Via Groen Lenen terug naar een betaalbare energierekening

3 december 2021

Via Groen Lenen terug naar een betaalbare energierekening

In www.deondernemer.nl door Wim Danhof 30 november 2021
Foto: EvaPlevier 30 november 2021

Zonnepanelen zijn helemaal ‘hot’ door de snel gestegen energieprijzen. Via Groen Lenen terug naar een betaalbare energierekening

Via het product ‘Groen Lenen’ van Santander Consumer Finance kunnen marktpartijen hun duurzame woonoplossingen voordeliger dan ooit aan huiseigenaren aanbieden. Van tochtstrips en windwokkels tot zonnepanelen en warmtepompen: via Groen Lenen kunnen leveranciers en installateurs hun klanten 999 tot 50.000 euro laten lenen voor de verduurzaming van de eigen woning. Elke leverancier en installateur kan dit financieringsproduct inzetten als extra stimulans voor huiseigenaren tot de aanschaf van duurzame woonoplossingen.

Een van de Groen Lenen-partners is Essent-dochterbedrijf EnergieWonen, leverancier en installateur van zonnepanelen. Directeur Douwe van Gorkum: ,,Vrijwel al onze klanten die via Groen Lenen investeren in zonnepanelen, besparen maandelijks meer op hun energiekosten dan dat zij betalen aan de rente en aflossing van hun lening. Mooier kan het niet.”

Een financiering wordt in maximaal tien jaar via maandelijkse termijnen afbetaald, tegen een rentetarief van maar 3,9%. Versnelde aflossing is onbeperkt mogelijk, zonder extra voorwaarden of een boeterente. Santander Consumer Finance biedt deze aantrekkelijke propositie aan, daarin gesteund door de ambitie van moederbedrijf Grupo Santander om de wereld te verduurzamen en klimaatopwarming tegen te gaan. Grupo Santander heeft zich achter de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord geschaard.

Douwe van Gorkum verklaart de samenwerking ,,Vanuit onze visie willen we de energietransitie behapbaar en betaalbaar maken voor onze klanten. Met Groen Lenen van Santander Consumer Finance kan dat door enerzijds het lage rentepercentage in combinatie met een lange aflossingsperiode, en anderzijds het gemak waarmee onze klanten via dit product digitaal een lening voor zonnepanelen kunnen afsluiten.”

Een soepel verloop van de aanvraag.

Marco Schreuders is salesmanager bij Santander Consumer Finance. Hij legt uit hoe het digitale klanttraject naar de aanschaf van een duurzame woonoplossing via Groen Lenen is ingericht: ,,Als een woningbezitter bij EnergieWonen zijn interesse heeft kenbaar gemaakt om via Groen Lenen in zonnepanelen te investeren, dan kan hij vanuit de offerte die hij van EnergieWonen ontvangt, meteen doorklikken naar de financieringsaanvraag. Op basis van de ingevulde gegevens wordt snel duidelijk of de klant verder kan gaan met de aanvraag, door documenten zoals een ID-bewijs te uploaden en het contract te ondertekenen. Na ondertekening van het contract wordt de installatie van de zonnepanelen in gang gezet, waarna EnergieWonen door Santander Consumer Finance wordt uitbetaald.

Overigens krijgt elke nieuwe partner die Groen Lenen aanbiedt van Santander Consumer Finance een training over dit financieringsproduct. Ook krijgt hij een vaste accountmanager toegewezen.”

Groen Lenen heeft stormwind mee door torenhoge energieprijs.

''Wij schatten in dat nog ongeveer 1,5 miljoen koopwoningen die daarvoor geschikt zijn, nog geen zonnepanelen bevatten. Een product als Groen Lenen heeft stormwind in de rug, gegeven de stijging van de energieprijs", zo stelt Jan Kok, directeur Marketing en Digital bij Energie+ van Essent, vast: ,,De belangrijkste drijfveer voor huiseigenaren om zonnepanelen te nemen is de energiebesparing, maar tegelijkertijd vormen de aanschafkosten de belangrijkste belemmering. Je praat gemiddeld over 5.000 tot 6.000 euro. Nu de energieprijzen zo stijgen, is de urgentie om te verduurzamen toegenomen en stappen huiseigenaren gemakkelijker over die initiële aanschafprijs heen. Het aantal aanvragen is de laatste tijd dan ook enorm gestegen.

Ik verwacht dat die ontwikkeling doorzet, temeer omdat de adoptie van zonnepanelen in de particuliere woningmarkt pas halverwege is. Wij schatten in dat nog ongeveer 1,5 miljoen koopwoningen die daarvoor geschikt zijn, nog geen zonnepanelen bevatten. Voor Essent is het belangrijk dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan meedoen aan de energietransitie: stap voor stap met kleine maatregelen, of juist met duurdere investeringen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Groen Lenen past goed bij deze visie. Overigens beschikt Essent over twaalf dochterbedrijven die gezamenlijk een compleet gamma aan duurzame woonoplossingen leveren en installeren. Groen Lenen als financieringsoptie passen we nu nog uitsluitend toe bij zonnepanelen als een van onze kernproducten, maar ook bij ons dochterbedrijf CVtotaal wordt de implementatie voorbereid voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp.”

"De Consumentenbond komt na onderzoek tot de conclusie dat je beter geld kunt lenen om zonnepanelen te kopen."

,,Het voordeel van een investering in zonnepanelen via Groen Lenen is dat je direct begint te besparen op je energiekosten, terwijl je bijdraagt aan een beter milieu”, zo voegt Douwe van Gorkum toe: ,,Maar niet iedereen kan of wil zonnepanelen betalen van zijn spaargeld. Het mooie van Groen Lenen is dat je ze kunt aanschaffen zonder spaargeld aan te hoeven spreken. Dit terwijl het maandbedrag dat je aan Santander Consumer Finance voor de rente en aflossing betaalt in veel gevallen lager is dan de besparing op je maandelijkse energierekening.

Nu is het een beetje Hollands-eigen om toch lang te wikken en wegen over redenen tot uitstel van de aanschaf van die direct besparende, duurzame energieoplossingen. Nieuwe technologische ontwikkelingen, mogelijke subsidies: je kunt altijd wel iets bedenken. Maar ben jij woningbezitter en heeft jouw dak geen zonnepanelen terwijl het er wel geschikt voor is? Dan is er met Groen Lenen geen enkele goede reden meer te bedenken om die investering niet te doen. Het positieve effect is nog dezelfde maand zichtbaar.”

Marco Schreuders (Santander Consumer Finance) voegt daaraan toe dat financiering van zonnepanelen sowieso de voorkeur verdient boven huur, een betalingsoptie die Nederlanders verrassend vaak kiezen vanwege een mentale blokkade rondom het fenomeen lenen. ,,Maar ook de Consumentenbond komt na onderzoek tot de conclusie dat je beter geld kunt lenen om zonnepanelen te kopen. Huren is namelijk een veel duurdere optie voor het betalen van zonnepanelen dan lenen. Dat komt onder meer door het feit dat bij financiering zonnepanelen je eigendom worden, waardoor de B.T.W. belastingaftrekbaar is. Ook de rente die je bij financiering betaalt is in vrijwel alle gevallen belastingaftrekbaar. Bovendien leidt een investering in het bezit van zonnepanelen tot een navenante waardevermeerdering van je huis.”

Interesse in Groen Lenen?

Is jouw interesse in Groen Lenen voor duurzame woonoplossingen gewekt? Raadpleeg dan hier de Groen Lenen-pagina

 

Dit artikel is 3 december 2021 geplaatst door: Santander Consumer Finance S.A. - Branche Nederland