevels een algemene bouwgoedkeuring (abZ) hebben voor bovengrondse beglazing van het Duitse Instituut voor Bouwtechnologie (DIBt).

Rendement in de winter maakt verticale PV-systemen aantrekkelijk

Deze schaalbare modulaire componenten kunnen worden gebruikt om grootschalige gevelsystemen te realiseren. Wat deze verticale PV-systemen aantrekkelijk maakt, is dat de opbrengst in de winter hoger kan zijn dan bij PV-systemen op het dak door de lagere stand van de zon, omdat de straling dan onder een gunstigere hoek op de modules valt. Volgens het Fraunhofer Instituut is de maandelijkse fluctuatie tussen zomer- en winteropbrengsten ook aanzienlijk lager bij een verticaal systeem, wat de systemische integratie van PV-elektriciteit vergemakkelijkt. Deze systemen hebben ook lagere bedrijfstemperaturen en sneeuw, bladeren en regenwater hebben geen negatieve invloed op de prestaties omdat ze niet op de modules blijven liggen.

Planningsservice van K2 Systems

De gevelsystemen worden in eerste instantie intern bij K2 Systems ontworpen. Planners en installateurs kunnen hun vragen naar het bedrijf sturen (per e-mail naar info@k2-systems.com), dat een voorlopig ontwerp maakt voor de voorbereiding van de offerte aan de klant. De benodigde informatie omvat locatie-informatie, gebouwgegevens (gevelafmetingen), de gevelbekleding en de verankeringsbasis. Idealiter wordt de checklist ingevuld, die online te vinden is op de website van het bedrijf voor het betreffende product: https://k2-systems.com/en/product-solutions-category/wallpv-facade-mounting-systems/. Voorwaarde is dat de systemen in kwestie groter zijn dan 30 kWp. In de toekomst komt er een digitale planningstool voor de geveloplossingen, waarin planners hun projecten onafhankelijk kunnen ontwerpen - zoals voor het dak in K2 Base.

Meer informatie: https://k2-systems.com/en/product-solutions-category/wallpv-facade-mounting-systems/

Dit artikel is 11 april 2024 geplaatst door: K2 Systems