‘Vergelijk zonnegevel niet met een paneel, maar met een gewone gevel’

18.06.2021 | Interview Joyce Beuken

‘Vergelijk zonnegevel niet met een paneel, maar met een gewone gevel’

Building integrated PV (BIPV) raakt in trek. Was het uiterlijk van een paneel vaak een drempel voor consumenten om de duurzaamheidsslag te maken, panelen kunnen tegenwoordig in allerhande kleuren worden gemaakt, met een patroon of zelfs doorzichtig. Het prijskaartje lijdt hier echter wel om. Hoe krijg je de mensen tóch om?

Henrico van den Boomen is eigenaar van Eigen Energie. Hij ziet kansen voor BIPV, maar is wel van mening dat je hier een specifieke strategie moet hanteren. “Gevelbekleding kan vervangen worden door BIPV, daar liggen de kansen. Wat je echter niet moet doen, is gevelbekleding vergelijken met panelen. Je moet een BIPV-gevel vergelijken met reguliere gevelbekleding. Het is qua businesscase anders niet interessant.”

Interessanter voor architect dan solarsector
Van den Boomen kadert verder: “Een consument die de wens heeft om iets ter verfraaiing te doen met de gevel moet naar een zonnegevel kijken. Dat is ongeveer even duur als een normale gevel, maar levert tegelijkertijd stroom.” Een bijkomend voordeel, zowel financieel als met het oog op duurzaamheid.

Hellingshoek ontbreekt
Van Den Boomen zou met zonnegevels ook nooit op een solarbeurs staan. “Eerder op een architectenbeurs.” Het rendement is te laag om interessant te kunnen zijn voor de solarsector: 100kwu per m2 per jaar. Een gewoon paneel wekt misschien 200kwu op. “Daarom moet je het niet vergelijken met een paneel. Dan ga je van 200 naar 100. Als je het vergelijkt met een gewone gevel ga je van nul naar 100.” Honderd keer meer stroom, dát klinkt natuurlijk wel interessant.

De gevel kan niet gezien worden als verdienmodel, beaamt Van Den Boomen. “Je vangt 30 procent minder zon dan wanneer je een hellingshoek hebt. Het is simpelweg niet te vergelijken met een volgelegd dak.”

bipvbuilding integrated zonnegevel

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Webinar - Esdec''s montagesystemen voor platte daken

Logo Esdec
17 augustus 2021
15:00-16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Dome 6 montagesystemen voor platte daken: 70% snellere installatie

Logo K2 Systems
19 augustus 2021
10:00 am CET
Zoom Webinar

K2 Systems

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu