NEN 7250:2021 gelanceerd!

3 januari 2022

NEN 7250:2021 gelanceerd!

NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut en verbinder van partijen en belanghebbenden en zorgdragend voor vastlegging van afspraken in normen en richtlijnen, heeft gisteren een update van de NEN 7250 gepubliceerd: de NEN 7250:2021.

De NEN 7250 geeft prestatie-eisen en (verwijzingen naar) beproevingsmethoden voor de bouwkundige aspecten van zonne-energiesystemen als geïntegreerd onderdeel van, of als los element op, dak- en gevelconstructies van gebouwen. De vorige editie van deze norm dateerde alweer van 2014. Eind 2018 kwam de PV-sector in Nederland bij elkaar om de noodzaak en ingrediënten van de update van deze norm te bespreken. Vervolgens is er door NEN in verschillende werkgroepen hard gewerkt om de norm op niveau te brengen met de huidige (en toekomstbestendige) eisen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid.

BALLASTERING
Een belangrijk onderdeel van de update gaat over het bepalen van de ballast voor montage systemen op platte daken. Hierbij speelt het referentieoppervlak een grote rol. In de norm is nu meegenomen dat je – voor een veilige bepaling van de ballastering – ook rekening moet houden met hoe sterk panelen aan elkaar gekoppeld zijn en hoe de winddruk die panelen kunnen ervaren, over meerdere paneel verdeeld kan worden. Voorheen was het voldoende om alleen windtunneltestdata te gebruiken voor de calculatie en positionering van ballast. Nu is daarbij gekomen, dat het effect van de koppelingsfactor (hoe stevig houden panelen elkaar vast in een veld) meegenomen moet worden in de windtunneltestdata.

ESDEC SYSTEMEN VOORBEREID OP NEN7250:2021
Als marktleider wil Esdec zoveel mogelijk bijdragen aan veilige en verantwoorde groei van onze sector. Daarom proberen we tijdens de ontwikkeling van onze producten rekening te houden met toekomstige wet- en regelgeving. Zo heeft Esdec de afgelopen jaren hard gewerkt om het inzicht van de koppelingsfactor te integreren in de ontwerpen van de systemen en de testprogramma’s. Voor alle systemen heeft Esdec deze mechanische koppeling uitvoerig getest met zogenoemde lifttesten. De toevoeging van deze testdata aan de windtunneltestdata maakt dat Esdec’s ballastcalculaties van plat dak montagesystemen nog nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn. En vanaf vandaag dus ook in lijn met de eisen in de nieuwe NEN norm.

Esdec ontving eerder al Peutz-certificaten voor de rekenmethodiek en de calculator, waarmee de ballastberekeningen gedaan worden. Aan een update van deze certificaten, conform de nieuwe NEN 7250:2021, wordt momenteel hard gewerkt.

Met Esdec’s plat dak montagesystemen kan dus conform de nieuwe NEN 7250:2021 geinstalleerd worden.

Dit artikel is 3 januari 2022 geplaatst door: Esdec

 

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Event: Themabijeenkomst FHI: praktische oplossingen voor netcongestie

8 juni 2023
13:30 - 17:00
Hogeschool van Amsterdam

FHI

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
13 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu