"We maken zonne-energie slimmer en veiliger?

24.06.2020 | Innovatie Norbert Cuiper

"We maken zonne-energie slimmer en veiliger?


Huawei voorziet de solarmarkt van slimme omvormers en automatische vlamboogdetectie. “We zorgen ervoor dat onze klanten zonnestroom sneller en efficiënter kunnen monitoren. Dat maakt zonne-energie slimmer, maar ook veiliger en betrouwbaarder,” zegt Bouke van der Weerdt, solutions manager bij Huawei.

Bouke van der Weerdt werkt nu anderhalf jaar op de Solar Inverter Business Group van Huawei. Daar houdt hij zich als solutions manager bezig met technische verkoopondersteuning en productmanagement. “Ik ben vooral aan het mailen en bellen om contacten met klanten te onderhouden. Ik help ze met het maken van keuzes voor hun projecten en leg de techniek uit, zodat ze zoveel mogelijk waarde uit hun projecten kunnen halen. Het liefst voorzie ik de klanten van producten van Huawei, maar ze moeten natuurlijk zelf beslissen over hun investeringen.”

Slimme omvormers

Huawei is van origine een Chinees IT-bedrijf, maar inmiddels is het uitgegroeid tot ’s werelds grootste telecom-fabrikant. Sinds 2013 is het bedrijf ook actief op de solarmarkt, door slimme omvormers en andere digitale toepassingen aan te bieden. “Huawei gebruikt haar kennis van digitale innovaties om producten voor de solarmarkt te ontwikkelen. Zo heeft het bedrijf een omvormer ontworpen die wordt gekoeld zonder ventilator. Dat is niet een truc, maar een ontwerpfilosofie. Daarmee onderscheidt Huawei zich van andere bedrijven.”

Digitale aanpak

Van der Weerdt vertelt enthousiast over Huawei’s digitale benadering van de solarmarkt. “De eerste jaren produceerde Huawei omvormers, die op basis van informatie verder werden verbeterd. Nu brengt Huawei omvormers op de markt met neurale netwerken en nieuwe digitale technieken, specifiek om de veiligheid te verbeteren. Dat heb ik niet eerder gezien.” Volgens Van der Weerdt is dit bijzonder, omdat de solarmarkt overwegend conservatief is en het slechts houdt bij optimalisatie. “De aanpak van Huawei, door te ontwerpen met digitale technieken, is rigoureus anders.”

IV-curve automatisch

Een voorbeeld is volgens Van der Weerdt het maken van een IV-curve om rendementsverlies bij zonnepanelen in beeld te brengen. “Normaal gebeurt dit handmatig door een engineer die een kastje aansluit op een string panelen en later op kantoor een rapport schrijft, maar dat is best kostbaar. Huawei heeft dit hele proces geautomatiseerd. De omvormers doen de meting nu zelf door de data te analyseren met zelflerende algoritmes, een vorm van kunstmatige intelligentie. Daardoor gaat het doormeten sneller en efficiënter, met een forse kostenbesparing tot gevolg. Bij een zonnepark van 10 MW gaat het al snel om een besparing van duizenden euro’s.”

Huawei houdt op 2 juli een webinar over de laatste solar innovaties. Bekijk het programma en/of meld je aan.

Laagste LCOE

Slimmer, efficiënter en sneller. Dat is de kern van de aanpak van Huawei, zegt Van der Weerdt. Het gaat volgens hem niet om de goedkoopste omvormer op basis van de laagste kostprijs, maar om de laagste genivelleerde elektriciteitskosten (LCOE). “De kosten van elke opgewekte kilowattuur zonnestroom moet omlaag, want dat is uiteindelijk in het voordeel van de klant.”

Grid Parity

Woestijnstaten zoals Dubai kunnen zonneparken bouwen zonder subsidie. De zonneparken hebben daar de laagste opwekkosten en zijn daardoor rendabeler dan bijvoorbeeld gascentrales. Van der Weerdt verwacht echter dat dit binnen afzienbare tijd ook in Europa zal gebeuren. “Het kantelpunt bevindt zich nu in de buurt van Spanje (en andere landen met genoeg zonuren), maar beweegt zich naar het noorden (naar de landen met minder zonuren, red). Het is een kwestie van tijd voordat subsidievrije zonneparken ook uit kunnen in Noord-Europa. Dan worden de kosten per kWh opeens veel belangrijker dan de investering zelf.”

Cybersecurity

Huawei verbindt de wereld van het internet met de solarmarkt. “Bij internet gaat het om data. Een installatie van 1 gigawatt genereert 1 terabyte aan data per jaar. Dat biedt een schat aan informatie. Wij bieden de tools om hier méér mee te doen,” zegt Van der Weerdt. Is hij niet bang voor cyberterroristen? “Alles kan gehackt worden, maar dat kon vroeger ook al. We zorgen ervoor dat we de beveiliging zo hoog mogelijk houden. Ook proberen we onze klanten hierover te adviseren bij de bouw van zonneparken.”

Veiligheid

Veiligheid is ook een belangrijk thema bij Huawei. “We hebben de vlamboogdetectie-techniek doorontwikkeld en verbeterd om deze in te voeren in onze nieuwe omvormers. Ook deze techniek werkt op basis van zelflerende algoritmes en neurale netwerken.” Volgens Van der Weerdt vormt deze techniek een ‘laatste vangnet’ om brandjes bij zonnepanelen te voorkomen, al mag dit geen vrijbrief zijn voor installateurs om zonnepanelen onveilig te plaatsen.

Webinar

Bouke van der Weerdt is een van de sprekers op een online webinar van Huawei op 2 juli. Het webinar gaat in op de laatste solar innovaties en ontwikkelingen. Bekijk het programma en/of meld je aan voor het webinar.

HuaweizonnepanelenveiligheidDigitale innovatiesbatterijen

Foto: Bouke van der Weerdt

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu